20 Μαρ 2015

Η έξωση της ΕΚΤ από την τρόικα.

Άρθρο του Νότη Μαριά στα Επίκαιρα στις 19/3/2015 


Το ζήτημα της έξωσης της ΕΚΤ από την τρόικα τέθηκε πλέον επί τάπητος.
 Έτσι μετά την πρωτοπόρα Γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Redro CruzVillalion στη γνωστή υπόθεση του Προγράμματος ΟΜΤ «που αφορούσε αγορές κρατικών ομολόγων μεμονωμένων κρατών της Ευρωζώνης που έχουν αποκλειστεί από τις αγορές» (Η Καθημερινή 15/1/2015) ήταν η σειρά του κορυφαίου θεσμικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να πάρει θέση στο ζήτημα αυτό.
Είχε βεβαίως προηγηθεί στις 25 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες κατά την σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η θυελλώδης συνεδρίαση και κόντρα μου με τον Μάριο Ντράγκι ο οποίος μάταια  προσπάθησε να δικαιολογηθεί ότι δήθεν δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων στο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΚΤ αφενός μεν ως δήθεν Ανεξάρτητης Νομισματικής Αρχής και αφετέρου ως μέλος της τρόικας.
Η τροπολογία που κατέθεσα για έξωση της ΕΚΤ από την τρόικα προστέθηκε στην παράγραφο 9 της σχετικής Ετήσιας Έκθεσης της ΕΚΤ έτους 2013 στη συζήτηση της οποίας υπήρξα σκιώδης Εισηγητής.
Σύμφωνα με την τροπολογία αυτή η Ευρωβουλή κάνει αποδεκτές τις «Προτάσεις του Γενικού Εισαγγελέα  του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Pedro Cruz Villalon της 14ης Ιανουαρίου 2015 στην γνωστή υπόθεση C-62/14» σε σχέση με τη σύγκρουση συμφερόντων κατά τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Το ζήτημα αυτό άλλωστε είχαμε αναλύσει και σε προγενέστερο άρθρο μας στις 26/2/2015 στα Επίκαιρα επισημαίνοντας ότι η ΕΚΤ είναι κράτος εν κράτει αφού:
«1.Υποτίθεται ότι είναι Aνεξάρτητος θεσμός άσκησης Nομισματικής πολιτικής με τεράστιες εξουσίες στο πλαίσιο του ευρωσυστήματος.
2.Εποπτεύει τις 130 μεγαλύτερες συστημικές τράπεζες της Ευρωζώνης.
3.Είναι …..και δανειστής των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχοντας αγοράσει και μάλιστα με σκόντο στην δευτερογενή αγορά κρατικά ομόλογα αξίας τουλάχιστον 217 δις ευρώ.
4.Είναι μέλος της τρόικας που έχει φτωχοποιήσει τις χώρες του μνημονίου.
Όλα αυτά έχουν οδηγήσει σε μια μετάλλαξη του θεσμού της ΕΚΤ και αυτό πλέον που φαίνεται να ενδιαφέρει την ΕΚΤ είναι να διασφαλίσει τα κέρδη της ως δανειστής των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής  Ένωσης».


Η Γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα

Έτσι ήταν ιδιαίτερα λογικό να κλείνει προς την κατεύθυνση άρσης της σύγκρουσης συμφερόντων στο πλαίσιο της ΕΚΤ και η δικαστική εξουσία.
Στην περίφημη λοιπόν Γνώμη του στην γνωστή υπόθεση C-62/14 για το Πρόγραμμα ΟΜΤ, που παρουσίασε στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Γενικός Εισαγγελέας Pedro Cruz Villalon, ο Ισπανός επισήμανε πέραν των άλλων ότι προκειμένου  να θεωρηθεί ως μέτρο εντασσόμενο στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ ένα Πρόγραμμα όπως το επίδικο Πρόγραμμα ΟΜΤ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οφείλει να απέχει «από κάθε είδους άμεση παρέμβαση στα προγράμματα χρηματοδοτικής «βοήθειας» που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του ESM ή του EFSF», όπως ακριβώς συμβαίνει στην περίπτωση της Ελλάδας.
Μετά την έκδοση της εν λόγω Γνώμης του Cruz Villalon τα δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου υπήρξαν καταιγιστικά μιλώντας για έξωση της ΕΚΤ από την τρόικα.
Όμως παρά τη σημαντική αυτή Γνώμη του Ισπανού Γενικού Εισαγγελέα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ντράγκι συνέχισε να σφυρίζει αδιάφορα και η ΕΚΤ διέρρεε ότι ανέμενε δήθεν την οριστική απόφαση του Δικαστηρίου για να καθορίσει τη στάση της.
Με τον τρόπο αυτό η ΕΚΤ παρέμεινε στην τρόικα και συνέχισε την εκβιαστική της πολιτική στην Ελλάδα κερδίζοντας χρόνο, αφού η σχετική απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης  αναμένεται να εκδοθεί τον Ιούνιο.
Τους σχεδιασμούς της ΕΚΤ έρχεται πλέον να τινάξει στον αέρα η απόφαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Τρίτης 10/3/2015 για την έξωση της ΕΚΤ από την τρόικα.
Πρόκειται για μια απόφαση κόλαφο για τον Ντράγκι την οποία δεν μπορεί πλέον να αγνοήσει καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το μοναδικό θεσμικό όργανο της Ε.Ε. με άμεση νομιμοποίηση, αφού οι ευρωβουλευτές εκλέγονται με άμεση, καθολική, μυστική ψηφοφορία από τους λαούς των κρατών μελών σε αντίθεση με τον διορισμένο Μάριο Ντράγκι.
Οπωσδήποτε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ήδη ρίξει προειδοποιητικές βολές στην ΕΚΤ για το ίδιο θέμα όταν το 1/3 περίπου των ευρωβουλευτών στις 15/1/2015 ψήφισε άλλη τροπολογία μου με την οποία καλούσα την Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια να διερευνήσει τη σύγκρουση συμφερόντων στο πλαίσιο της ΕΚΤ ως δήθεν Ανεξάρτητης Νομισματικής Αρχής και ως μέλος της τρόικας.


Νέα τρόικα με ESM;

Καθώς όμως οι δανειστές δεν θέλουν να χάσουν το «ψητό» δρομολογούν την αντικατάσταση της ΕΚΤ στην τρόικα από τον ESM. Κάτι τέτοιο όμως είναι αντίθετο προς το ίδιο το Καταστατικό του ESM καθώς τα μόνα όργανα που μπορούν να ασκούν εποπτεία σε χώρες που βρίσκονται σε μνημόνιο μετά από σχετική δανειοδότηση από τον ESM είναι η Επιτροπή ή η ΕΚΤ.
Επομένως είναι βέβαιο ότι θα πέσει στο κενό και η νέα αυτή προσπάθεια των δανειστών να επανασυστήσουν την τρόικα. Πέραν του γεγονότος βέβαια ότι η πολιτική και θεσμική βαρύτητα του ESM είναι υποπολλαπλάσια της ΕΚΤ.
Το πρεστίζ της ΕΚΤ αναμένεται πλέον να πληγεί ανεπανόρθωτα. Έτσι αφού η ΕΚΤ δεν αξιοποίησε την ευκαιρία να αποχωρήσει αθόρυβα από την τρόικα μετά την Γνώμη του Cruz Villalon τώρα η πομπώδης έξωσή της από την τρόικα και μάλιστα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελεί ανεπανόρθωτο πλήγμα του κύρους της ΕΚΤ και των συνοδοιπόρων της στο ενωσιακό πολιτικό γίγνεσθαι.
Πρόκειται για μια σοβαρή ήττα της Ευρώπης των Τραπεζών και μάλιστα με αρκετούς συμβολισμούς.

Ευκαιρία για την Ελλάδα

Η έξωση της ΕΚΤ από την τρόικα αναμένεται να βοηθήσει την πατρίδα μας καθώς το τρικέφαλο τέρας των δανειστών χάνει τον πιο ισχυρό του παίκτη.
Η Ελλάδα μπορεί έτσι να απαιτήσει από τον Ντράγκι την αποκατάσταση της νομιμότητας και την εκ νέου χρήση των ελληνικών ομολόγων στις πράξεις του ευρωσυστήματος προκειμένου και ακολουθήσει η έξοδος των ελληνικών τραπεζών από τον ELA.
Ταυτόχρονα η πατρίδα μας μπορεί να απαιτήσει και να πετύχει την αύξηση του ύψους του βραχυχρόνιου χρέους υπό μορφή εντόκων γραμματίων που μπορούν να αγοράζουν οι ελληνικές τράπεζες.
Επιπλέον θα καταστεί εφικτή και η εκ μέρους του Ντράγκι επιστροφή στην πατρίδα μας του ποσού των 1,8 δις ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ.
Έτσι θα τιναχθεί στον αέρα η πιστωτική ασφυξία που πήγε να επιβάλλει ο Ντράγκι στον Ελληνικό λαό.
Το μπαλάκι πλέον είναι στο γήπεδο της Ελληνικής πλευράς. Δεν έχει παρά να αξιοποιήσει τα όσα ήδη έχουν συμβεί και να απαιτήσει εδώ και τώρα την έξωση της ΕΚΤ από την τρόικα.
Και η εξέλιξη αυτή θα είναι ένα σημαντικό βήμα προκειμένου να πετάξουμε την τρόικα έξω από την πατρίδα μας, δικαιώνοντας έτσι τη ψήφο του ελληνικού λαού στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.