23 Σεπ 2015

Ο Νότης Μαριάς φέρνει στην Ευρωβουλή το σκάνδαλο της Volkswagen.

Βρυξέλλες, 23/9/2015.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το σκάνδαλο της Volkswagen έφερε με σημερινή Ερώτησή του στη Ευρωβουλή ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, καθηγητής Νότης Μαριάς.
Στην Ερώτησή του ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι «η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ (EPA) ανακάλυψε σε ελέγχους που διενήργησε ότι πετρελαιοκίνητα οχήματα της Volkswagen που βγήκαν στην αμερικανική αγορά μεταξύ 2009 και 2015 είχαν εγκατεστημένους σύνθετους αλγόριθμους που μείωναν τους παραγόμενους ρύπους κατά τη διάρκεια ελέγχων, εξαπατώντας  με τον τρόπο αυτό  τις ρυθμιστικές Αρχές καθώς και τους καταναλωτές. Τη χρήση αυτών των παράνομων αλγορίθμων παραδέχτηκε και η ίδια η Volkswagen».
Για το λόγο αυτό ο Νότης Μαριάς  ρωτά την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή  αν θα διενεργηθούν    αντίστοιχοι  έλεγχοι  σε μοντέλα/οχήματα της Volkswagen στην Ευρώπη για να διαπιστωθεί αν η εν λόγω εταιρία εφάρμοσε αυτή την παράνομη πρακτική ή άλλη παράνομη τεχνική και στην Ευρωπαϊκή αγορά τόσο για τα πετρελαιοκίνητα όσο και για τα βενζινοκίνητα οχήματά της για να μειώνει τους παραγόμενους ρύπους των οχημάτων αυτών κατά τη διάρκεια ελέγχων.
Την ώρα λοιπόν που ο Σόιμπλε κουνάει το δάκτυλο στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και τους  ζητά  να λάβουν μέτρα για τη δήθεν ανταγωνιστικότητα των οικονομιών τους ακολουθώντας το γερμανικό μοντέλο, το σκάνδαλο της Volkswagen αποδεικνύει με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο πως καταφέρνουν οι γερμανικές πολυεθνικές να αυξάνουν τα κέρδη τους.
 Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά αφού έχει ήδη αποκαλυφθεί ότι παρόμοιες βρώμικες και παράνομες πρακτικές αποτελούν σύνηθες φαινόμενο για τους  γερμανικούς κολοσσούς.
Έτσι έχουν ήδη αποκαλυφθεί τα "μαύρα ταμεία" και  οι μίζες της Siemens καθώς και οι παράνομες τραπεζικές πρακτικές της Deutsche Bank στο σκάνδαλο της χειραγώγησης του επιτοκίου διατραπεζικών χορηγήσεων  Libor .
Καθώς το συγκεκριμένο θέμα είναι κομβικής σημασίας για την προστασία των ευρωπαίων καταναλωτών, του περιβάλλοντος και κυρίως της ανθρώπινης υγείας ο Νότης Μαριάς ρωτά επίσης  την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν θα διενεργηθούν αντίστοιχοι έλεγχοι σε μοντέλα/οχήματα άλλων εταιριών για να διαπιστωθεί αν άλλες εταιρίες χρησιμοποιούν την προαναφερθείσα ή άλλες παράνομες τεχνικές για να μειώνουν τους παραγόμενους ρύπους των οχημάτων τους κατά τη διάρκεια ελέγχων.
Τέλος ο Νότης Μαριάς ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και της μη εξαπάτησης των καταναλωτών.
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του Νότη Μαριά έχει ως εξής:
«Η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ (EPA) ανακάλυψε σε ελέγχους που διενήργησε ότι πετρελαιοκίνητα οχήματα της Volkswagen που βγήκαν στην αμερικανική αγορά μεταξύ 2009 και 2015 είχαν εγκατεστημένους σύνθετους αλγόριθμους που μείωναν τους παραγόμενους ρύπους κατά τη διάρκεια ελέγχων, εξαπατώντας  με τον τρόπο αυτό  τις ρυθμιστικές Αρχές καθώς και τους καταναλωτές. Τη  χρήση αυτών των παράνομων αλγορίθμων παραδέχτηκε και η ίδια η Volkswagen.
Το συγκεκριμένο θέμα είναι κομβικής σημασίας για την προστασία των ευρωπαίων καταναλωτών, του περιβάλλοντος και κυρίως της ανθρώπινης υγείας.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η Επιτροπή :
1)Θα διενεργηθούν αντίστοιχοι έλεγχοι σε μοντέλα/οχήματα της Volkswagen στην Ευρώπη για να διαπιστωθεί αν η εν λόγω εταιρία εφάρμοσε αυτή την παράνομη πρακτική ή άλλη παράνομη τεχνική και στην Ευρωπαϊκή αγορά τόσο για τα πετρελαιοκίνητα όσο και για τα βενζινοκίνητα οχήματά της για να μειώνει τους παραγόμενους ρύπους των οχημάτων αυτών κατά τη διάρκεια ελέγχων ;
2)Θα διενεργηθούν αντίστοιχοι έλεγχοι σε μοντέλα/οχήματα άλλων εταιριών για να διαπιστωθεί αν άλλες εταιρίες χρησιμοποιούν την προαναφερθείσα ή άλλες παράνομες τεχνικές για να μειώνουν τους παραγόμενους ρύπους των οχημάτων τους κατά τη διάρκεια ελέγχων;
3)Θα λάβει μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και της μη εξαπάτησης των καταναλωτών;