17 Νοε 2014

Νότης Μαριάς σε Μάριο Ντράγκι: «Σταματήστε να κερδοσκοπείτε σε βάρος του Ελληνικού λαού».

Βρυξέλλες, 17/11/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κατάπιε τη γλώσσα του ο Πρόεδρος της ΕΚΤ που απέκλεισε πάντως  κάθε αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους.

Μιλώντας σήμερα 17 Νοεμβρίου 2014 στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες με την συμμετοχή και του Προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς κατήγγειλε την κερδοσκοπική πολιτική του Ντράγκι και της παρέας του εις βάρος του φτωχοποιημένου Ελληνικού λαού μια και η ΕΚΤ  «πουλώντας αέρα κοπανιστό» θα κερδίσει μέσα σε οκτώ χρόνια  22 δις ευρώ σε βάρος της πατρίδας μας. Ταυτόχρονα ο Νότης Μαριάς έθεσε επί τάπητος και το κούρεμα των κερδοσκοπικών ομολόγων της ΕΚΤ.
Ο Μάριο Ντράγκι φανερά αιφνιδιασμένος από την τεκμηριωμένη, αποφασιστική και μαχητική τοποθέτηση του Νότη Μαριά ομολογουμένως κατάπιε τη γλώσσα του καθώς δεν μπορούσε να δικαιολογήσει την κερδοσκοπία της ΕΚΤ σε βάρος της Ελλάδας.
Στη συνέχεια δήλωσε κυνικά ότι αποκλείει κάθε αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους αφού όπως είπε η Ελλάδα βρίσκεται δήθεν σε καλό δρόμο και το μόνο που χρειάζεται είναι μεταρρυθμίσεις, δηλαδή και νέα μνημονιακά μέτρα.
Με τον τρόπο αυτό ο Ντράγκι με προκλητικό τρόπο δήλωσε πρακτικά ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει την κερδοσκοπική της πολιτική κατά του Ελληνικού λαού απαιτώντας μάλιστα και νέα μέτρα, τινάζοντας ταυτόχρονα στον αέρα τα προπαγανδιστικά πυροτεχνήματα της συγκυβέρνησης περί δήθεν επιμήκυνσης του χρέους και μείωσης των επιτοκίων των διμερών δανείων.
Ειδικότερα ο Νότης Μαριάς στην τοποθέτηση του επισήμανε ότι  «σύμφωνα με την Έκθεση της ΕΚΤ για το 2013 η ΕΚΤ εφαρμόζοντας το Πρόγραμμα για τις Αγορές Τίτλων (SMP) αγόρασε στη δευτερογενή αγορά με σημαντική έκπτωση κρατικά ομόλογα της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας ύψους 219,5 δις ευρώ. Πλην όμως κάθε φορά η ΕΚΤ απαιτεί και επιτυγχάνει την εξόφλησή των ομολόγων αυτών στην ονομαστική τους αξία κερδοσκοπώντας έτσι ασύστολα».
Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε: «Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της πατρίδας μου της Ελλάδας  καθώς η ΕΚΤ αγόρασε κατά τη διάρκεια της κρίσης ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου στη δευτερογενή αγορά με έκπτωση τουλάχιστον 40% καταβάλλοντας 35 δις ευρώ πλην όμως απαιτεί να εξοφληθεί στην ονομαστική αξία των ομολόγων αυτών που ανέρχονται σε 57 δις ευρώ, δηλαδή η ΕΚΤ θέλει να βγάλει κέρδος 22 δις ευρώ  κερδοσκοπώντας σε βάρος του φτωχοποιημένου από τα μνημόνια ελληνικού λαού.
Για φέτος η ελληνική κυβέρνηση με τις εντολές της τρόικας, δηλαδή και της ΕΚΤ επέβαλλε δυσβάστακτους φόρους στους έλληνες πολίτες για να πληρώσει στην ΕΚΤ και μάλιστα στην ονομαστική τους αξία ομόλογα ύψους 10 δις ευρώ, ενώ η ίδια η ΕΚΤ κ. Ντράγκι τα αγόρασε πληρώνοντας μόνο 6 δις ευρώ. Αυτό όμως είναι καθαρή κερδοσκοπία».
«Και μη μου πείτε κ. Ντράγκι», επισήμανε στον Πρόεδρο της ΕΚΤ ο Νότης Μαριάς, « ότι η ΕΚΤ επιστρέφει δήθεν τα κέρδη στην Ελλάδα διότι:
1.Η όποια επιστροφή αφορά μόνο μικρό μέρος των κερδών και όχι όλα τα κέρδη.
2.Τα εν λόγω επιστρεφόμενα κέρδη πηγαίνουν αποκλειστικά για την εξόφληση του χρέους, άρα επιστρέφουν πίσω στους δανειστές.
3.Η όποια ενδεχομένη επιστροφή μέρους των κερδών γίνεται υπό την προϋπόθεση εφαρμογής των διαφόρων σκληρών μνημονιακών μέτρων.
4.Για να πληρωθούν στην ονομαστική τους αξία τα κερδοσκοπικά ομόλογα της ΕΚΤ η Ελλάδα δανείζεται κάθε φορά τα αντίστοιχα ποσά από τον ΕFSF και έτσι διαιωνίζεται η παρουσία της τρόικας και των μνημονίων.
5.Μέχρι στιγμής για το 2014 η ΕΚΤ δεν έχει επιστρέψει κέρδη 1,7 δις ευρώ δημιουργώντας χρηματοδοτικό  κενό για την Ελλάδα».
«Προτείνω λοιπόν κ. Ντράγκι», κατέληξε ο Νότης Μαριάς  «να δεχθείτε να μην εξοφληθούν αυτά τα ελληνικά ομολόγα στην ονομαστική τους αξία αλλά η ΕΚΤ να πληρωθεί μόνο το ποσό που πλήρωσε για την αγορά των ομόλογων αυτών συν τον νομικό τόκο.
Αυτό θα σημαίνει μείωση του ελληνικού χρέους κατά 22 δις ευρώ χωρίς η ΕΚΤ να υποστεί καμία ζημιά.
Συμφωνείτε με την πρόταση αυτή;
Αλλιώς κύριε Ντράγκι πως δικαιολογείτε  με βάση τις Συνθήκες της ΕΕ το γεγονός ότι η ΕΚΤ κερδοσκοπεί σε βάρος του ελληνικού λαού με την παραπάνω τακτική της;».

«Σταματήστε λοιπόν κ. Ντράγκι να κερδοσκοπείτε σε βάρος του φτωχοποιημένου ελληνικού λαού και των λαών του ευρωπαϊκού νότου»  κατέληξε ο Νότης Μαριάς.