30 Αυγ 2011

Προτεκτοράτον η Ελλάς ... - Νότης ΜαριάςΗ κυνική δήλωση του συμβούλου του Νικολά Ζαρκοζί, Φ. Σαλμέν, ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει ευρωπαϊκό προτεκτοράτο και η ελληνική οικονομία να τεθεί υπό τη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Real News, 14/8/2011, σελ. 1), έρχεται ως συνέχεια προγενέστερων δηλώσεων του Γιούνκερ και του Σόιμπλε, περί εκχώρησης της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στους δανειστές, οι οποίοι, άλλωστε, έχουν ήδη επιβάλει στην Αθήνα Μνημόνιο μέχρι το 2050.


Εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας στους δανειστές

Η αρχή έγινε με τη δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Focus στις 4 Ιουλίου 2011, όπου επισήμανε ότι η δήθεν σωτηρία της Ελλάδας με το νέο δάνειο θα οδηγήσει σε περαιτέρω περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας.

Ακολούθησε, στις 27 Ιουλίου 2011, όπως ήδη αναλύσαμε στα «Επίκαιρα» (τεύχος 94ο, 4/8/2011, σελ. 38-39), η κλασική πλέον δήλωση Σόιμπλε, ελληνική «κυριαρχία καπούτ», αφού «ένα κράτος με προβλήματα που ζητά τη βοήθεια των εταίρων του θα πρέπει σε αντάλλαγμα να εκχωρήσει ένα μέρος της εθνικής του κυριαρχίας στην ΕΕ» (Η Αυγή,28/7/2011, σελ. 1).


Ο Παπανδρέου παρέδωσε τα κλειδιά από τον Ιούνιο...

Ήδη ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατέστησε σαφές στον Γιώργο Παπανδρέου, σε συνάντησή τους στο Λουξεμβούργο, στις 3 Ιουνίου 2011, ότι, προκειμένου να χορηγηθεί το νέο δάνειο στη χώρα μας, η τρόικα θα αναλάβει και επί της ουσίας τη διακυβέρνηση της Ελλάδας (Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 5/6/2011, σελ. 9).

Στο πλαίσιο αυτό, διαμηνύθηκε ότι οι δανειστές «θα ελέγχουν αποκρατικοποιήσεις, δημόσια διοίκηση, εισπρακτικό μηχανισμό, δαπάνες, αγορά εργασίας, μεταρρύθμιση στην υγεία κ.ά.» (Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ό.π.), ενώ ο Όλι Ρεν δήλωσε ότι η Κομισιόν και τα κράτη-μέλη ήταν έτοιμα να ενισχύσουν τη δήθεν τεχνική συνεργασία προς τις οικονομικές Αρχές της χώρας μας.

Ακολούθησε η επονείδιστη συμφωνία των ηγετών της Ευρωζώνης, στις 21 Ιουλίου 2011, με την πλήρη εκχώρηση στους δανειστές της οικονομικής και πολιτικής διακυβέρνησης της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση παρέδωσε, πέραν των άλλων, τη διαχείριση του ΕΣΠΑ και τον έλεγχο της ελληνικής δημόσιας διοίκησης στους τροϊκανούς και στον ανώτατο Γερμανό διοικητή Χορστ Ράιχενμπακ. Στη συνέχεια, ο ελληνικός λαός πληροφορήθηκε ότι άρχισαν πλέον να «πιάνουν δουλειά οι Ευρωπαίοι υπουργοί» (RealNews, 24/7/2011), εν είδει σύγχρονων «γκαουλάιτερ».

Το παζλ συμπληρώθηκε ήδη με την επιδρομή των τροϊκανών στο Ταμείο δήθεν αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου.


Έλεγχος των δανειστών και στο Ταμείο Κρατικής Περιουσίας

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου, το εν λόγω Ταμείο θα αναλάβει τη δήθεν αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου και την εκχώρηση στους δανειστές όλων των εσόδων που θα εισπράξει.

Στην πράξη, όπως έχουμε ήδη αναλύσει, η τρόικα θα επιχειρήσει τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας.

Στο πενταμελές Δ.Σ. του εν λόγω Ταμείου, το οποίο διορίστηκε με διακομματική συμφωνία του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, συμμετέχουν και δύο παρατηρητές χωρίς δικαίωμα ψήφου. Ένας για λογαριασμό των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και ένας για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Παρότι οι ως άνω είναι, υποτίθεται, παρατηρητές, εντούτοις, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις, οι εν λόγω εκπρόσωποι «ενημερώνονται πλήρως επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και μπορούν να ζητούν εγγράφως από το Διοικητικό Συμβούλιο περαιτέρω πληροφορίες επί θεμάτων που αφορούν στη λειτουργία του Ταμείου, το οποίο υποχρεούται να τις παρέχει χωρίς υπαίτια καθυστέρηση».

Ήδη, οι εν λόγω εκπρόσωποι ορίστηκαν, και είναι ο Ολλανδός Μάρτεν Βέρβεϊ και ο Γάλλος Ερβέ Λερουά (Πρώτο Θέμα, 14/8/2011, σελ. 14). Σημαντικό ρόλο, όμως, στο πλαίσιο του Ταμείου διαδραματίζει και το επταμελές Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων (Σ.Ε.), που ορίζεται με απόφαση του Δ.Σ. του Ταμείου, για θητεία τριών (3) ετών, που μπορεί να ανανεώνεται για ίσο χρονικό διάστημα.

Αν και η τρόικα υποτίθεται ότι συμμετέχει στο Ταμείο απλά μέσω των δύο παρατηρητών της, εντούτοις «τρία (3) από τα επτά (7) μέλη του Σ.Ε. υποδεικνύονται στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου για τοποθέτηση από τους ως άνω εκπροσώπους της τρόικας». Μάλιστα, οι εν λόγω εκπρόσωποι της τρόικας στο Σ.Ε. έχουν ήδη επιλεγεί, και πρόκειται για την Αντριάνα Μπομπελίσκοβα –από τη Σλοβακία, παρακαλώ! –, τον Ισπανό Νούνιεζ Ντομίνγκο και το Γερμανό Μπ. Σίγκριντ (Πρώτο Θέμα, 14/8/2011, σελ. 14).

Δεδομένου, δε, του γεγονότος ότι η τρόικα διορίζει τρεις από τους επτά εμπειρογνώμονες, αντιλαμβάνεται κανείς το σημαντικό ρόλο της ίδιας της τρόικας στη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων, αφού οι διάφοροι δανειστές της χώρας έχουν ήδη εκφράσει συγκεκριμένες επιθυμίες για το «μεγάλο φαγοπότι». Άλλωστε, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, έχουν αρχίσει να γίνονται πλέον γνωστά «ποια “φιλέτα” είναι σε γερμανικό κλοιό» (Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 10/7/2011, σελ. 4-5).


Ετοιμάζονται στρατιές δοσιλόγων...

Προκειμένου, όμως, να στηριχθεί η ηγεσία του νέου προτεκτοράτου, ετοιμάζεται η στελέχωση των υπηρεσιών του με στρατιές δοσιλόγων, οι οποίοι θα αμείβονται, μάλιστα, με παχυλούς μισθούς και λοιπές αμοιβές, κατ’ εξαίρεση των όσων ισχύουν σήμερα για το δημόσιο τομέα.

Ταυτόχρονα, οι δοσίλογοι θα συνεπικουρούνται από εκατοντάδες υπαλλήλους διεθνών οργανισμών αλλά και της ΕΕ, που θα αποσπαστούν στις ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες.
Ήδη, σε σχέση με το Ταμείο δήθεν αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας προβλέπεται στο άρθρο 7 παρ. 5 του Ν. 3986/2011 ότι «στο Ταμείο μπορεί να αποσπώνται, ύστερα από αίτημά του, υπάλληλοι που υπηρετούν σε διεθνείς οργανισμούς, των οποίων η Ελλάδα είναι μέλος».
Αντίστοιχες ρυθμίσεις υπάρχουν και στο Ν. 3864/2010 για τη λειτουργία του γνωστού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας των ελληνικών τραπεζών, το οποίο τυπικά ενεργοποιήθηκε το Σεπτέμβριο του 2010 και έχει ήδη προικοδοτηθεί από τους Έλληνες φορολογούμενους με 30 δις ευρώ.


Θα αναζητηθούν ευθύνες από τη «Νέα Ελλάδα»

Ο θεσμικός ρόλος τόσο του Δ.Σ. όσο και του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του Ταμείου είναι καθοριστικός σε σχέση με την ίδια τη διαδικασία δήθεν αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Το ίδιο ισχύει και για τους κάθε λογής δοσιλόγους.

Ως εκ τούτου, ανάλογες θα είναι και οι ευθύνες τους –ποινικές, αστικές κ.λπ.– έναντι της ίδιας της ελληνικής Πολιτείας για ενδεχόμενες ζημίες που θα υποστεί από τη δράση τους. Και οι ευθύνες αυτές να είναι βέβαιοι ότι θα αναζητηθούν από τη «Νέα Ελλάδα» που θα προκύψει μόλις ξεμπερδέψουμε με την ξένη εξάρτηση. Και να είναι βέβαιοι ότι η αναζήτηση ποινικών και αστικών ευθυνών δεν θα αφορά μόνο στους ντόπιους συνεργάτες των τροϊκανών, αλλά και στα «καλόπαιδα» των Βρυξελλών... Μάλιστα, τους υπενθυμίζουμε αρμοδίως ότι για τέτοιες περιπτώσεις έχει θεσπιστεί και το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης ...


Έξω τώρα η τρόικα και οι δοσίλογοι!

Η ιστορική συγκυρία είναι πλέον καθοριστική για τη χώρα μας. Μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, του εφαρμοστικού, την επιβολή νέου Μνημονίου μέχρι το 2050 και την υιοθέτηση του πακέτου «ελεγχόμενης χρεοκοπίας» από τους ηγέτες της Ευρωζώνης στις 21/7/2011, οι δυνάμεις της Νέας Εξάρτησης άρχισαν να προχωρούν ολοταχώς στην εμπέδωση της ξένης κατοχής και στη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και των πλουτοπαραγωγικών μας πηγών. Θα ακολουθήσουν και τα εθνικά θέματα. 


Ήρθε η ώρα ο καθένας από μας να αναλάβει τις ευθύνες του. Ήρθε η στιγμή να εκδηλώσουμε όλοι μαζί σαφή πρωτοβουλία προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα, πολιτικά και οργανωτικά, η συγκρότηση αντιμνημονιακού κοινωνικού μετώπου εξουσίας.

Στις 14 Ιουλίου 2011 απευθύναμε, μέσα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο (βλ. Η Αυγή 14/7/2011, σελ. 35«Βαθύ Πράσινο...») δημόσια έκκληση για αυτοοργάνωση, προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την οικοδόμηση ενός αντιμνημονιακού κοινωνικού μετώπου, ούτως ώστε να απαλλαγεί η χώρα μας από τη Νέα Εξάρτηση και την ξένη κατοχή που έχει επιβάλει η τρόικα.

Η πρωτοβουλία αυτή κλιμακώνεται ήδη μέσα από την Πρωτοβουλία Αυτοοργάνωσης Πολιτών ενάντια στο Μνημόνιο (notismarias@dsa.gr). Το ίδιο συμβαίνει και με άλλες, αντίστοιχες πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από τους χιλιάδες ενεργούς πολίτες που έδωσαν το «παρών» στις πλατείες όλης της χώρας. Διότι ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να ανεχθεί τη μετατροπή της πατρίδας μας σε προτεκτοράτο των ξένων δανειστών.

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Επίκαιρα" στις 18/8/2011