6 Φεβ 2017

Παράθυρο Ντράγκι για τους μικροομολογιούχους μετά από ερώτηση του Νότη Μαριά

Βρυξέλλες, 6/2/2017

Παράθυρο επίλυσης του γνωστού προβλήματος των μικροομολογιούχων που καταστράφηκαν από το PSI το 2012 άφησε για πρώτη φορά ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι απαντώντας σε ερώτηση-τοποθέτηση του Ανεξάρτητου Ευρωβουλευτή Καθηγητή Νότη Μαριά που έγινε σήμερα 06/02/2017 στις Βρυξέλλες κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής και Οικονομικής Πολιτικής της Ευρωβουλής.

Ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής πιστός στη δέσμευσή του που έδωσε δημόσια στις 28/1/2017 στους μικροομολογιούχους (https://youtu.be/nUhpFx2jXPI). ζήτησε άμεση λύση και ανακούφιση των μικροομολογιούχων μέσω της διαδικασίας ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Ο Νότης Μαριάς αφού επισήμανε ότι το PSI κούρεψε τα ομόλογα των μικρομολογιούχων φυσικών προσώπων κατά 53,5% καταστρέφοντας οικονομικά 15.000 μικροομολογιούχους που έχασαν πάνω από 6 δις ευρώ, επισήμανε ότι το υπόλοιπο 31,5% του κεφαλαίου τους αντικαταστάθηκε με ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου λήξεως από 2023 έως 2042. Έτσι, συνέχισε σε αντίθεση με την ΕΚΤ που εξαιρέθηκε από το κούρεμα του PSI γλυτώνοντας 54 δις ευρώ οι μικροομολογιούχοι τελικά για να εξοφληθούν θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το 2042, αν ζήσουν φυσικά μέχρι τότε. Για το λόγο αυτό ο Νότης Μαριάς ζήτησε από το Μάριο Ντράγκι το Ευρωσύστημα και ιδίως η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ελλάδος στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης να προχωρήσουν εντός του 2017 στην αγορά των παραπάνω ομολόγων του Ελληνικού δημοσίου εξοφλώντας φέτος στο 100% όλα τα ομόλογα των μικροομολογιούχων που λήγουν από το 2023 μέχρι το 2042. Με τον τρόπο αυτόν κατέληξε ο Νότης Μαριάς η ΕΚΤ θα μπορούσε να αποκαταστήσει εν μέρει την αδικία που έκανε η τρόικα κατά των μικροομολογιούχων. Μάλιστα είπε ο Νότης Μαριάς το κόστος της παραπάνω παρέμβασης της ΕΚΤ θα ανέλθει σε 800 εκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα:

http://notismarias.gr/