29 Ιουν 2013

Στη βουλή οι καθυστερήσεις στην επιστροφή του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 29/06/2013

Ο Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς κατέθεσε αναφορά σχετικά δημοσιεύματα που αφορούν  τη μεγάλη καθυστέρηση στην επιστροφή του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις.
            Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η αναμονή φτάνει μέχρι και τα τρία χρόνια, ενώ η επιστροφή του ΦΠΑ από το Δημόσιο προς τις επιχειρήσεις γίνεται με το σταγονόμετρο. Αν και από το Μάρτιο έχει αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο και πλέον προβλέπονται πιο γρήγορες διαδικασίες για την καταβολή του ΦΠΑ, ωστόσο μέχρι τα μέσα Ιουνίου επιστροφές φόρου είχε λάβει μόλις 1 στους 10 δικαιούχους.
            Οι εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφής σε όλη τη χώρα ανέρχονται στις 10.533. Από αυτές, οι 7.671 παραμένουν απλήρωτες και σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, αντιστοιχούν σε φόρο 1,23 δις.
            Σε επίπεδο Κρήτης το συνολικό ποσό επιστροφής ΦΠΑ αγγίζει τα 19 εκατομμύρια ευρώ, με τη ΔΟΥ Χανίων να έχει σε εκκρεμότητα 161 αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ και τη Β΄ΔΟΥ Ηρακλείου στην οποία εκκρεμούν 123 περιπτώσεις συνολικού ύψους 9 εκατομμύρια ευρώ.

            Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω στοιχεία, καθώς και το γεγονός ότι σε μία τόσο δυσχερή οικονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη βάλει «λουκέτο» και δεκάδες άλλες παλεύουν να παραμείνουν βιώσιμες, ο  Νότης  Μαριάς ζητάει απάντηση,  ενέργειες και σχετική ενημέρωση ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή.