7 Ιουν 2013

Νότης Μαριάς: Στήριξη στους τραυματιοφορείς ενόψει της απεργίας τους.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 6/06/2013

Ο Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς κατέθεσε αναφορά ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Τραυματιοφορέων σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους. Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για την τρομερή έλλειψη τραυματιοφορέων σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, γεγονός που αυξάνει τους κινδύνους για την έγκαιρη αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών και δυσκολεύει τη ροή των περιστατικών αυξάνοντας το χρόνο νοσηλείας.
Σύμφωνα με την εν λόγω ανακοίνωση της  Ένωσης  οι προσλήψεις έχουν παραμείνει σε στασιμότητα, ενώ οι συνταξιοδοτήσεις και οι μετατάξεις σε άλλους κλάδους έχουν οδηγήσει τα νοσοκομεία να δουλεύουν χωρίς τραυματιοφορείς. Αρκετές είναι οι περιπτώσεις με γιατρούς και υπεύθυνους ασφαλείας να κουβαλούν ασθενείς με καροτσάκια και φορεία, ενώ παράλληλα ασθενείς παραμένουν για μέρες σε κλινικές, καθώς η μετακίνησή τους για εξετάσεις καθυστερεί  λόγω φόρτου εργασίας και έλλειψης προσωπικού.
Εντονότερο είναι το πρόβλημα στα εξωτερικά ιατρεία, στο ακτινολογικό, στις μονάδες τεχνητού νεφρού και αιμοδοσίας, στις μονάδες ακτινοθεραπείας, χημειοθεραπείας και εντατικής θεραπείας, όπου οι ασθενείς δεν παραλαμβάνονται εγκαίρως.
Επίσης η  Ένωση κάνει λόγο και για το σημαντικό κίνδυνο υγείας στα μέλη της, αφού η βαρύτητα του επαγγέλματος προξενεί χρόνια προβλήματα, όπως είναι η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, οι οσφυαλγίες, οι τενοντίτιδες και οι βουβωνοκήλες. Δε λείπουν, ωστόσο, τα κατάγματα και οι αποκολλήσεις αμφιβληστροειδούς σαν αποτέλεσμα της ευσυνείδητης και με εντατικούς ρυθμούς εργασίας.
Για όλους τους παραπάνω λόγους η Πανελλήνια Ένωση Τραυματιοφορέων προχωρά σε απεργία την Πέμπτη 6 Ιουνίου και  ζητά ενίσχυση του προσωπικού με άμεση πρόσληψη μόνιμων μεταφορέων ασθενών, την αντικατάσταση χαλασμένων μηχανημάτων, την κάλυψη των νοσοκομείων με περισσότερα ασθενοφόρα, έτσι ώστε ολόκληρο το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό να μπορεί να επιτελεί ορθά και αποτελεσματικά τα καθήκοντά του, προσφέροντας τις καλύτερες υπηρεσίες στους ασθενείς.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλοί συνάνθρωποί μας καθημερινά έχουν την ανάγκη έκτακτης ή προγραμματισμένης νοσηλείας σε κλινικές και σε τμήματα των νοσοκομείων της χώρας, ο Βουλευτής  Νότης  Μαριάς ζητάει απάντηση,  ενέργειες και σχετική ενημέρωση για τα μέτρα που σκοπεύουν να λάβουν και τις άμεσες ενέργειές τους, ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή.