7 Μαρ 2015

Ο Νότης Μαριάς με Ερώτηση στην Ευρωβουλή ζητά να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί και οι παραγωγοί πρώιμων κηπευτικών της Βιάννου.

Ηράκλειο 7/3/2015.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την άμεση αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών και των παραγωγών πρώιμων κηπευτικών της Βιάννου ζητά με Ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωβουλή την Παρασκευή 6/3/2015 ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητής Νότης Μαριάς.
Στην Ερώτησή του ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι οι χιονοπτώσεις, οι έντονες βροχοπτώσεις  και οι θυελλώδεις άνεμοι  που επικράτησαν στην περιοχή της Βιάννου κατά το διάστημα από 6/1/2015-14/1/2015 και από 10/2/2015 έως 12/2/2015 είχαν σαν αποτέλεσμα την ολική καταστροφή της ελαιοπαραγωγής και της παραγωγής πρώιμων κηπευτικών.
Και ο Νότης Μαριάς αφού αναφέρει ότι αιωνόβια ελαιόδενδρα υπερφορτωμένα με ελαιόκαρπο δεν άντεξαν το βάρος του χιονιού και κατέρρευσαν ενώ άλλα μικρότερα ελαιόδενδρα ξεριζώθηκαν και έσπασαν,επισημαίνει ότι επίσης τεράστιες είναι οι ζημιές και στις υπαίθριες καλλιέργειες πρώιμων κηπευτικών αφού από τη μανία των παραπάνω έντονων καιρικών φαινομένων δεν γλίτωσαν ούτε τα θερμοκήπια.
Ταυτόχρονα οι πολύωρες διακοπές της ΔΕΗ στην περιοχή Ξερόκαμπος δεν επέτρεψαν στους παραγωγούς να  χρησιμοποιήσουν  θερμάνσεις και έτσι σε συνδυασμό με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, πάγωσαν τα αγγούρια και οι ντομάτες.

Δεδομένου ότι οι φτωχοποιημένοι από το μνημόνιο αγρότες της περιοχής αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά, ο Νότης  Μαριάς καλεί την Επιτροπή άμεσα να εγκρίνει μέτρα υπέρ τωνελαιοπαραγωγών και των παραγωγών πρώιμων κηπευτικών της Βιάννου για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν στην αγροτική τους παραγωγή από τα ανωτέρω έντονα καιρικά φαινόμενα.