3 Ιουν 2015

Νότης Μαριάς στην Ευρωβουλή: Αιμορραγεί ο τομέας της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα λόγω των μνημονιακών μέτρων.

Αθήνα, 3/6/2015.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αιμορραγεί ο τομέας της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα κατήγγειλε χθες στην Ευρωβουλή ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητής Νότης Μαριάς. Όπως επισημαίνει ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής  στην από 2/6/2015 Ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τεράστια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα λόγω των περικοπών που επέβαλαν οι δανειστές με τα μνημόνια.
Ειδικότερα ο Νότης Μαριάς παρατήρησε ότι σύμφωνα με το άρθρο 168 της Συνθήκης, η δράση της Ένωσης, η οποία συμπληρώνει τις εθνικές πολιτικές,  αποβλέπει στη βελτίωση της δημόσιας υγείας, στην πρόληψη της ανθρώπινης ασθένειας σε όλες τις μορφές της και στην αποτροπή των πηγών κινδύνου για την σωματική και ψυχική υγεία.
Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα ο τομέας της δημόσιας υγείας εκπέμπει SOS, καθώς λόγω των μνημονιακών πολιτικών αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων. Αναλυτικότερα, τα νοσηλευτικά ιδρύματα δεν έχουν αναλώσιμο υγειονομικό υλικό και χρήματα για τη συντήρηση των ιατρικών μηχανημάτων. Η διατροφή των ασθενών είναι περιορισμένη σε ποσότητα, το νοσοκομειακό προσωπικό συρρικνώνεται δραματικά και οι εργαζόμενοι υπεραπασχολούνται για να εξυπηρετήσουν όσο το δυνατό περισσότερους ασθενείς. 
Επίσης, σημείωσε ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, μείζον ζήτημα αποτελεί η έλλειψη φαρμάκων στα νοσηλευτικά ιδρύματα και στα φαρμακεία, γεγονός που ενέχει  σοβαρούς  κινδύνους για  την υγεία των ασθενών. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη όσον αφορά στα γενόσημα, με τις τιμές τους να είναι  υψηλότερες  συγκριτικά με τις τιμές  των αντίστοιχων φαρμάκων στο εξωτερικό.
Για το λόγο αυτό ο Νότης Μαριάς ρωτά την  Επιτροπή ως μέλος της τρόικας αν θα συνεχίσει να επιμένει στην αποτυχημένη μνημονιακή της πολιτική απαιτώντας την περικοπή των δαπανών στον τομέα της δημόσιας υγείας θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την υγεία των Ελλήνων πολιτών.