4 Δεκ 2014

Νότης Μαριάς στην Ευρωβουλή: Το μνημόνιο γέμισε την Ελλάδα με στρατιές ανέργων και φτωχών.

Αθήνα, 04/12/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μιλώντας στις 24/11/2014 στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο  Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς επισήμανε ότι η αξιολόγηση των επιπτώσεων της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μια σημαντική δραστηριότητα.

Τόνισε ότι πρώτα απ’ όλα πρέπει να γίνεται στο πολιτικό πεδίο. Έτσι, σε πρώτη φάση οφείλει η Επιτροπή να εξετάζει την τήρηση της αρχής της επικουρικότητας.  Αυτό είναι ένα πολιτικό θέμα, πάρα πολύ σημαντικό, που έχει να κάνει με τις ίδιες τις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής  Ένωσης και αφορά στην προστασία της αρχής των δοτών εξουσιών και στην τήρηση του τεκμηρίου αρμοδιότητας υπέρ των κρατών μελών. Το δεύτερο θέμα είναι ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων και το τρίτο οι επιπτώσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στη συνέχεια, ο Νότης Μαριάς ανέφερε ως παράδειγμα την  Ελλάδα όπου εφαρμόζεται το μνημόνιο και όπου δεν έγινε καμία αξιολόγηση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της μνημονιακής πολιτικής, με αποτέλεσμα να έχουμε εκατομμύρια ανέργους και φτωχοποιημένους Έλληνες, διακόσιες τριάντα χιλιάδες επιχειρήσεις που έκλεισαν, μείωση του τζίρου 75%,, φορολογικές υποχρεώσεις που δε μπορούν να πληρωθούν από τους υπόχρεους ενώ το 46% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθυστερεί τις πάσης φύσεως πληρωμές. Αν είχε γίνει μια εκτίμηση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων του μνημονίου θα είχε αποδειχθεί εκ των προτέρων ότι αυτό δεν έπρεπε ποτέ να είχε ψηφιστεί..

Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε ότι πρέπει επίσης να γίνεται εκτίμηση των επιπτώσεων και στην τεχνολογική ανάπτυξη, αφού χωρίς τεχνολογία δεν μπορούμε να περάσουμε στο νέο παραγωγικό μοντέλο. Όλα λοιπόν αυτά πρέπει να πραγματοποιούνται τόσο σε επίπεδο Κομισιόν όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


Επισυνάπτεται το βίντεο με την παρέμβαση του Νότη Μαριά: