7 Μαΐ 2015

Ερώτηση Μαριά στη Μογκερίνι για τα δύο γερμανικά πολεμικά πλοία που θα επιχειρούν έξω από την Κρήτη.

Βρυξέλλες 7/5/2015.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κατεπείγουσα Ερώτηση για τα δύο γερμανικά πολεμικά πλοία που αναλαμβάνουν δράση στα όρια της Ελληνικής ΑΟΖ νότια της Κρήτης με πρόσχημα την διάσωση προσφύγων και την αποτροπή των παράνομων μεταναστευτικών ροών κατέθεσε σήμερα στην Ευρωβουλή ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητής Νότης Μαριάς.
Στην Ερώτησή του προς την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι ο Νότης Μαριάς επισημαίνει ότι όπως προκύπτει από δημοσιεύματα στις αρχές Μαΐου  δύο γερμανικά πολεμικά πλοία η φρεγάτα Hessen  και το πλοίο υποστήριξης Berlin κατέπλευσαν στη Σούδα στην Κρήτη για ανεφοδιασμό προκειμένου στη συνέχεια να πάρουν δήθεν μέρος σε επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων στη Μεσόγειο νότια της Κρήτης στα όρια της Ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Ταυτόχρονα δεκάδες γερμανοί στρατιώτες μεταφέρθηκαν αεροπορικά στο Ηράκλειο και στη συνέχεια οδικώς στη Σούδα για να επανδρώσουν τα παραπάνω πολεμικά πλοία.
Δεδομένου ότι σύμφωνα με τα παραπάνω δημοσιεύματα  κύκλοι των  γερμανικών ενόπλων δυνάμεων επισήμαναν ότι τα παραπάνω πολεμικά πλοία θα δράσουν ανεξάρτητα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRONTEX), ο Νότης Μαριάς ερωτά την κα Μογκερίνι αν συμφωνεί με την ως άνω σχεδιαζόμενη ανάληψη μονομερούς δράσης των δύο αυτών γερμανικών πολεμικών πλοίων για τη δήθεν διάσωση προσφύγων εκτός του πλαισίου εντολής του FRONTEX.
Επίσης ο Νότης Μαριάς ρωτά την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. εάν η παραπάνω ανάληψη μονομερούς δράσης του γερμανικού πολεμικού ναυτικού στα όρια της Ελληνικής ΑΟΖ υπό το πρόσχημα της διάσωσης προσφύγων και της αποτροπής παρανόμων μεταναστευτικών ροών είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, με το δίκαιο της Ε.Ε. και ειδικότερα με τις αποφάσεις της Ε.Ε. για τις επιχειρήσεις "Τρίτων" και "Ποσειδών" αλλά και την από 23/4/2015 Απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Τέλος ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής ζητά να ενημερωθεί αν η κα Μογκερίνι έχει επικοινωνήσει για το ζήτημα αυτό με τις Ελληνικές Αρχές και αν ναι ποιο το αποτέλεσμα.

Επισυνάπτεται η Ερώτηση του Νότη Μαριά:

«ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Προς την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε.

Θέμα: Γερμανικά Πολεμικά Πλοία στη Μεσόγειο νότια της Κρήτης για ανάληψη μονομερούς δράσης για δήθεν διάσωση προσφύγων εκτός του πλαισίου της εντολής του FRONTEX.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στις αρχές Μαΐου  δύο γερμανικά πολεμικά πλοία η φρεγάτα Hessen  και το πλοίο υποστήριξης Berlin κατέπλευσαν στη Σούδα στην Κρήτη για ανεφοδιασμό προκειμένου στη συνέχεια να πάρουν δήθεν μέρος σε επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων στη Μεσόγειο νότια της Κρήτης στα όρια της Ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Ταυτόχρονα δεκάδες γερμανοί στρατιώτες μεταφέρθηκαν αεροπορικά στο Ηράκλειο και στη συνέχεια οδικώς στη Σούδα για να επανδρώσουν τα παραπάνω πολεμικά.
Από τα παραπάνω δημοσιεύματα προκύπτει ότι κύκλοι των  γερμανικών ενόπλων δυνάμεων επισήμαναν ότι τα παραπάνω πολεμικά πλοία θα δράσουν ανεξάρτητα από τον FRONTEX.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η Ύπατη Εκπρόσωπος:
1.Συμφωνεί με την ως άνω σχεδιαζόμενη ανάληψη μονομερούς δράσης των δύο αυτών γερμανικών πολεμικών πλοίων για τη δήθεν διάσωση προσφύγων εκτός του πλαισίου εντολής του FRONTEX;
2.Η παραπάνω ανάληψη μονομερούς δράσης του γερμανικού πολεμικού ναυτικού στα όρια της Ελληνικής ΑΟΖ υπό το πρόσχημα της διάσωσης προσφύγων και της αποτροπής παρανόμων μεταναστευτικών ροών είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, με το δίκαιο της Ε.Ε. και ειδικότερα με τις αποφάσεις της Ε.Ε. για τις επιχειρήσεις "Τρίτων" και "Ποσειδών" αλλά και την από 23/4/2015 Απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου;
3.Έχει επικοινωνήσει για το ζήτημα αυτό με τις Ελληνικές Αρχές και αν ναι ποιο το αποτέλεσμα; 

                                                                                                      Ημερομηνία 7/5/2015».