29 Μαΐ 2017

Παγκοσμιοποίηση και G7

Αθήνα, 29/5/2017.


Νότης Μαριάς, Πρόεδρος του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Θεσμών ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Την Τρίτη 16/5/2017 με πρωτοβουλία της Κομισιόν πραγματοποιήθηκε συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο  αναφορικά με την δήθεν χαλιναγώγηση της παγκοσμιοποίησης έως το 2025.

Αργά θυμήθηκε η Κομισιόν να ασχοληθεί με τις δυσμενείς επιπτώσεις της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης η οποία διέλυσε κυριολεκτικά την οικονομία των κρατών, δημιούργησε στρατιές φτωχών και ανέργων και αύξησε τους κοινωνικά αποκλεισμένους. Η μετεγκατάσταση επιχειρήσεων στον αναπτυσσόμενο κόσμο και το outsourcing έκανε τους πλούσιους πλουσιότερους και οδήγησε στη διαμόρφωση τριγωνικών σχέσεων των πολυεθνικών που διευκόλυναν τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή. Για τον λόγο αυτόν πρέπει να επιστρέψουμε στην Αρχή της Κοινοτικής Προτίμησης, η οποία ήταν βασική πολιτική πάνω στην οποία οικοδομήθηκε η ΕΟΚ και, εν συνεχεία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, μια πολιτική η οποία βασιζόταν στον προστατευτισμό της ευρωπαϊκής αγροτικής οικονομίας και βιομηχανίας.

Επίσης, θα πρέπει να εντείνουμε τον αγώνα μας για δίκαιο εμπόριο, ενάντια στην ασυδοσία διεθνών συμφωνιών τύπου TTIP και CETA καθώς επίσης και ενάντια σε αθέμιτες πρακτικές διαφόρων κρατών που επιστρατεύουν την παιδική εργασία καθώς επίσης και την εργασία των φυλακισμένων.

Σημαντικό όμως ρόλο στο ζήτημα της παγκοσμιοποίησης παίζουν οι  G7 (Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ιταλία, Καναδάς) . Καθώς δημοσιεύεται αυτό το άρθρο θα έχει ήδη ολοκληρωθεί η φετινή Διάσκεψη Κορυφής των G7 στην στην πόλη Ταορμίνα της Ιταλίας.

Τα μέτρα πάντως που έχουν λάβει μέχρι τώρα οι G7 για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης έκαναν τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους. Σε μια φάση παγκόσμιας τεχνολογικής ανάπτυξης, 1,2 δισεκατομμύρια συνάνθρωποί μας ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, σύμφωνα με την έρευνα “World Ultra Wealth Report 2014” της εταιρίας αναλύσεων Wealth-X και της ελβετικής τράπεζας UBS. Επιπλέον σύμφωνα με Έκθεση με τίτλο «An Economy for the 99%» της μη κυβερνητικής οργάνωσης Oxfam GB που δημοσιεύτηκε στις 16/1/2017 η περιουσία των οκτώ πλουσιότερων ανθρώπων της υφηλίου ανέρχεται στα 426 δισεκατομμύρια δολάρια, περιουσία η οποία είναι ίση με το εισόδημα 3,6 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Επιπλέον από το 2015 η περιουσία των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη, που ανέρχονται στο 1%, είναι μεγαλύτερη από αυτή του υπόλοιπου παγκόσμιου πληθυσμού.

Διαβάστε περισσότερα:

http://notismarias.gr/