30 Σεπ 2014

ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Άρθρο του Νότη Μαριά στην KontraNews 28.09.2014

Η ανάλγητη μερκελική πολιτική της λιτότητας και των μνημονίων που εφαρμόζεται από την συγκυβέρνηση τα τέσσερα τελευταία χρόνια, έχει διαλύσει τον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό της πατρίδας μας. Και όσο κι αν οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. σφυρίζουν αδιάφορα όσον αφορά τις τεράστιες ευθύνες που έχουν και προτρέπουν μάλιστα σε συνέχιση αυτής της αποδεδειγμένα αδιέξοδης πολιτικής, η ύφεση και η μαζική ανεργία έχουν φέρει σε απόγνωση τους πολίτες.
Στις χώρες που μπήκαν στα λεγόμενα «προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής», δηλαδή σε μνημόνια, η πολιτική της τρόικας οδήγησε σε πλήρη διάλυση των οικονομιών τους, εκτίναξε στα ύψη το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ και γέμισε τα κράτη αυτά με στρατιές ανέργων.
Ειδικότερα όσον αφορά την Ελλάδα, η κατάσταση είναι απογοητευτική. Σύμφωνα με πρόσφατη Έκθεση του ΟΟΣΑ για τις προοπτικές απασχόλησης (Employment Outlook 2014), το ποσοστό ανεργίας θα παραμείνει υψηλό (περί το 27%) έως το τέλος του 2015. Η Ελλάδα, επίσης, έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Αλλά ακόμα και γι’ αυτούς που εργάζονται, αναφέρεται στην Έκθεση, η ποιότητα του εργασιακού περιβάλλοντος βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα.
Εξίσου αποκαλυπτικά είναι και τα δεδομένα που προκύπτουν από ανακοίνωση της ΕΛ.ΣΤΑΤ για το β’ τρίμηνο του 2014 (Απρίλιος-Ιούνιος 2014). Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρήθηκε στους νέους ηλικίας 15-24 ετών (52%), το οποίο στις νέες γυναίκες φτάνει στο 57,5%. Ενδεικτικό είναι ακόμη το γεγονός ότι οι μακροχρόνια άνεργοι αποτελούν το 74,4% του συνόλου των ανέργων.  
Η πλήρης απορρύθμιση της αγοράς εργασίας είναι γεγονός. Εκμετάλλευση, κατάλυση εργασιακών δικαιωμάτων, μερική απασχόληση, εργασιακή ανασφάλεια. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η μείωση των πραγματικών μισθών στην Ελλάδα ήταν από τις μεγαλύτερες μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ (πάνω από 5% ετησίως κατά μέσο όρο από το πρώτο τρίμηνο του 2009).
Στη δίνη της κρίσης έχουν βρεθεί και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες απειλούνται με αφανισμό. Έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, δείχνει ότι μέχρι σήμερα έχουν βάλει λουκέτο 230.000 επιχειρήσεις, ενώ η μείωση του τζίρου φτάνει στο 75%. Μία στις τρεις επιχειρήσεις εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις του τρέχοντος έτους, ενώ για τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 35,7%. Το 46,2%, μάλιστα, των επιχειρήσεων που μετείχαν στην έρευνα καθυστερεί την πληρωμή των δόσεων τραπεζικού δανείου.
Η πραγματικότητα, λοιπόν, είναι αδυσώπητη και γι’ αυτό απαιτείται η άμεση λήψη μέτρων από την Ε.Ε., που θα συμβάλουν καταλυτικά στην τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, την ενίσχυση της απασχόλησης και τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας. Το ποσό των 6 δις ευρώ που πρόκειται να διατεθεί πανευρωπαϊκά, στο πλαίσιο του υπό συζήτηση Προγράμματος για την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας για τη Νεολαία, είναι ψίχουλα σε σχέση με τα τεράστια κονδύλια, πάνω από 1,5 τρις ευρώ, που διατέθηκαν την τελευταία τετραετία για τη διάσωση των τραπεζών και τα οποία βεβαίως φορτώθηκαν στις πλάτες των Ευρωπαίων φορολογουμένων. 
Αλλά και στο πεδίο της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, η Ε.Ε. ακολούθησε τη λάθος συνταγή, αφού στηρίχθηκε σ’ ένα παρωχημένο οικονομικό μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο η ανταγωνιστικότητα της Γηραιάς Ηπείρου στηρίζεται στην «κινεζοποίηση» των μισθών. Πρέπει να καταπολεμήσουμε αυτές τις λογικές. Επιβάλλεται να αυξήσουμε τις δημόσιες επενδύσεις στην εκπαίδευση και την κατάρτιση,  να στραφούμε σε πολιτικές που δίνουν βάρος στην ανάπτυξη των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών και να στηρίξουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας στην Οικονομία της Γνώσης και στην ψηφιακή τεχνολογία.
Οι νέοι μας είναι το μέλλον της Ευρώπης. Τους οφείλουμε ένα καλύτερο αύριο. Χωρίς αποκλεισμούς και ανισότητες. Αυτό το στοίχημα πρέπει να το κερδίσουμε ενάντια στην τρόικα και στους δανειστές.

Νότης Μαριάς
Αντιπρόεδρος Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών
Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Ευρωβουλευτής

Καθηγητής Θεσμών Ευρωπαϊκής Ένωσης Πανεπιστημίου Κρήτης