10 Ιουν 2015

Νότης Μαριάς στην Ευρωβουλή: Όχι στην αισχροκέρδεια των φαρμακευτικών εταιριών.

Αθήνα, 10/6/2015.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/ΒΙΝΤΕΟ                                                                                                 

Την αισχροκέρδεια των φαρμακευτικών εταιριών κατήγγειλε με ομιλία του στις 8/6/2015 στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητής Νότης Μαριάς.
Ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής επισήμανε ότι «η ανταγωνιστικότητα στην Ε.Ε. πρέπει να στηρίζεται όχι στη μείωση των μισθών αλλά στην καινοτομία και στην οικονομία της γνώσης. Οι κλάδοι έντασης δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας παράγουν το 39% της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας στην Ε.Ε. αξίας 4,7 τρισ. ευρώ ετησίως και απασχολούν το 26% του συνολικού εργατικού δυναμικού, δηλαδή 56 εκατομμύρια εργαζόμενους. Επομένως απαιτείται ένα πλαίσιο νομικής προστασίας των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας όχι μόνο στην Ε.Ε. αλλά και στις τρίτες  χώρες».
Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε: «Ταυτόχρονα πρέπει να ανατραπεί η κατάχρηση δικαιώματος εκ μέρους των κατόχων των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας και να ανατραπεί η δημιουργία μονοπωλιακών καταστάσεων εκμετάλλευσης και αισχροκέρδειας. Ειδικότερα σε σχέση με τις φαρμακευτικές εταιρίες οι οποίες ενεργώντας κατά κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης τους έχουν μετατρέψει την εμπορία φαρμάκων σε μια αισχροκερδή επιχείρηση συσσώρευσης υπερκερδών  σε βάρος των τρίτων χωρών. Οι τιμές των φαρμάκων πρέπει να είναι προσιτές στους φτωχοποιημένους λαούς της Ευρώπης γιατί η υγεία είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα». 
Επισυνάπτεται βίντεο με την ομιλία του Νότη Μαριά: