27 Αυγ 2013

Ο Νότης Μαριάς φέρνει στη Βουλή τα προβλήματα των ελαιουργείων της Κρήτης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 27/08/2013

Ο Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς κατέθεσε αναφορά σχετικό δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «Πατρίς» αναφορικά  με τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελαιουργοί Κρήτης.
            Η ακαρπία ελαιοδέντρων, όπως και η μη δακοκτονία σε αρκετές περιοχές, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στα ελαιουργεία της περιοχής.
            Μεγάλος αριθμός ελαιουργών οφείλουν σημαντικά ποσά σε τράπεζες, σε προμηθευτές (κυρίως ελαιουργικών μηχανημάτων), καθώς και στο ελληνικό δημόσιο με τη μορφή φόρων, με αποτέλεσμα να απειλούνται με κατασχέσεις.
            Συγχρόνως, έμποροι ελαιολάδου που χρεοκόπησαν, οφείλουν στους ελαιουργούς υψηλά ποσά, ενώ δεν δανειοδοτούνται πλέον από τις τράπεζες. Από πέρυσι ήδη λειτουργούν στην Κρήτη μικρότερος αριθμός ελαιουργείων, ενώ υπάρχει ο φόβος να οδηγηθούν σε ‘’λουκέτο’’ ή σε οικονομικό μαρασμό αρκετά από αυτά , αφού η επιβίωση ενός ελαιουργείου απαιτεί την παραγωγή τουλάχιστον 200 τόνων ελαιολάδου.

            Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, καθώς και το γεγονός ότι η οικονομία του νησιού εξαρτάται σε αρκετά μεγάλο βαθμό από την αγροτική παραγωγή γενικότερα και ενόψει του γνωστού προβλήματος της ακαρπίας των ελαιόδεντρων, ο Νότης Μαριάς ζητάει απάντηση, ενέργειες και σχετική ενημέρωση.