18 Μαΐ 2015

Παρέμβαση-Λύση για την εξόφληση του ΔΝΤ

Άρθρο του Νότη Μαριά στην KontraNews της Κυριακής 17.5.2015



Η πιστωτική ασφυξία έναντι της πατρίδας μας που επιβλήθηκε από τους τοκογλύφους δανειστές με κύριο μοχλό τον Ντράγκι και την παρέα του στην ΕΚΤ κυριαρχεί τους τρεις τελευταίους μήνες.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναζητώντας εναγωνίως διεθνή χρηματοδότηση έστειλε τους  υπουργούς της στα πέρατα της υφηλίου αναζητώντας νέα δάνεια. Άλλοι πήγαν στο Πεκίνο, άλλοι στο Ρίο Ντεζανέιρο. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δοκίμασε την τύχη της κυβέρνησής   στη Μόσχα.
Και όμως η λύση του προβλήματος δεν βρισκόταν μακριά. Βρισκόταν στην Αθήνα και άκουγε στο όνομα «Τράπεζα της Ελλάδας».
Ως γνωστόν μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ  και τη δημιουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης με το πάλαι ποτέ άρθρο 104 της Συνθήκης της ΕΟΚ απαγορεύεται στην ΕΚΤ και τις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες η γνωστή νομισματική χρηματοδότηση των κυβερνήσεων των κρατών μελών της Ευρωζώνης για τη αντιμετώπιση των χρεών και των ελλειμμάτων τους.
Για το λόγο αυτό μάλιστα εκδόθηκε και ο Κανονισμός 3603/93 του Συμβουλίου της 13ης Δεκεμβρίου 1993 τον οποίο πολλοί επικαλούνται αλλά απ’ ότι αποδείχθηκε εκ των υστέρων λίγοι έχουν μελετήσει. Και αυτό γιατί στο άρθρο 7 ο εν λόγω Κανονισμός προβλέπει ήδη από το 1993 μια σημαντική εξαίρεση στον κανόνα της απαγόρευσης  της νομισματικής χρηματοδότησης των κρατών της Ευρωζώνης.
Έτσι καθορίζεται  ότι «η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή τις εθνικές κεντρικές τράπεζες προς το δημόσιο τομέα για την εκπλήρωση  υποχρεώσεων έναντι του ΔΝΤ …..δεν θεωρείται πιστωτική διευκόλυνση κατά την έννοια του άρθρου 104 της συνθήκης».
Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ και οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες μπορούν απρόσκοπτα και χωρίς κανέναν περιορισμό να χρηματοδοτούν τα κράτη της ευρωζώνης προκειμένου να εξοφλήσουν ολικώς ή μερικώς τις υποχρεώσεις τους προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ήδη η Αυστρία έλαβε σχετικό δάνειο από την Κεντρική Τράπεζά  της και μάλιστα με τις ευλογία της ΕΚΤ τουλάχιστον 3 φορές  για να εξοφλήσει υποχρεώσεις της  προς το ΔΝΤ.  Η τελευταία ήταν το Μάϊο του 2013.
Έτσι λοιπόν   το οικονομικό επιτελείο θα μπορούσε  άνετα αντί να περιφέρεται ανά την υφήλιο για αναζήτηση  χρηματοδότησης  προκειμένου να εξοφλήσει  τις εκάστοτε δόσεις  του ΔΝΤ,   να έχει  συνάψει δανειακή σύμβαση με την Τράπεζα της Ελλάδας  (ΤτΕ).
Αρνητική βεβαίως κρίνεται και η στάση του διδύμου Ντράγκι-Στουρνάρα που παρά τις συνεχείς επαφές τους με το ελληνικό οικονομικό επιτελείο και τον Α. Τσίπρα δεν φρόντισαν να προτείνουν την παραπάνω λύση.
Έτσι εντάθηκε η ασφυξία του Ελληνικού Δημοσίου, αυξήθηκαν οι πιέσεις και οι πολιτικοί εκβιασμοί  της τρόικας κατά της πατρίδας μας και η κυβέρνηση σάλπισε ισπανική υποχώρηση στις απαιτήσεις των δανειστών για ιδιωτικοποιήσεις, ΦΠΑ, συνταξιοδοτικό κλπ.
 Τη λύση  της δανειοδότησης της Ελληνικής Δημοκρατίας   από την ΤτΕ  με στόχο την ολική ή μερική εξόφληση του ΔΝΤ και την  συνακόλουθη  αποχώρησή  του από την τρόικα θέσαμε με Ερώτησή μας προς την ΕΚΤ την Τετάρτη 13/5/2015 στην Ευρωβουλή. Θα αξιοποιήσει άραγε αυτή τη δυνατότητα η ελληνική κυβέρνηση και ποια θα είναι η αντίδραση της Τράπεζας της Ελλάδας και του Ντράγκι;

Οψόμεθα εις Φιλίππους.