7 Ιουν 2013

«Ο Νότης Μαριάς φέρνει στη Βουλή τις κλοπές των αρχαιοτήτων από τους γερμανούς κατακτητές»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 6/06/2013

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κ. Αρβανιτόπουλο κατέθεσε στις  4/6/2013 ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, τομεάρχης Οικονομικών και βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς σχετικά με τις χιλιάδες αρχαιότητες που έκλεψαν οι γερμανοί κατακτητές την περίοδο 1941 – 1945 και τις οποίες μετέφεραν στη Γερμανία.
 Όπως επισημαίνεται στην Επίκαιρη Ερώτηση πληθώρα δημοσιευμάτων αναφέρονται αναλυτικά σε κλαπείσες καθώς επίσης και καταστραφείσες αρχαιότητες από τους ναζί την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Αναφέρουμε ενδεικτικά  άρθρο των δημοσιογράφων   Θ. Αργυράκη και Α. Καρατζαφέρη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής» και το οποίο βασίζεται σε αποκαλυπτικά στοιχεία σχετικά με τις  βαρβαρότητες  των ναζί  απέναντι στα αρχαιολογικά και εκκλησιαστικά μνημεία της χώρας μας, που περιλαμβάνονται στον ειδικό τόμο του Υπουργείο Παδείας του 1946 για τις ζημιές των αρχαιοτήτων από τον πόλεμο, στην σχετική έκδοση του Υπουργείου Ανοικοδομήσεως του 1947 και στην ειδική έκθεση του Βρετανικού Υπουργείου Πολέμου.

Σύμφωνα με τον σχετικό τόμο του Υπουργείου Ανοικοδομήσεως « Οι Γερμανοί προκάλεσαν καταστροφές σε 87 αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους, οι Ιταλοί σε 39 και οι Βούλγαροι σε 3. Σήμερα, μερικοί σημαντικοί αρχαιολογικοί τόποι, όπως της Βάρης, της Δημητριάδος ή του Παλαιοκάστρου Κρήτης, δεν υπάρχουν».
Στη Γόρτυνα το 1941 οι Γερμανοί για να βρουν θησαυρούς ανατίναξαν το δάπεδο του Ισείου, έκαναν ανατινάξεις κοντά στο ναό του Ποσειδώνα κομματιάζοντας ένα περιστύλιο της ανατολικής πλευράς, με τις ξιφολόγχες αποσπούσαν κατεργασμένα μάρμαρα  σπουδαίων μνημείων χωρίς να ξεφύγει από την βαρβαρότητα τους ούτε καν ο Παρθενώνας.  Λόγω των αυθαίρετων  ανασκαφών προκλήθηκαν καταστροφές  από Γερμανούς σε 24 τόπους και από Ιταλούς σε 2.  Επίσης έγιναν κλοπές αρχαιοτήτων από τους Γερμανούς σε 42 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους όπως αρχαιολογικές συλλογές, αγάλματα κ.λπ., από τους Ιταλούς σε 33 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους  και  από τους Βούλγαρους σε 9 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.  Τέλος, λεηλατήθηκαν, καταστράφηκαν, αλλά και υπέστησαν τεράστιες ζημιές πολλές βυζαντινές αρχαιότητες, εκκλησίες με έργα μεγάλης πολιτιστικής αξίας καθώς και πληθώρα μοναστηριών μεταξύ των οποίων της Αγίας Λαύρας και του Μεγάλου Σπηλαίου. 
Για το λόγο αυτό  ερωτάται  ο Υπουργός:
1)      Εάν υπάρχει αναλυτική καταγραφή στο Υπουργείο  Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού   των αρχαιοτήτων  που  έχουν κλαπεί κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής  καθώς επίσης  εάν έχει γνώση  που βρίσκονται αυτές οι αρχαιότητες;
2)      Εάν έχει προχωρήσει σε σχεδιασμό κινήσεων για την ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας   σχετικά με την καταστροφή των ανεκτίμητης αξίας αρχαιοτήτων μοναδικών όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά συνολικά για την ανθρωπότητα καθώς και των εκκλησιών  και των   μοναστηριών  τεράστιας ιστορικής σημασίας καθώς επίσης εάν έχει προχωρήσει  έστω σε ενδεικτικό υπολογισμό για την διεκδίκηση των σχετικών αποζημιώσεων;