27 Ιουλ 2015

ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΣΙΠΡΑ

Αθήνα, 27/7/2015.
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Άρθρο του Ανεξάρτητου Ευρωβουλευτή, Αντιπροέδρου των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητή Νότη Μαριά που δημοσιεύτηκε στα Επίκαιρα της Παρασκευής  24/7/2015 σελ. 55-57 με τίτλο «ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΣΙΠΡΑ».
Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο του άρθρου:
«ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΣΙΠΡΑ
Νότης Μαριάς, Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Καθηγητής Θεσμών της Ε.Ε. στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Γδέρνουν το βόδι δύο φορές οι δανειστές όπως μπορεί να καταλάβει κανείς αναλύοντας το περίφημο τρίτο δανειακό πακέτο που θα κυμανθεί μεταξύ 82 και 86 δισ. ευρώ το οποίο περιλαμβάνει η νεοαποικιακή Απόφαση της Συνόδου των Αρχηγών κρατών-μελών της ευρωζώνης της 12ης Ιουλίου 2015.

Σύμφωνα με την εξουσιοδότηση που έλαβε ο Α. Τσίπρας από την Ελληνική Βουλή στις 11 Ιουλίου 2015 η Ελλάδα υπέβαλε αίτηση για δανειοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (EMΣ) ύψους 53,5 δισ. ευρώ, ποσό που θα μειωθεί τελικά στα 50 δισ. ευρώ σύμφωνα με δήλωση του Επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλιγκ (Τα Νέα 16/7/2015).
Από το δάνειο αυτό, 27,1 δισ. ευρώ προορίζονται για την εξόφληση των τοκογλυφικών ομολόγων της ΕΚΤ (19,8 δισ. ευρώ) και των Κεντρικών Τραπεζών των κρατών-μελών της ευρωζώνης (7,3 δισ. ευρώ).
Επίσης 7,5 δισ. ευρώ θα πάνε προκειμένου να επιστραφούν στους διάφορους φορείς του δημοσίου, στα ασφαλιστικά ταμεία και στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης τα διαθέσιμα που μεταφέρθηκαν με τη γνωστή ΠΝΠ προσωρινά στο κράτος προκειμένου να αντλήσει  σχετική ρευστότητα. Και τα υπόλοιπα θα δοθούν για να εξοφληθούν οι δόσεις του δανείου που χορήγησε το 2010 το ΔΝΤ στην Ελλάδα.
Πρόκειται λοιπόν για ένα σχέδιο που διασφαλίζει τη διάσωση της ΕΚΤ και του ΔΝΤ και τη διατήρηση της συνοχής της ευρωζώνης και όχι βέβαια την ανάπτυξη της Ελλάδας (International N.Y. Times, 20/7/2015, σελ. 1).
Σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλιγκ (Η Καθημερινή 17/7/2015, σελ. 18) το υπόλοιπο ποσό του δανειακού πακέτου θα καλυφθεί ως εξής :
Πρώτον, 16 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το υπόλοιπο του δανείου που έχει εγκρίνει το ΔΝΤ για την Ελλάδα ποσό το οποίο όμως μέχρι στιγμής δεν έχει εκταμιευθεί.
Δεύτερον, 10,9 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το ποσό που είχε προβλεφθεί στο δεύτερο μνημόνιο για ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και το οποίο ο «πολύς» Βαρουφάκης με τη Συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου επέστρεψε  πίσω στους δανειστές παρότι ο Ελληνικός λαός είχε «πληρώσει» και αυτό το ποσό με τα βάρβαρα μέτρα  του δεύτερου μνημονίου.
Τρίτον, 7,7 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τα κέρδη του ευρωσυστήματος δηλαδή της ΕΚΤ και των Κεντρικών Τραπεζών των κρατών –μελών της ευρωζώνης επί των Ελληνικών ομολόγων (SMP’s-and ANFA’s) για την επόμενη τριετία και τα οποία κέρδη πρέπει κανονικά να αποδίδονται κατ΄ έτος στην πατρίδα μας.
Επομένως ποσό 18,6 δισ. ευρώ (10,9 συν 7,7) που προέρχεται από τη συμβολή της Ελλάδας εμφανίζεται από τους δανειστές ως μέρος του δήθεν πακέτου αλληλεγγύης της ευρωζώνης προς την πατρίδα μας και θα μας το δώσουν κάτω από νέους σκληρούς μνημονιακούς όρους. Μάλιστα  σύμφωνα με τους δανειστές η Ελλάδα θα πρέπει να είναι και ευγνώμων προς την τρόικα!!!!
Επιπλέον με την ίδρυση του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων η τρόικα σκοπεύει να προχωρήσει στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας με στόχο να συγκεντρωθεί το ποσό των 50 δισ. ευρώ από το οποίο 37,5 δισ. ευρώ θα δοθούν για την εξόφληση του δημοσίου χρέους, δηλαδή 25 δισ. ευρώ θα πάνε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και 12,5 δισ. ευρώ για την εξόφληση του χρέους γενικά.
Επομένως η Ελλάδα αν και θα βάλει συνολικά άμεσα ή έμμεσα 56,1 δισ. ευρώ (18,6 συν 37,5) από το παραπάνω δανειακό πακέτο των 82-86 δισ. ευρώ, θα φορτωθεί τελικά ένα τρίτο μνημόνιο, θα παραμείνει υπό την εποπτεία της τρόικας ως αποικία χρέους και νέο προτεκτοράτο για δεκαετίες, ενώ οι δανειστές θα ξεκοκαλίσουν αντί πινακίου φακής την περιουσία του δημοσίου μέσα από το νέο ΤΑΙΠΕΔ το οποίο σημειωτέον θα πάρει ως ‘‘προίκα’’ όλη τη δημόσια περιουσία καθώς και τα δικαιώματα εκμετάλλευσης φυσικού αερίου και πετρελαίου. Επιπλέον το νέο ΤΑΥΠΕΔ θα πάρει και την περιουσία του σημερινού ΤΑΥΠΕΔ αλλά και όλα τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών σε Ελλάδα και εξωτερικό (Η Καθημερινή 19/7/2015 σελ. 7).
Και στο τέλος η Ελλάδα θα συνεχίσει να παραμένει υπερχρεωμένη ως χώρα με δημόσιο χρέος άνω του 200% του ΑΕΠ, όπως προβλέπει  για τα επόμενα δύο χρόνια το ΔΝΤ. Και όλα αυτά έχοντας διασωθεί το ΔΝΤ και η ΕΚΤ η οποία κατάφερε όχι μόνο να εξαιρέσει τα ομόλογά της από το PSI το 2012 αλλά και να τα πληρώνεται στην ονομαστική τους αξία παρότι τα αγόρασε κοψοχρονιά στη δευτερογενή αγορά με έκπτωση τουλάχιστον 40%.
 
Πλήρης αναγνώριση χρέους
Η ομόφωνη Απόφαση της Συνόδου των Αρχηγών κρατών-μελών της ευρωζώνης επέβαλε στην Ελληνική Δημοκρατία την πλήρη αναγνώριση του δημοσίου  χρέους και τη συνακόλουθη δέσμευση να το εξοφλήσει έγκαιρα.
Μάλιστα η Απόφαση αναφέρεται στην επαναβεβαίωση εκ μέρους των Ελληνικών Αρχών της εν λόγω δέσμευσης παραπέμποντας έτσι στο γεγονός ότι και στην Συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου υπήρχε ανάλογη δέσμευση.
Ειδικότερα η Απόφαση επισημαίνει επί λέξει τα εξής: «Οι Ελληνικές Αρχές επαναβεβαιώνουν την ανεπιφύλακτη δέσμευση τους να εκπληρώσουν  τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές πλήρως και εγκαίρως».
Επιπλέον αποκλείεται κάθε μορφή hair cut αφού «το Eurosummit  επισημαίνει ότι ονομαστικό κούρεμα του χρέους δε μπορεί να πραγματοποιηθεί». Αυτό άλλωστε το επιβεβαίωσε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο και η Μέρκελ ούτως ώστε να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία (International N.Y. Times, 20/7/2015, σελ. 14 & Έθνος 20/1/2015, σελ. 9 ).
Ως εκ τούτου με την ψήφο Τσίπρα-Καμμένου και των υπολοίπων της νέας μνημονιακής πλειοψηφίας της Βουλής γίνεται πλήρης αναγνώριση του χρέους ως δήθεν νομίμου και εξοφλητέου, αποκλείεται κάθε μορφή ονομαστικής             απομείωσης του χρέους και πάει περίπατο η διαγραφή του επονείδιστου χρέους.
Επιπλέον η Απόφαση επισημαίνει ότι σε «ευθυγράμμιση με το πνεύμα της δήλωσης του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012, το  Eurogroup είναι έτοιμο να εκτιμήσει αν χρειάζεται, πιθανά πρόσθετα μέτρα (ενδεχόμενες μεγαλύτερες περιόδους χάριτος και πληρωμής) στοχεύοντας να διασφαλίσει ότι οι μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες θα παραμείνουν σε βιώσιμο επίπεδο. Αυτά τα μέτρα θα εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που θα συμφωνηθούν σε ένα πιθανό νέο πρόγραμμα και θα εκτιμηθούν μετά την πρώτη θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης».
Επομένως η παραπάνω δέσμευση εξαρτάται από το Eurogroup που αποφασίζει ομόφωνα, δεν είναι βεβαία αλλά πιθανή και υπό όρους (όπως άλλωστε προκύπτει από τη σχετική παραπάνω ορολογία που επισημαίνει  το           «αν χρειάζεται», τα  «πιθανά πρόσθετα μέτρα» και τις «ενδεχόμενες μεγαλύτερες περιόδους χάριτος και πληρωμής») και εξαρτάται από την πλήρη εφαρμογή του νέου μνημονίου. Μάλιστα η ενδεχόμενη σχετική έναρξη συζητήσεων για το χρέος προϋποθέτει την «πρώτη θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης» εφαρμογής των σχετικών  μνημονιακών μέτρων.

Το δάνειο-γέφυρα
Κονδύλια του ΕΣΠΑ και τα κέρδη από ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ ύψους 3,5 δισ. ευρώ και τα οποία προορίζονται να δοθούν στην Ελλάδα, μπαίνουν ως εγγύηση προκειμένου οι τοκογλύφοι δανειστές να διασφαλιστούν για να χορηγήσουν το περίφημο δάνειο-γέφυρα ύψους 7,16 δισ. ευρώ που δόθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό EFSM με απόφαση του Συμβουλίου (Η Ναυτεμπορική  18/7/2015 σελ. 4).
Πρόκειται για μια πρωτοφανή ενέργεια γιατί οι δανειστές πέραν των σκληρών μνημονιακών μέτρων ύψους τουλάχιστον 4,042 δισ. ευρώ για το 2015 που επέβαλλαν για να δοθεί το δάνειο-γέφυρα με το οποίο σημειωτέον διασώζονται το ΔΝΤ, η ΕΚΤ αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος!!!, απέδειξαν ότι δεν υπάρχει καμιά ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο.
Πολλώ δε μάλλον που πρόκειται για δάνειο διάρκειας το πολύ τριών μηνών το οποίο θα εξοφληθεί στη συνέχεια άμεσα από το δανειοδοτικό πακέτο των 50 δις ευρώ του ΕΜΣ.
 
Χρυσώνουν το χάπι
«Φύκια για μεταξωτές κορδέλες» πούλησε  ο Γιούνκερ με το περίφημο πακέτο του των 35 δισ. ευρώ το οποίο εμφάνιζε ως δέλεαρ προκειμένου  η Ελλάδα να υπογράψει το νέο μνημόνιο. Και σαν να μην έφτανε αυτό ο Α. Τσίπρας  παίρνοντας τη  σκυτάλη  από τον Γιούνκερ προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι του μνημονίου 3 πολυδιαφημίζοντας  και αυτός  το «Πακέτο Γιούνκερ» των 35 δισ. ευρώ. Από την πρώτη στιγμή είχαμε ξεκαθαρίσει ότι το περίφημο «Πακέτο Γιούνκερ» των 35 δισ. ευρώ δεν ήταν τίποτε άλλο από τα ποσά που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα από τα διάφορα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ε.Ε., για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, δηλαδή 20 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ (στα οποία πέραν των άλλων αναλογούν για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης 8,2 δισ. ευρώ, για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο 3.9 δισ. ευρώ, για το Ταμείο Συνοχής 3,2 δισ. ευρώ και για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης 4,2 δισ. ευρώ) καθώς επίσης και 15 δισ. ευρώ για αγροτικές επιδοτήσεις και κάθε μορφής ενισχύσεις στους αγρότες και κτηνοτρόφους που ανέρχονται ως γνωστόν σε 2-2,5 δισ. ευρώ ετησίως. Τα παραπάνω 35 δισ. ευρώ είναι  διασφαλισμένα άνευ άλλου τινός και υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα μπορέσουν να απορροφηθούν εγκαίρως και νομίμως.
Η υπερψήφιση λοιπόν από την πλειοψηφία της Βουλής της Απόφασης της Συνόδου των Αρχηγών των κρατών-μελών της ευρωζώνης της 12ης Ιουλίου 2015 αποτελεί αποδοχή και επικύρωση του καθεστώτος της αποικίας χρέους που επιθυμούν να διατηρήσουν οι δανειστές για την πατρίδα μας. Αποτελεί αποδοχή του νέου μνημονίου το οποίο φέρει πλέον τη σφραγίδα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Το βέβαιο είναι πάντως ότι ο Ελληνικός λαός δεν πρόκειται να σκύψει το κεφάλι, δεν πρόκειται να αποδεχθεί το μνημόνο Τσίπρα και θα δώσει σύντομα την απάντηση στην τρόικα και στις μνημονιακές δυνάμεις της χώρας, παλιές και νέες».
epikaira_1 epikaira_2 epikaira_3