18 Μαΐ 2015

Νότης Μαριάς στην Ευρωβουλή: Όπως οι ναζί έτσι και οι τζιχαντιστές λεηλατούν αρχαιολογικούς θησαυρούς.

Αθήνα, 18/5/2015.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Παρέμβαση για την προστασία των αρχαιολογικών μνημείων από την μήνιν των τζιχαντιστών έκανε στις 29/4/2015, ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητής Νότης Μαριάς, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Όπως επισήμανε ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής,  «στις 26 Φεβρουαρίου 2015 το ISIS/Da'esh έκανε στάχτη πολλά αγάλματα του Μουσείου της Μοσούλης στο Ιράκ, που προέρχονταν από τον ασσυριακό πολιτισμό. Στις 20 Μαρτίου οι τζιχαντιστές ανέλαβαν την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στο Εθνικό Μουσείο της Τυνησίας στην Τύνιδα. Πριν λίγο καιρό οι τζιχαντιστές ισοπέδωσαν την αρχαία συριακή πόλη Νιβρούτ».
Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε ότι η καταστροφή μνημείων και θρησκευτικών κτηρίων έχει ως στόχο την αποσταθεροποίηση των πληθυσμών και την καταστροφή της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.
Ταυτόχρονα, παρατήρησε ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, «οι τζιχαντιστές προβαίνουν στη λεηλασία των αρχαιολογικών θησαυρών στο Ιράκ, όπως έκαναν ακριβώς και οι Ναζί, οι οποίοι λεηλάτησαν κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής  τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Ελλάδας».
Και ο Νότης Μαριάς αφού επισήμανε ότι οι τζιχαντιστές επιδίδονται σε ένα προσοδοφόρο λαθρεμπόριο αρχαιολογικών θησαυρών, όπως ακριβώς έκαναν και οι ναζί κατά το παρελθόν, κατέληξε: «Η προστασία των αρχαιολογικών μνημείων αποτελεί αντικείμενο της σχετικής σύμβασης της UNESCO και η συστηματική καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς, στην οποία επιδίδονται οι τζιχαντιστές είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Η παραπάνω τοποθέτηση του Νότη Μαριά είναι ιδιαίτερα επίκαιρη ενόψει του γεγονότος ότι η σημερινή ημέρα έχει οριστεί ως «Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων».