12 Μαΐ 2015

Η διενέργεια λογιστικού ελέγχου του χρέους πρέπει να προχωρήσει

Συνέντευξη του Νότη Μαριά στην εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ στις 09.05.2015
1)Εκτιμάτε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στις μέρες μας έχει εκπληρώσει τους στόχους που δημιουργήθηκε? Υπάρχουν φυγόκεντρες φωνές στο εσωτερικό της που επιδιώκουν τη διάλυσή της και την αποχώρηση κρατών?
Η οικοδόμηση της ενωμένης Δυτικής Ευρώπης μεταπολεμικά έγινε υπό την υψηλή εποπτεία των ΗΠΑ με στόχο αφενός μεν τη διατήρηση του υπάρχοντος κοινωνικοπολιτικού συστήματος και αφετέρου την ενίσχυση της Δύσης ενόψει του ψυχρού πολέμου και της διαίρεσης της Ευρώπης σε δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα.
Η τυπική διακρατική ισοτιμία υπήρξε ο ακρογωνιαίος λίθος στην προσπάθεια υπαγωγής υπό κοινό ευρωπαϊκό έλεγχο της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, αρχής γενομένης από την περίφημη Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα.  Ο περιορισμός των θεμάτων αποκλειστικής αρμοδιότητας της ΕΚΑΧ  αλλά και της ΕΟΚ μετέπειτα και η επικέντρωσή τους στα αποκαλούμενα θέματα χαμηλής πολιτικής διευκόλυναν την εξέλιξη της προσπάθειας οικοδόμησης της Ε.Ε.
Παρόλα αυτά ο καταμερισμός εργασίας ανάμεσα στις χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά, χώρες παραγωγής βιομηχανικών προϊόντων και στις χώρες του Νότου, χώρες κατανάλωσης των προϊόντων του Βορρά καθώς και χώρες παροχής υπηρεσιών, ήταν υπαρκτός και βάθαινε καθημερινά λόγω της ίδιας της λειτουργίας και των δομών της Ευρωζώνης. Ο εν λόγω καταμερισμός εργασίας στο πλαίσιο του σύγχρονου διεθνούς περιβάλλοντος που κυριαρχείται πλέον από τη χρηματιστικοποίηση της οικονομίας και τον καπιταλισμό-καζίνο υποβοήθησε στη μετατροπή συγκεκριμένων χωρών του Βορρά σε χώρες δανειστές και στη συνακόλουθη  μετατροπή των πλέον αδύναμων οικονομικά χωρών της Ε.Ε. σε χώρες οφειλέτες, ενώ ταυτόχρονα οι θεσμοί της Ένωσης μετασχηματίστηκαν σε γκαουλάϊτερ των δανειστών.

2)Ζητήσατε λογιστικό έλεγχο και διαγραφή του ελληνικού χρέους από την Ευρωβουλή. Κατά πόσο αυτό είναι εφικτό στην πράξη?
Η διενέργεια λογιστικού ελέγχου του χρέους προβλέπεται από τις διαδικασίες της ίδιας της Ευρωζώνης και ειδικότερα από το άρθρο 7 παράγραφος 9 του Κανονισμού 472/2013 που καθορίζει ότι τα κράτη μέλη της Ε.Ε που είναι σε μνημόνιο διεξάγουν πλήρη έλεγχο των δημοσίων οικονομικών τους προκειμένου να εκτιμήσουν μεταξύ άλλων, τους λόγους που οδήγησαν σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα χρέους και να εντοπίσουν οποιαδήποτε πιθανή παρατυπία.
Καθώς λοιπόν η Ελλάδα έχει διαλυθεί οικονομικά και κοινωνικά λόγω των μνημονίων που απέτυχαν παταγωδώς να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους, καθίσταται πλέον επιτακτική η ανάγκη να προχωρήσει η πατρίδα μας στην αξιοποίηση της παραπάνω διάταξης του Κανονισμού 472/2013 και έτσι να προχωρήσει άμεσα στη διενέργεια λογιστικού ελέγχου του χρέους προκειμένου να εξεταστούν οι παρανομίες και παρατυπίες που οδήγησαν στο σημερινό υψηλό επίπεδο χρέους της χώρας που ανέρχονται στο 177,1 του ΑΕΠ για να ακολουθήσει εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας η μονομερής διαγραφή του επονείδιστου χρέους.


3) Ποια θέση βλέπετε να διαμορφώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση με το μεταναστευτικό. Βλέπετε να είναι διαθέσιμη να δώσει λύση?
Τα τελευταία χρόνια το κύμα της παράνομης μετανάστευσης χτύπησε κυρίως τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Στο πρόβλημα  της παράνομης  μετανάστευσης ήρθε να προστεθεί πρόσφατα και το τεράστιο κύμα προσφύγων που οι παραπάνω χώρες καλούνται να διαχειριστούν με τεράστιο οικονομικό κόστος.
Η Ε.Ε. αρκείται μόνο  σε γενικόλογες εξαγγελίες. Το πρόβλημα  δεν επιλύεται έτσι.  Χρήζει δραστικών αποφάσεων.
Με συνεχείς μας παρεμβάσεις στην Ευρωβουλή αλλά και με πρόσφατη Ερώτησή μας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  ζητήσαμε να καταργηθεί άμεσα ο Κανονισμός Δουβλίνο ΙΙI και να λειτουργήσει  η περίφημη Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για το θέμα των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών σε όλο τα εύρος της Ε.Ε. Έτσι προτείναμε να θεσμοθετηθεί σχετική ρήτρα κατανομής με κριτήρια  την έκταση, τον πληθυσμό και το ΑΕΠ των κρατών της Ε.Ε., λαμβάνοντας υπόψη και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας σε ορισμένες χώρες της Ένωσης.

4)Ποιος ο ρόλος της χώρας μας σε όλο αυτό το σκηνικό που διαμορφώνεται?
Ζούμε σε μια περίοδο που τα ζητήματα που μας απασχολούν είναι πολλά και σοβαρά. Η Ε.Ε. από ένωση λαών και κρατών έχει μετατραπεί σε μια Γερμανική Ευρώπη Δανειστών. Η  πατρίδα μας  έχει πληγεί βάναυσα από την οικονομική κρίση, τα μνημόνια που επέβαλαν  οι δανειστές έχουν φτωχοποιήσει τον ελληνικό λαό και η τρόικα συνεχίζει να τσαλαπατά την εθνική μας κυριαρχία,  Το μεταναστευτικό φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση με το κύριο βάρος της διαχείρισης να βαραίνει τη χώρα μας και τις λοιπές χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Ελληνικός λαός παλεύει να σταθεί όρθιος και να πετάξει την τρόικα έξω από την Ελλάδα.
5)Με τον κ. Ντράγκι είχατε έντονο φραστικό επεισόδιο, όταν η ΕΚΤ αρνήθηκε να πάρει ελληνικά ομόλογα. Εκτιμάτε ότι το κλίμα στη χώρα μας είναι βαρύ και υπάρχει κίνδυνος εξόδου από την Ευρωζώνη?

Το κλίμα για τη χώρα μας είναι βαρύ μόνο στους κύκλους των τοκογλύφων δανειστών και των συνοδοιπόρων τους, γιατί οι ευρωπαϊκοί λαοί και ιδίως αυτοί της ευρωπαϊκής περιφέρειας συμπαρίστανται στον δίκαιο αγώνα που δίνει η πατρίδα μας.
Ο Ντράγκι και η παρέα του στην ΕΚΤ συνεχίζουν την εκβιαστική τους πολιτική απέναντι στον Ελληνικό λαό προκειμένου οι δανειστές να πετύχουν τους στόχους τους. Δεν διστάζουν να συνεχίσουν την πιστωτική ασφυξία σε βάρος της Ελλάδας. Αλλά δεν πρόκειται να πετύχουν το στόχο τους γιατί ο Ελληνικός λαός ξέρει να δίνει τις μεγάλες μάχες νικηφόρα.