11 Φεβ 2015

Νότης Μαριάς στην Ευρωβουλή: Στηρίζουμε τη συμμετοχή των εργαζομένων στα κέρδη των επιχειρήσεων.

Στρασβούργο 11/02/2015.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στηρίζουμε τις διάφορες μορφές οικονομικής δημοκρατίας στις επιχειρήσεις και τη συμμετοχή των εργαζομένων στα κέρδη και το ίδιο το ιδιοκτησιακό καθεστώς  των επιχειρήσεων στις οποίες απασχολούνται, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς.
Όπως επισήμανε ο Έλληνας Ευρωβουλευτής η συμμετοχή των εργαζομένων στα κέρδη των επιχειρήσεων συμβάλλει στην ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, στην αύξηση της παραγωγικότητας της επιχείρησης και στην ενίσχυση της ίδιας της απασχόλησης.
Γιατί όμως δεν βλέπουμε τελικά να συμβαίνει κάτι τέτοιο στην Ευρώπη, διερωτήθηκε ο Νότης Μαριάς. Για τον απλό λόγο, συνέχισε ο Έλληνας Ευρωβουλευτής ότι οι ίδιοι οι μέτοχοι των επιχειρήσεων επιθυμούν την αποκλειστική διανομή των κερδών σ' αυτούς τους ίδιους. Πρόσφατο παράδειγμα η διανομή 56 δις ευρώ υπό μορφή μερισμάτων στους μετόχους των γαλλικών οικονομικών γιγάντων που συμμετέχουν στον δείκτη CAC-40, του χρηματιστηρίου του Παρισιού. Τεράστιο δηλαδή ποσό που προσεγγίζει το ύψος των κερδών που διανεμήθηκαν το 2007 πριν καν την οικονομική κρίση.
Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε επισημαίνοντας ότι το υπό συζήτηση θέμα αφορά κυρίως τα ίδια τα κράτη μέλη της Ε.Ε. τα οποία πρέπει να θεσπίσουν ταυτόχρονα και τις παρακάτω ασφαλιστικές δικλίδες σε σχέση με τη συμμετοχή των εργαζομένων στα οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων:
1. Η οικονομική συμμετοχή των εργαζομένων στις επιχειρήσεις τους πρέπει να είναι προαιρετική.
2. Δεν πρέπει να αντισταθμίζει τους μισθούς.
3. Πρέπει να διασφαλίζει την πλήρη προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.     

Επισυνάπτεται βίντεο με την παρέμβαση του Νότη Μαριά: