26 Φεβ 2015

Σκληρή κόντρα Μαριά-Ντράγκι στην Ευρωβουλή για τα Ελληνικά Ομόλογα

Βρυξέλλες 26/02/2015.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σκληρή κόντρα είχαν χθες 25/2/2015 στην Ευρωβουλή ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών Καθηγητής Νότης Μαριάς και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος μάλιστα φανερά ενοχλημένος αποχώρησε από το Ευρωκοινοβούλιο αμέσως μετά και ενώ η συζήτηση για την Ετήσια Έκθεση της ΕΚΤ έτους 2013 είχε μόλις ξεκινήσει.
Μιλώντας λοιπόν στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες ως σκιώδης Εισηγητής εκ μέρους της Πολιτικής Ομάδας των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών ο Νότης Μαριάς ρώτησε τον  Μ. Ντράγκι πως προτίθεται να αντιμετωπίσει τη σύγκρουση συμφερόντων που υπάρχει στο πλαίσιο της ΕΚΤ, καθώς η ΕΚΤ πλέον έχει μετατραπεί σε κράτος εν κράτει.
Στη συνέχεια ο Νότης Μαριάς επισήμανε ότι η ΕΚΤ είναι δήθεν ανεξάρτητος θεσμός άσκησης Νομισματικής πολιτικής, ενώ ταυτόχρονα εποπτεύει τις 130 μεγαλύτερες συστημικές τράπεζες της Ευρώπης. Επίσης η ΕΚΤ είναι και δανειστής των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχοντας αγοράσει και μάλιστα με σκόντο στην δευτερογενή αγορά κρατικά ομόλογα αξίας τουλάχιστον 217 δις ευρώ απ’ όπου και αποκόμισε το 80% των κερδών της για το 2013. Τέλος η ΕΚΤ είναι επίσης και μέλος της τρόικας που έχει φτωχοποιήσει τις χώρες του μνημονίου.
Και ο Έλληνας Ευρωβουλευτής παρατήρησε: «Ήδη από το Μάρτιο του 2013 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με Ψήφισμα του είχε ζητήσει την άρση αυτής της σύγκρουσης συμφερόντων στο πλαίσιο της ΕΚΤ.  Το ίδιο σας ζήτησε στις 14 Ιανουαρίου και ο Γενικός Εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Ε.Ε. Pedro Cruz Villalon.  Όλα αυτά έχουν οδηγήσει σε μια μετάλλαξη του θεσμού της ΕΚΤ και αυτό πλέον που φαίνεται να ενδιαφέρει την ΕΚΤ είναι να διασφαλίσει τα κέρδη της ως δανειστής των κρατών μελών της Ευρωπαϊκή Ένωσης».
Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε «Έτσι η ΕΚΤ ασκεί εκβιαστική πολιτική απέναντι στους Ευρωπαϊκούς Λαούς και τις δημοκρατικές τους Κυβερνήσεις στο όνομα της δήθεν διάσωσης του ευρώ. Αυτό έγινε απέναντι στην Ιρλανδία, έγινε απέναντι στην Κύπρο και πριν λίγες μέρες έγινε έναντι της Ελλάδας με την παράνομη απόφαση της ΕΚΤ να μην  δέχεται ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου στις πράξεις του Ευρωσυστήματος από 16 Φεβρουαρίου ενώ γνωρίζατε πολύ καλά κύριε Ντράγκι ότι η Ελλάδα μέχρι 28 Φεβρουαρίου είναι σε πρόγραμμα».
Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε «Κύριε Ντράγκι καταλάβετέ το δεν είστε ο Ανθύπατος  της Ευρώπης. Οφείλετε σεβασμό στους Ευρωπαϊκούς Λαούς. Πάψτε λοιπόν να κερδοσκοπείτε σε βάρος του Ελληνικού λαού και επιστρέψτε άμεσα το 1,9 δις ευρώ από τα κέρδη που αποκόμισε η ΕΚΤ από τα Ελληνικά Ομόλογα το 2014».
Ακολουθεί το βίντεο με την ομιλία του Νότη Μαριά και την απάντηση του Μ. Ντράγκι.