20 Απρ 2015

Η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει νέα Λαμπεντούζα

Άρθρο του Νότη Μαριά στην KontraNews της Κυριακής 19.4.2015



H πατρίδα μας κατακλύζεται πλέον καθημερινά από αθρόα εισροή προσφύγων, καθώς οι προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα βαίνουν ολοένα αυξανόμενες. Λόγω των πολεμικών συρράξεων σε Μ. Ανατολή και Β. Αφρική δημιουργούνται τεράστια κύματα προσφύγων που αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στην Ε.Ε., με αποτέλεσμα να αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των προσφύγων που εισέρχονται παράνομα στη Ελληνική Επικράτεια. Μάλιστα, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, το προσφυγικό κύμα προς τη χώρα μας αναμένεται να ενταθεί.
Εξαιτίας της πρωτοφανούς αύξησης του αριθμού των προσφύγων, που προέρχονται κυρίως από τη Συρία, έχουν πλέον διαμορφωθεί συνθήκες έκτακτης ανάγκης τις τελευταίες εβδομάδες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ οι καλές καιρικές συνθήκες επιτρέπουν την ένταση του φαινομένου.
Όπως προκύπτει από στοιχεία του Λιμενικού Σώματος που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μάρτιου 2015 είχαμε 10.762 νέες εισόδους στο Αιγαίο Πέλαγος, ενώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014 είχαμε μόνο 2.863 εισόδους. Αυτό το γεγονός καταδεικνύει με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι ο αριθμός των προσφύγων που ήρθαν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου το πρώτο τρίμηνο του 2015 είναι υπερτριπλάσιος σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Ενδεικτικά, στη Λέσβο έχουμε 742 αφίξεις τον Ιανουάριο, 1.035 τον Φεβρουάριο και 3.403 τον Μάρτιο. Παρόμοια φαίνεται να είναι η κατάσταση και για τη Χίο και την Κω. Επιπλέον, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικού στελέχους εκτιμάται ότι το 2015 θα εισέλθουν στην Ελλάδα συνολικά 100.000 πρόσφυγες.
Έτσι η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει νέα Λαμπεντούζα.
Και ενώ η πατρίδα μας κατακλύζεται από την πρωτοφανή αυτή είσοδο προσφύγων, την ίδια στιγμή αδυνατεί να ανταπεξέλθει στα αυξημένα βάρη φιλοξενίας των προσφύγων, με τις υποδομές φιλοξενίας να είναι ανεπαρκείς, τόσο στα νησιά όπου εισέρχονται, όσο και στην Αθήνα, όπου μεταφέρονται στη συνέχεια. Σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου κυβερνητικού στελέχους υπάρχουν μόνο 1.000 θέσεις στις δομές ανοιχτής φιλοξενίας και 300 θέσεις στους ξενώνες φιλοξενίας. Έτσι, πολλοί πρόσφυγες, ελλείψει καταλυμάτων, αναγκάζονται να κοιμούνται στους δρόμους και στις κεντρικές πλατείες των Αθηνών, ενώ οι πιο τυχεροί απευθύνονται σε κοινότητες ομοεθνών τους για προσωρινή φιλοξενία.
Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια το κύμα της παράνομης μετανάστευσης χτύπησε κυρίως τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, οι οποίες ήδη υποφέρουν και έχουν φτωχοποιηθεί λόγω των μνημονίων και της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες μεταναστευτικές ροές τις οποίες δέχονται. Ιδίως, η φτωχοποιημένη από τα Μνημόνια Ελλάδα δεν αντέχει άλλους παράνομους μετανάστες, όπως και η Ιταλία.
Στο πρόβλημα λοιπόν της παράνομης μετανάστευσης ήρθε να προστεθεί και το τεράστιο κύμα προσφύγων.
Ειδικότερα σε σχέση με τους πρόσφυγες το πρόβλημα οξύνεται περαιτέρω λόγω του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙΙ της Ε.Ε.
Τόσο ο Κανονισμός αυτός όσο και ο προγενέστερος Κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ καθορίζουν ότι οι πρόσφυγες δικαιούνται να ζητήσουν άσυλο στην χώρα πρώτης εισόδου. Επομένως πρόσφυγες που εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα μπορούν να αιτηθούν άσυλο μόνο στην χώρα μας. Μάλιστα αν με κάποιο τρόπο μεταβούν μέσω Ελλάδας σε άλλη χώρα της Ε.Ε. και ζητήσουν εκεί άσυλο επιστρέφονται πίσω στην Ελλάδα.
Η εφαρμογή του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙΙ αλλά και του προγενέστερου Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ είχαν ως απόρροια να μετατραπεί η Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών με χιλιάδες πρόσφυγες να εγκλωβίζονται στη χώρα, ενώ επιθυμούν να μετακινηθούν στις χώρες του σκληρού πυρήνα της Ευρώπης. Συνεπώς τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν εκ βάθρων.
Με συνεχείς μας παρεμβάσεις στην Ευρωβουλή αλλά και με πρόσφατη Ερώτησή μας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητήσαμε να καταργηθεί άμεσα ο Κανονισμός Δουβλίνο ΙΙI και να λειτουργήσει επιτέλους η περίφημη Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη με κατανομή των προσφύγων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η κατανομή των προσφύγων μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. θα πρέπει να γίνει με βάση την έκταση, τον πληθυσμό και το ΑΕΠ τους, λαμβάνοντας υπόψη και τα ποσοστά ανεργίας κάθε χώρας.
Οψόμεθα εις Φιλίππους.