21 Αυγ 2015

Ο Νότης Μαριάς στα μαρτυρικά χωριά «Μάραθος» και «Δαμάστα» του Δήμου Μαλεβιζίου στην Κρήτη.


 Ηράκλειο, 21/8/2015.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  

Τα μαρτυρικά χωριά «Μάραθος» και «Δαμάστα» επισκέφτηκε την Παρασκευή 21 Αυγούστου ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Καθηγητής Νότης Μαριάς προκειμένου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 71η Επέτειο του Ολοκαυτώματος του Μαράθου και της Δαμάστας από τα γερμανικά στρατεύματα στις 21 Αυγούστου 1944.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ο Νότης Μαριάς κατέθεσε στεφάνια στο μνημείο των ηρώων στο Κερατίδι, σ’ ένα ύψωμα ανατολικά της Δαμάστας και στο μνημείο του Μαράθου εκ μέρους του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες.

Μετά τις εκδηλώσεις ο Νότης Μαριάς δήλωσε:

«Στη Δαμάστα Έλληνες πατριώτες μαζί με συμμαχικές δυνάμεις από τη Βρετανία και την ΕΣΣΔ επέφεραν σοβαρό πλήγμα στις γερμανικές δυνάμεις Κατοχής στις 8 Αυγούστου 1944. Μάλιστα κατά τη μάχη αυτή, εκτός από τους τρεις συμπατριώτες μας, έπεσε ηρωικά και ένας Ρώσος μαχητής. Τότε η σοβιετική Ρωσία αποτέλεσε πολύτιμο σύμμαχο της Ελλάδας στον αγώνα ενάντια στο γερμανικό ζυγό, τώρα η μνημονιακή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ συμφωνεί με την πολιτική της Ευρωπαϊκής  Ένωσης και της Μέρκελ στην επιβολή κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία».

Και ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής συμπλήρωσε: «Οι Γερμανοί προέβησαν σε αντίποινα εκτελώντας 30 κατοίκους της Δαμάστας, 17 κατοίκους του Μαράθου και ισοπεδώνοντας τον οικισμό της Δαμάστας στις 21 Αυγούστου του 1944.

Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε εμπόδιο στη λεηλασία της χώρας μας από τους δανειστές και την Τρόικα. Απαιτούμε από τη Γερμανία την άμεση αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, όπως, επίσης, και την άμεση καταβολή των  πολεμικών επανορθώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου».

 Κατάθεση στεφάνου  στη Δαμάστα