4 Σεπ 2015

Ο Νότης Μαριάς στη Βαρσοβία για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Βρυξέλλες, 4/9/2015.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συμμετείχε στις  εκδηλώσεις  τιμής και μνήμης  για την 71η επέτειο από την εξέγερση της Βαρσοβίας κατά των ναζί

Στην πρωτεύουσα της Πολωνίας βρέθηκε το διήμερο 1-2 Σεπτεμβρίου ο  Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητής Νότης Μαριάς  προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 71η επέτειο από την εξέγερση της Βαρσοβίας κατά των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ο Νότης Μαριάς  μαζί με άλλους Ευρωβουλευτές της Ομάδας των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των 40.000 αμάχων της περιοχής  Wola  που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στην πολωνική πρωτεύουσα τον Αύγουστο του 1944.
Η εξέγερση της Βαρσοβίας ξεκίνησε την 1η Αυγούστου 1944 και κράτησε 63 ημέρες, τελείωσε όμως άδοξα για τον μαχόμενο πολωνικό λαό με 200.000 νεκρούς και  χιλιάδες τραυματίες, ενώ 700.000 άμαχοι εκδιώχθηκαν από την πόλη που καταστράφηκε ολοσχερώς  από  τις δυνάμεις της Βέρμαχτ. 
Επίσης ο Νότης Μαριάς συναντήθηκε με επιζήσασες και επιζήσαντες μαχητές της εξέγερσης, ξεναγήθηκε στο εκπληκτικό «Μουσείο της Εξέγερσης της Βαρσοβίας» και συμμετείχε ως ομιλητής σε διήμερο Συνέδριο που διοργάνωσε η Ομάδα των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών με θέμα «τις Πολεμικές Επανορθώσεις και την τιμωρία των εγκληματιών πολέμου». 
Στις παρεμβάσεις του κατά το διήμερο Συνέδριο στη Βαρσοβία ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής ενημέρωσε τους Πολωνούς πολίτες για το ζήτημα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα με ιδιαίτερη έμφαση στις Πολεμικές Επανορθώσεις, στην επιστροφή των λεηλατηθέντων αρχαιολογικών θησαυρών, στην αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στην Ελλάδα  και στην εξόφληση του αναγκαστικού κατοχικού δανείου.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η Πολωνία διεκδικεί εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για Πολεμικές Επανορθώσεις και 5,5 τρις δολάρια  για την αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων των χιλιάδων Πολωνών που εκτελέστηκαν κατά τη γερμανική κατοχή.
Για το λόγο αυτό οι Πολωνοί Ευρωβουλευτές μέλη της Ομάδας των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών συνεργάζονται με τον Νότη Μαριά προκειμένου να αξιοποιήσουν τις εμπειρίες από τον αγώνα του Ελληνικού λαού για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και των εν γένει οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
Οι παραπάνω   δράσεις του Νότη Μαριά  εντάσσονται στη στρατηγική  δημιουργίας στην Ευρωβουλή  ενός δικτύου συνεργασίας με Ιταλούς,  Πολωνούς  και άλλους Ευρωβουλευτές προκειμένου να συντονιστούν οι ενέργειές και οι δράσεις για τη διεκδίκηση των γερμανικών Πολεμικών Επανορθώσεων στην Ελλάδα, την Ιταλία την Πολωνία και αλλού.
Αποτελεί δε συνέχεια των περσινών κοινών δράσεων του Νότη Μαριά με Ιταλούς Ευρωβουλευτές του Κινήματος των Πέντε Αστέρων  στη Ρώμη και στο Μιλάνο αλλά και της εκδήλωσης  για τις γερμανικές αποζημιώσεις που διοργάνωσε ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής  στη  Ευρωβουλή στις Βρυξέλλες στις 30 Ιούνη 2015 για τις σφαγές στο Δίστομο και στο Κομμένο και στην οποία συμμετείχαν Ιταλοί και Πολωνοί Ευρωβουλευτές.
Ο αγώνας συνεχίζεται.

Επισυνάπτονται σχετικές φωτογραφίες.