25 Νοε 2014

EKT και ασύστολη κερδοσκοπία

Άρθρο του Νότη Μαριά στην KontraNews της Κυριακής 23/11/2014

Νότης Μαριάς, Ευρωβουλευτής-Αντιπρόεδρος της Ομάδας των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Καθηγητής Θεσμών της Ε.Ε. στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ο ρόλος της ΕΚΤ ως στυγνού κερδοσκόπου και τοκογλύφου σε βάρος του φτωχοποιημένου ελληνικού λαού αναδείχθηκε εκ μέρους μας για ακόμη μία φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής στις 17 Νοεμβρίου παρουσία και του Προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Με τρόπο τεκμηριωμένο και αποφασιστικό καταγγείλαμε την ΕΚΤ ως τον κύριο πυλώνα του παγκόσμιου καπιταλισμού-καζίνο, που «πουλώντας αέρα κοπανιστό» θα κερδίσει μέσα σε οκτώ χρόνια 22 δις ευρώ στις πλάτες της πατρίδας μας.
Θυμίζουμε ότι είχε προηγηθεί ανάλογη τοποθέτησή μας στις 3 Νοεμβρίου με αφορμή την εξέταση της ετήσιας έκθεσης της ΕΚΤ για το 2013 ξανά στο πλαίσιο της ίδιας Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την εν λόγω έκθεση, η ΕΚΤ εφαρμόζοντας το Πρόγραμμα για τις Αγορές Τίτλων (SMP) αγόρασε στη δευτερογενή αγορά με σημαντική έκπτωση κρατικά ομόλογα της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας ύψους 219,5 δις ευρώ. Πλην όμως κάθε φορά η ΕΚΤ απαιτεί και επιτυγχάνει την εξόφληση των ομολόγων αυτών στην ονομαστική τους αξία κερδοσκοπώντας έτσι ασύστολα.
Είναι ενδεικτικό ότι στην περίπτωση της πατρίδας μας η ΕΚΤ αγόρασε κατά τη διάρκεια της κρίσης ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου στη δευτερογενή αγορά με έκπτωση τουλάχιστον 40% καταβάλλοντας 35 δις ευρώ. Πλην όμως απαιτεί να εξοφληθεί στην ονομαστική αξία των ομολόγων αυτών που ανέρχονται σε 57 δις ευρώ, δηλαδή η ΕΚΤ θέλει να βγάλει κέρδος 22 δις ευρώ. Μάλιστα τα ομόλογα αυτά εξαιρέθηκαν από το 
PSI.
Για φέτος η συγκυβέρνηση με τις εντολές της τρόικας, δηλαδή και της ΕΚΤ, επέβαλε δυσβάστακτους φόρους στους Έλληνες πολίτες για να πληρώσει στην ΕΚΤ και μάλιστα στην ονομαστική τους αξία ομόλογα ύψους 10 δις ευρώ, ενώ η ίδια η ΕΚΤ αγόρασε τα ομόλογα αυτά πληρώνοντας μόνο 6 δις ευρώ. Αντιλαμβάνεται, επομένως, ο καθένας το ύψος της κερδοσκοπίας και της τοκογλυφίας.
Και για όσους βέβαια υποστηρίζουν ότι δήθεν η ΕΚΤ επιστρέφει τα κέρδη στην Ελλάδα, θα πρέπει να τους επισημάνουμε ότι:
1.Η όποια επιστροφή αφορά μόνο μικρό μέρος των κερδών και όχι όλα τα κέρδη.
2.Τα εν λόγω επιστρεφόμενα κέρδη πηγαίνουν αποκλειστικά για την εξόφληση του χρέους, άρα επιστρέφουν πίσω στους δανειστές.
3.Η όποια ενδεχομένη επιστροφή μέρους των κερδών γίνεται υπό την προϋπόθεση εφαρμογής των διαφόρων σκληρών μνημονιακών μέτρων.
4.Για να πληρωθούν στην ονομαστική τους αξία τα κερδοσκοπικά ομόλογα της ΕΚΤ η Ελλάδα δανείζεται κάθε φορά τα αντίστοιχα ποσά από τον ΕFSF και έτσι διαιωνίζεται η παρουσία της τρόικας και των μνημονίων.
5.Μέχρι στιγμής για το 2014 η ΕΚΤ δεν έχει επιστρέψει κέρδη 1,7 δις ευρώ δημιουργώντας έτσι χρηματοδοτικό  κενό για την Ελλάδα.
Με βάση, λοιπόν, τα παραπάνω, θα πρέπει να κουρευτούν τα εν λόγω κερδοσκοπικά ομόλογα της ΕΚΤ και η Κεντρική Τράπεζα να λάβει μόνο το ποσό που πλήρωσε για την αγορά των ομόλογων αυτών συν τον νομικό τόκο. Αυτό θα σημαίνει μείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους κατά 22 δις ευρώ.
Βεβαίως ο Πρόεδρος της ΕΚΤ στην απάντησή του που τη διέκρινε φανερή αμηχανία και απουσία επιχειρημάτων, απεδείχθη, όπως αναμενόταν άλλωστε, κυνικός και αμετανόητος.  
Απέκλεισε κάθε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται δήθεν σε καλό δρόμο και το μόνο που χρειάζεται είναι μεταρρυθμίσεις, δηλαδή και νέα μνημονιακά μέτρα.
Επρόκειτο στην ουσία για ξεκάθαρη ομολογία του Προέδρου της ΕΚΤ ότι θα συνεχιστεί η ίδια κερδοσκοπική πολιτική, τινάζοντας στον αέρα τα προπαγανδιστικά πυροτεχνήματα της συγκυβέρνησης περί δήθεν επιμήκυνσης του χρέους και μείωσης των επιτοκίων των διμερών δανείων.
Ο Μάριο Ντράγκι και τα κράτη μέλη της Ε.Ε. που διέθεσαν 1,6 τρις ευρώ για τη διάσωση των τραπεζών, χωρίς τα κεφάλαια αυτά να επενδυθούν στην πραγματική οικονομία, συνεχίζουν να παίζουν άσχημο παιχνίδι σε βάρος των λαών του ευρωπαϊκού νότου.
Η συμμαχία των ευρωπαϊκών λαών του νότου που υποφέρουν από τα μνημόνια της λιτότητας πρέπει να σφυρηλατηθεί στην πράξη με κοινούς αγώνες που θα οδηγήσουν στη συγκρότηση ενός αντιμερκελικού μετώπου αντίστασης. Και προς αυτή την κατεύθυνση συντονίζουμε τις προσπάθειές μας με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε  Γκρίλο.