22 Ιουλ 2015

Νότης Μαριάς στην Ευρωβουλή: Οι φόροι πρέπει να καταβάλλονται εκεί όπου πραγματοποιούνται τα κέρδη.

Αθήνα, 22/7/2015.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/ΒΙΝΤΕΟ


Παρέμβαση του Έλληνα Ανεξάρτητου Ευρωβουλευτή για την πάταξη της φοροδιαφυγής και στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Παρέμβαση για το μείζων ζήτημα της πάταξης της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής και στις αναπτυσσόμενες χώρες έκανε στις 7/7/2015 ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητής Νότης Μαριάς, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής επισήμανε ότι «η τεράστια φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή αποτελούν σημαντικές προκλήσεις για τη διακυβέρνηση στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ο μέσος λόγος των φόρων προς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν είναι ιδιαίτερα χαμηλός και κινείται μεταξύ 10% και 20%».
Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε: «Έτσι οι αναπτυσσόμενες χώρες αδυνατούν να φορολογήσουν τα κέρδη των πολυεθνικών που αναπτύσσουν κερδοφόρες δραστηριότητες στο έδαφός τους. Αυτό σημαίνει απώλεια τεράστιων φορολογικών εσόδων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση κοινωνικών δράσεων του κράτους. Για το λόγο αυτό οι φόροι πρέπει να καταβάλλονται εκεί όπου πραγματοποιούνται τα κέρδη. Όμως οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν πρόκειται να μπουν στο δρόμο της ανάπτυξης όσο βαρύνονται με το άχθος του τεράστιου δημοσίου χρέους τους».
Καταλήγοντας ο Νότης Μαριάς τόνισε: «Για το λόγο αυτό πρέπει να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή το Ψήφισμα του ΟΗΕ του Σεπτεμβρίου του 2014 για τη διαγραφή του κρατικού χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών».
Επισυνάπτεται βίντεο με την ομιλία του Νότη Μαριά: