8 Ιουν 2015

Νότης Μαριάς ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ: Υπάρχει άλλος δρόμος.

Αθήνα, 8/6/2015.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/ΗΧΗΤΙΚΟ

Σκληρή αντεπίθεση κατά των δανειστών εδώ και τώρα καθώς υπάρχει άλλος δρόμος προτείνει ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί
Πολίτες Καθηγητή Νότης Μαριάς σε συνέντευξη που έδωσε χθες 7/6/2015 στον ραδιοφωνικό
  σταθμό ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ και στην εκπομπή "Μαγκαζίνο στις 14:00" με τον Κώστα Σαββόπουλο.

Στην συνέντευξή του ο Νότης Μαριάς επισημαίνει ότι χρειάζεται σκληρή απάντηση κατά της τρόικας και των δανειστών και για το λόγο αυτό η Ελληνική πλευρά θα πρέπει να περάσει στην αντεπίθεση αξιοποιώντας το θεσμικό οπλοστάσιο που διαθέτει ως κράτος μέλος της Ευρωζώνης.

Τα κύρια σημεία της συνέντευξης του Νότη Μαριά έχουν ως εξής:
1. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να αξιοποιήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που αποτελεί και τον μοναδικό ευρωπαϊκό θεσμό που μπορεί να σταθεί θετικά έναντι της Ελλάδας. Για το λόγο αυτό ο Έλληνας Πρωθυπουργός πρέπει να προσέλθει στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να καταγγείλει την καταστροφική πολιτική της τρόικας η οποία με τη μνημονιακή της πολιτική προκάλεσε μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση στην πατρίδα μας. (00:14).
2. Η Ελλάδα πρέπει  να προσφύγει δικαστικά στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά των δανειστών και της τρόικας ασκώντας αγωγή αποζημιώσεως για τη ζημιά που επέφερε το μνημόνιο στην Ελληνική οικονομία και η οποία ζημιά ανέρχεται σε εκατοντάδες δισ. ευρώ (01:59).
3. Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει με βάση τον Κανονισμό 472/2013 της Ε.Ε. σε λογιστικό έλεγχο του χρέους και εν συνεχεία σε μονομερή διαγραφή του επονείδιστου χρέους (03:42).
4. Λανθασμένη η πρόταση της κυβέρνησης για δανειοδότησή της εκ μέρους του ESM προκειμένου να εξοφλήσει στην ονομαστική τους αξία τα τοκογλυφικά ομόλογα της ΕΚΤ καθώς οδηγεί: α) σε πλήρη εξόφληση των ομολόγων της ΕΚΤ, β) σε απόσβεση της υποχρέωσης της ΕΚΤ να επιστρέψει στην Ελλάδα τα κέρδη από τα εν λόγω ομόλογα γ) σε νέο μνημόνιο και δ) σε διατήρηση της αυξημένης εποπτείας από την Ε.Ε. (05:06).
5.Η κυβέρνηση θα μπορούσε ακόμη και τώρα να αξιοποιήσει την πρόταση-λύση του Νότη Μαριά για μερική ή ολική εξόφληση του ΔΝΤ εκ μέρους της Ελλάδας μέσω χρηματοδότησης από την Τράπεζα της Ελλάδας με βάση τον Κανονισμό 3603/1993 της Ε.Ε. (06:31).
6.Ο κ. Τσίπρας  πρέπει να αποσύρει τη συγκατάθεση που έδωσε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2015 και με την οποία συναίνεσε ώστε να προχωρήσουν περαιτέρω οι διαπραγματεύσεις  Ε.Ε. - ΗΠΑ για τη σύναψη της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) (09:08).