18 Μαρ 2015

Ο Νότης Μαριάς στην Ευρωβουλή για τις εμφύλιες συρράξεις και την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Αφρικής από τους τοκογλύφους δανειστές. Διαγραφή χρέους για το Μάλι.

Βρυξέλλες  18/3/2015.

                                             ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                   

Σειρά παρεμβάσεων για τις εμφύλιες συρράξεις και την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Αφρικής από τους τοκογλύφους δανειστές αλλά και τη διαγραφή χρέους για το Μάλι, έκανε στις 11/3/2015 και 12/3/2015 μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητής Νότης Μαριάς,
Σε σχέση με τον εμφύλιο πόλεμο στο Ν. Σουδάν  ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής επισήμανε ότι το Ν. Σουδάν είναι μια πλούσια περιοχή, με τεράστιες πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες και βεβαίως με το που απέκτησε την ανεξαρτησία του ήταν δεδομένο ότι ξένα συμφέροντα, αξιοποιώντας τις αντιθέσεις και τις αντιφάσεις που υπήρχαν στην κοινωνία, οδήγησαν την περιοχή αυτή σε έναν εμφύλιο πόλεμο. Τώρα πλέον έχουμε 1,5 εκατομμύρια εκτοπισμένους και 500.000 πρόσφυγες σε γειτονικά κράτη. Αν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις συνεδριάσεις του έχει ασχοληθεί με το θέμα αυτό εντούτοις διαφαίνεται πλέον ότι οδηγούμαστε σε μια ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή, καθώς κινδυνεύουν πάνω από 4 εκατομμύρια ψυχές. Επίσης αναδεικνύεται πλέον και ένα νέο σοβαρό ζήτημα καθώς μικρά παιδιά στρατολογούνται πλέον στον εμφύλιο πόλεμο και μάλιστα γίνονται και απαγωγές παιδιών προκειμένου να υπάρξει βίαιη στρατολόγησή τους. Για το λόγο αυτό πρέπει να υπάρξει άμεση και καταλυτική δράση της Ε.Ε. στο θέμα αυτό για να μπορέσουμε να αποτρέψουμε την ανθρωπιστική κρίση.
Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση συναδέλφου του για το ζήτημα αυτό ο Νότης Μαριάς της απάντησε ότι το θέμα του Ν. Σουδάν είναι πάρα πολύ σοβαρό και αυτό το οποίο κάνει στη φάση αυτή η Ευρωβουλή είναι η προσπάθεια ανάδειξης του προβλήματος και η πίεση για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, μια και χωρίς συγκεκριμένα μέτρα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η περίπλοκη κατάσταση. Όμως η κατάσταση στο Ν. Σουδάν δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ριζικά εάν δεν αναζητηθούν οι πραγματικές αιτίες που προκαλούν τον εμφύλιο πόλεμο. Στο πλαίσιο αυτό κεφαλαιώδη ρόλο παίζει η διαμάχη για την εκμετάλλευση  των πλουτοπαραγωγικών πηγών στο Ν. Σουδάν. Ποιοι είναι αυτοί που κερδίζουν από την κατάσταση του εμφυλίου πολέμου;  Όταν το δούμε αυτό θα μπορέσουμε να πάρουμε αποτελεσματικά μέτρα που θα συμβάλλουν στην ριζική αντιμετώπιση  των προβλημάτων του Ν.Σουδάν  κατέληξε ο Νότης Μαριάς.
Αναφερόμενος στην κατάσταση στο Μάλι ο Νότης Μαριάς είπε ότι «η υπογραφή της προκαταρκτικής συμφωνίας για τον τερματισμό των συγκρούσεων με τους αντάρτες στο Μάλι αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη. Μάλιστα η πρόβλεψη για τη δημιουργία περιφερειακών συνελεύσεων, που θα εκλέγονται με άμεση και καθολική ψηφοφορία με σημαντικές εξουσίες, αναμφίβολα θα συμβάλλει στον εκδημοκρατισμό στο Μάλι και στον περιορισμό των εντάσεων. Όμως το Μάλι δεν μπορεί να επιλύσει τα οικονομικά του προβλήματα όσο διαρκεί η υπερχρέωσή του στους ξένους δανειστές. Γι’ αυτό  θα πρέπει να διαγραφεί το χρέος της χώρας αυτής προς τους ξένους δανειστές. Ταυτόχρονα πρέπει να εξεταστούν όλα τα εγκλήματα πολέμου, όπως η γενοκτονία και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης. Τέλος  η Ε.Ε. πρέπει να προσφέρει την αναγκαία βοήθεια για τη στήριξη της ανάπτυξης του Μάλι, διότι μόνο έτσι μπορεί να περιοριστεί η δράση και η επιρροή των Τζιχαντιστών στην περιοχή και οι τρομοκρατικές επιθέσεις». 
Τέλος για την αρπαγή γαιών στην Τανζανία ο Νότης Μαριάς επισήμανε ότι «η υφαρπαγή γαιών στην Αφρική είναι στην ημερήσια διάταξη. Διάφορες μεγάλες επιχειρήσεις και δήθεν επενδυτές αποκτούν με τη βία τεράστιες εκτάσεις διότι θέλουν να τις χρησιμοποιήσουν είτε για γεωργική καλλιέργεια είτε για βιοκαύσιμα. Αυτό που συμβαίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι επιχειρήσεις από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν πετύχει να αποκτήσουν συγκεκριμένες περιοχές», αρχίζοντας πλέον την παράνομη εκδίωξη των Μασάι  από την περιοχή τους με το πρόσχημα ότι οι Μασάι δεν έχουν δήθεν τίτλους που να αποδεικνύουν την ιδιοκτησία τους επί της γης. Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε: «Μα η ιδιοκτησία τους επί της γης προκύπτει από τη χρησικτησία. Προκύπτει από την καλλιέργεια επί  5  τουλάχιστον αιώνες. Επομένως απέκτησαν δικαιώματα, δικαιώματα ιδιοκτησίας. Και αυτά προστατεύονται από τις Συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πρέπει επίσης να προστατευτούν και ως μειονότητα. Χρειάζονται μέτρα για την προστασία τους».
Επισυνάπτεται βίντεο με τις ομιλίες του Νότη Μαριά: