2 Δεκ 2014

Στη φτωχοποιημένη Ελλάδα, οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι.

Άρθρο του Νότη Μαριά στην KontraNews της Κυριακής 30.11.2014

Στην Ελλάδα των μνημονίων της φτώχειας, της απόγνωσης, της ανεργίας και της εξαθλίωσης, τεράστια εντύπωση προκάλεσαν τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας προ ημερών για την ετήσια μεταβολή του πλούτου σε παγκόσμια κλίμακα αλλά και στην χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας αναλύσεων Wealth-X και της ελβετικής τράπεζας UBS με τίτλο “World Ultra Wealth Report 2014”.
Στην πατρίδα μας, όπου το ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί κατά 25% τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των πλουσιότερων πολιτών αυξήθηκε θεαματικά: από 505 άτομα προ ενός έτους στα 565 το 2014, καταλαμβάνοντας την 43η θέση με άνοδο 11,9%. Ειδικότερα, ο συνολικός καθαρός πλούτος των πλούσιων Ελλήνων υπολογίζεται στα 70 δις δολάρια για το 2014 από τα 60 δις δολάρια ένα χρόνο πριν, σημειώνοντας άνοδο 16,7%. Την ίδια ώρα, 3,9 εκατομμύρια Έλληνες ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, δηλαδή ποσοστό 35,7% έναντι 27,6% το 2009.
Μπορεί, λοιπόν, η Ελλάδα να δοκιμάζεται σκληρά από την κρίση και οι πολίτες της να υποφέρουν, υπάρχουν όμως εκατομμυριούχοι που είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ανάμεσα στα συμπεράσματα έρευνας της Wealth Report της Knight Frank (Μάρτιος 2014) είναι ότι η Ελλάδα είχε πέρυσι 721 πολυεκατομμυριούχους, την ώρα που ο πληθυσμός των πολυεκατομμυριούχων ανερχόταν το 2003 σε 571 και το 2012 σε 709. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις προβλέψεις της, οι Έλληνες πολυεκατομμυριούχοι θα μετρούν 864 μέλη σε δέκα χρόνια από σήμερα.
Σύμφωνα με την UBS, στην Ευρώπη της λιτότητας ο καθαρός πλούτος των πλούσιων Ευρωπαίων αυξήθηκε κατά 8,9%, την ίδια ώρα που η φτώχεια και η ανεργία στον ευρωπαϊκό νότο έχουν λάβει εκρηκτικές διαστάσεις.
Η μεγάλη κοινωνική αντίφαση στην οποία ζούμε αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι σε μια φάση τεράστιας οικονομικής και τεχνολογικής ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, έχουμε 1,2 δις συνανθρώπους μας που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Ταυτόχρονα, 250.000 άτομα παγκοσμίως έχουν περιουσία 30 τρις δολάρια, δηλαδή πάνω από το 1/3 του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Και η μοναδική αιτία για την διόγκωση της φτώχειας είναι οι πολιτικές λιτότητας και η έλλειψη κοινωνικής δικαιοσύνης.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, με πρωτεργάτη τη Μέρκελ και τις χώρες-δορυφόρους της Γερμανίας συνεχίζουν απροκάλυπτα να εμπαίζουν τους πολίτες που στενάζουν και η ΕΚΤ, ως ο πυλώνας της παγκόσμιας κερδοσκοπίας, εξακολουθεί να παίζει άσχημο παιχνίδι σε βάρος των λαών του ευρωπαϊκού νότου.
Στην πατρίδα μας, πέντε χρόνια αφότου ενέσκηψε η λαίλαπα των μνημονίων και ο εφιάλτης της τρόικας, εκατομμύρια πολίτες ανεβαίνουν έναν Γολγοθά. Ο μύθος του success story που έχτιζε η συγκυβέρνηση έχει γκρεμιστεί. Οι μεγαλοστομίες ότι δήθεν βγαίνουμε από το μνημόνιο είναι ένα κακόγουστο αστείο. Η τρόικα, στο παιχνίδι της δήθεν διαπραγμάτευσης που στήνεται για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, αλωνίζει, κάνει κουμάντο και φέρνει νέα επώδυνα μέτρα για τους Έλληνες πολίτες.
Πρέπει άμεσα να μπει φρένο στην καταστροφική πολιτική των μνημονίων. Να πάμε το συντομότερο σε εκλογές για να ανατραπεί η συγκυβέρνηση, να φύγει η τρόικα και να επανακτήσουμε την εθνική μας κυριαρχία. Να γίνει η Ελλάδα πρωτοπόρος μιας συμμαχίας των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, που θα διαμορφώσει αρραγές μέτωπο αντίστασης στη μερκελική πολιτική που καταδυναστεύει το μέλλον των παιδιών μας.