9 Οκτ 2013

Απάντηση αρμόδιου Υπουργού σε αναφορά του Νότη Μαριά σχετικά με τα προβλήματα από την καθυστέρηση της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες της Μεσσαράς.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 9/10/2013

Σε σχέση με την υπ’αριθ. 311/4.9.2013 αναφορά του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τομεάρχη Οικονομικών και Βουλευτή Ηρακλείου Νότη Μαριά που κατατέθηκε στις 22.8.2013 με θέμα τα προβλήματα από την καθυστέρηση της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες της Μεσσαράς (και για την οποία εκδόθηκε σχετικό Δελτίο Τύπου), ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέστειλε την παρακάτω υπ’αριθ. 115/3.10.2013 απάντηση:

«Μετά από συνεργασία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με το Υπουργείο Οικονομικών για την επίλυση προβλημάτων που παρουσιάστηκαν από την εφαρμογή για πρώτη φορά της ΠΟΛ 1066/2.4.2013, λόγω των αποκλίσεων μεταξύ των συνολικών ακαθάριστων εσόδων που προκύπτουν από τα φορολογικά παραστατικά της αίτησης επιστροφής με τη συνολική «κανονική αξία» της αγροτικής παραγωγής, αποφασίστηκε η τροποποίηση των ορίων στις ποσότητες και στις τιμές των αγροτικών προϊόντων, προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη αντικειμενική προσέγγιση των εν λόγω ορίων.

Με τις τροποποιήσεις αυτές θα διευκολυνθεί η διαδικασία καταβολής της επιστροφής του ΦΠΑ, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη λειτουργία ενός εκσυγχρονισμένου και αποτελεσματικότερου συστήματος ελέγχου για την καταβολή του επιστρεπτέου φόρου στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος.

Κατά τα λοιπά, αρμόδιο να απαντήσει είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Οικονομικών.»