4 Νοε 2015

Ο Νότης Μαριάς μιλά για την κατάσταση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Αθήνα, 2/11/2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/ΒΙΝΤΕΟ

Το ζήτημα της εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας έθεσε ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητής Νότης Μαριάς, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο στις 8/10/2015, αναφέροντας ως πρώτο αίτιο για την φτώχεια, τις ανισότητες και τις συγκρούσεις στην περιοχή, τους εξωτερικούς παράγοντες που λυμαίνονται τον πλούτο της χώρας.
«Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία είναι μια πλούσια χώρα,·έχει διαμάντια, έχει ξυλεία. Και όμως αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει μια ανθρωπιστική κρίση, τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση από τότε που απέκτησε την ανεξαρτησία της, το 1960. Και τα 4,5 εκατομμύρια του πληθυσμού της έχουν πρόβλημα, ενώ το ήμισυ των κατοίκων είναι παιδιά.» ανέφερε.
«Καταλαβαίνετε λοιπόν», συνέχισε ο Νότης Μαριάς, «ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό. Οι συγκρούσεις που εμφανίζονται ως θρησκευτικές συγκρούσεις στο βάθος, έχουν ως υπόβαθρο την ίδια την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και κυρίως, των πλουτοπαραγωγικών πηγών. Γι” αυτό γίνονται αυτές οι συγκρούσεις. Ταυτόχρονα, πολλές εταιρείες διαμαντιών και πολύτιμων λίθων έχουν άμεση σχέση με ένοπλες ομάδες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για βιασμούς, θανάτους, λεηλασίες κ.λπ.»
Κλείνοντας την ομιλία του δήλωσε πως «πρέπει, να γίνει άμεση παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας. Πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι πιο αποφασιστική, για να σταματήσει αυτή η κατάσταση, να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή και κυρίως, η εκμετάλλευση των πολύτιμων λίθων και των διαμαντιών να γίνει υπέρ του ίδιου του λαού της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας».