9 Οκτ 2013

Ο Νότης Μαριάς φέρνει στη Βουλή το θέμα των αγροτών, οι οποίοι κινδυνεύουν να μην επιδοτηθούν στη νέα προγραμματική περίοδο, αν δεν τιμολογηθεί το νερό που χρησιμοποιούν.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 9/10/2013

Ο Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς κατέθεσε αναφορά σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Νέα Κρήτη», αναφορικά με το σοβαρό πρόβλημα της μη επιδότησης τους που θα αντιμετωπίσουν οι αγρότες, αν παραλείψουν να δηλώσουν τα πηγάδια τους.
Κάθε αγρότης πρέπει να δηλώσει πρώτα την υδροληψία ή το μικρό αρδευτικό έργο (πηγάδι ή γεώτρηση) που χρησιμοποιεί, προκειμένου να του δοθεί βεβαίωση άδειας και χρήσης νερού και να μπορεί να διεκδικήσει επιδότηση στη νέα προγραμματική περίοδο.
Σε αναπτυξιακό συνέδριο που πραγματοποίησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, τονίσθηκε ότι «η νέα προγραμματική περίοδος προβλέπει δεσμεύσεις οι οποίες μπορεί να μπλοκάρουν τις πληρωμές από την αρχή της προγραμματικής περιόδου ή να αναστείλουν τις ενδιάμεσες χρηματοδοτήσεις από το 2016 και μετά».
Οι δεσμεύσεις μας στα νερά αφορούν στην κοστολόγηση του νερού στους τρεις τομείς – αστική, βιομηχανική και γεωργική. Με δεδομένο ότι το αστικό και το βιομηχανικό νερό τιμολογούνται, απομένει ένα μέρος από το αγροτικό.
Σήμερα ένα μεγάλο ποσοστό των γεωργικών εκτάσεων υδρεύεται μέσω του ΤΟΕΒ (Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων) από τους οποίους εφαρμόζεται μια τιμολογιακή πολιτική. Το πρόβλημα, λοιπόν εστιάζεται στην αγροτική γη, που αρδεύεται κυρίως από ατομικές γεωτρήσεις και πηγάδια.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ο Νότης Μαριάς ζητάει απάντηση, ενέργειες και σχετική ενημέρωση.