4 Νοε 2014

Νότης Μαριάς στην Ευρωβουλή: Συνεχίζεται η ασύστολη κερδοσκοπία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε βάρος των λαών της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Βρυξέλλες, 04/11/2014
Δελτίο Τύπου
 
Σε παρέμβασή του τη Δευτέρα 03/11/2014 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά τη συζήτηση με αφορμή την εξέταση της ετήσιας έκθεσης της ΕΚΤ για το 2013 στο πλαίσιο της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς, κατήγγειλε για ακόμη μία φορά την κερδοσκοπική τακτική της ΕΚΤ σε βάρος των λαών της ευρωπαϊκής περιφέρειας και την ταυτόχρονη στήριξη της τραπεζοκρατίας.
Ο Νότης Μαριάς ανέφερε χαρακτηριστικά την περίπτωση της πατρίδας μας, καθώς η ΕΚΤ αγόρασε κατά τη διάρκεια της κρίσης ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου στη δευτερογενή αγορά με έκπτωση τουλάχιστον 40% καταβάλλοντας 35 δις ευρώ, πλην όμως απαιτεί να εξοφληθεί στην ονομαστική αξία των ομολόγων αυτών που ανέρχονται σε 57 δις ευρώ, δηλαδή η ΕΚΤ θέλει να βγάλει κέρδος 22 δις ευρώ στο διάστημα 2012-2020.
Μάλιστα τα ως άνω ομόλογα της ΕΚΤ εξαιρέθηκαν από το PSI.
Επίσης, ο Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών επισήμανε ότι μολονότι η ΕΚΤ και τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., διέθεσαν 1,6 τρις. ευρώ για τη διάσωση των τραπεζών, τα κεφάλαια αυτά δεν επενδύθηκαν στην πραγματική οικονομία αλλά διοχετεύθηκαν μόνο για τη διάσωση των ολιγαρχών και των μεγαλομετόχων των τραπεζών.
Ενδεικτικό παράδειγμα της στασιμότητας που καταγράφεται στο επίπεδο των δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων, συνέχισε ο Νότης Μαριάς, είναι η τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) σε ορισμένα κράτη στην Ευρώπη, με την Ελλάδα να παρουσιάζει επιδείνωση των δεικτών απασχόλησης, του αριθμού των επιχειρήσεων και της προστιθέμενης αξίας.
Επιβάλλεται, συνέχισε ο Νότης Μαριάς, να υπάρξουν άμεσα πολιτικές παρεμβάσεις έτσι ώστε να αναστραφεί η παρούσα κατάσταση και να υποστηριχθεί η πρόσβαση των ΜμΕ σε πιστώσεις.
Ο Νότης Μαριάς υπογράμμισε ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της μερκελικής λιτότητας, η βίαιη  δημοσιονομική προσαρμογή και ο αποπληθωρισμός είχαν ως αποτέλεσμα την έκρηξη της ανεργίας και της φτώχειας.
Όσον αφορά την ανεργία, η Ελλάδα κατέχει θλιβερή πρωτιά, με δεύτερη την Ισπανία ενώ όσον αφορά την ανεργία στους νέους, πάνω από 5 εκατομμύρια νέοι έχουν οδηγηθεί στην ανεργία πανευρωπαϊκά με την Ελλάδα να καταγράφει ποσοστό 50,7%.
Οι καταστροφικές συνέπειες των μνημονίων, κατέληξε ο Νότης Μαριάς, έχουν οδηγήσει εκατομμύρια συμπολίτες μας στην φτωχοποίηση και την απόγνωση.  

Ακολουθεί το βίντεο με την παρέμβαση του Νότη Μαριά: