15 Οκτ 2014

Ο Νότης Μαριάς φέρνει στην Ευρωβουλή την Έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα.

Βρυξέλλες, 15/10/2014


Δελτίο Τύπου


Ερώτηση σχετικά με την «Έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των ελληνικών νοικοκυριών για το έτος 2013» που έδωσε στη δημοσιότητα στις 13/10/2014 η ΕΛΣΤΑΤ από την οποία αποδεικνύεται ξεκάθαρα η ανθρωπιστική κρίση την οποία προκάλεσε η τρόικα στην Ελλάδα κατέθεσε στην Ευρωβουλή σήμερα 15/10/2014 ο Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Ευρωβουλευτής  Καθηγητής Νότης Μαριάς.
Ο Νότης Μαριάς στην ερώτησή του παραθέτει τα σχετικά στοιχεία από την παραπάνω Έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με τα οποία το 35% του πληθυσμού της χώρας ζει σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.
Πιο συγκεκριμένα, τέσσερις στους δέκα στερούνται συγκεκριμένων στοιχείων διατροφής, οκτώ στους δέκα δηλώνουν οικονομική δυσκολία να αντιμετωπίσουν έκτακτες αλλά αναγκαίες δαπάνες που ανέρχονται σε 550 ευρώ, πέντε στους δέκα δηλώνουν αδυναμία να εξασφαλίσουν ικανοποιητική θέρμανση, έξι στους δέκα δηλώνουν δυσκολία πληρωμής εγκαίρως πάγιων λογαριασμών όπως ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, φυσικό αέριο.
Για τους λόγους αυτούς ο Νότης Μαριά ερωτά την Επιτροπή αν επιμένει στη σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή και στη πολιτική λιτότητας που έχει επιβάλει ως μέλος της τρόικας με το μνημόνιο στην Ελλάδα καθώς επίσης και σε ποιες ενέργειες  προτίθεται να προβεί προκειμένου να αποζημιώσει την Ελλάδα και τους πολίτες της για  την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που επέφερε ως μέλος της τρόικας με την εφαρμογή των μνημονίων.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Νότη Μαριά έχει ως εξής:

«Η καταστροφική πολιτική του μνημονίου από το 2010 έχει ως αποτέλεσμα την φτωχοποίηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την "΄Ερευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών έτους 2013" που έδωσε στη δημοσιότητα στις 13/10/2014 η ΕΛΣΤΑΤ, το 35% του συνολικού πληθυσμού της χώρας ζει  σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, αυξημένο κατά τρεις μονάδες σε σχέση με το 2010.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά στον φτωχό πληθυσμό, τέσσερις στους δέκα στερούνται συγκεκριμένων στοιχείων διατροφής, οκτώ στους δέκα δηλώνουν οικονομική δυσκολία να αντιμετωπίσουν έκτακτες αλλά αναγκαίες δαπάνες που ανέρχονται σε 550 ευρώ, πέντε στους δέκα δηλώνουν αδυναμία να εξασφαλίσουν ικανοποιητική θέρμανση, έξι στους δέκα δηλώνουν δυσκολία πληρωμής εγκαίρως πάγιων λογαριασμών όπως ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, φυσικό αέριο.
Οπως προκύπτει από την εν λόγω Έρευνα, η στέρηση βασικών αγαθών και υπηρεσιών δεν αφορά μόνο τον φτωχό πληθυσμό αλλά και μέρος του μη φτωχού πληθυσμού της χώρας.

Ερωτάται η Επιτροπή:
1.Επιμένει στη σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή και στη πολιτική λιτότητας που έχει επιβάλει ως  μέλος της τρόικας με το μνημόνιο στην Ελλάδα;

2.Σε ποιες ενέργειες  προτίθεται να προβεί προκειμένου να αποζημιώσει την Ελλάδα και τους πολίτες της για  την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που επέφερε ως μέλος της τρόικας με την εφαρμογή των μνημονίων;».