17 Σεπ 2014

Νότης Μαριάς στο Στρασβούργο: Ναι στην Οικονομία της γνώσης όχι στα μνημόνια, τη λιτότητα και την ανεργία.

Στρασβούργο,17/09/2014

Δελτίο Τύπου

Την ανάλγητη μερκελική πολιτική της λιτότητας και των μνημονίων κατήγγειλε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών, Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς.
Μιλώντας για την ψηφιακή αγορά χθες Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014 ο Νότης Μαριάς επισήμανε ότι η ψηφιακή ενιαία αγορά θα μπορούσε να συμβάλει στην τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, στην καθοριστική αύξηση του ΑΕΠ της Ένωσης και στη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.
Για το λόγο αυτό συνέχισε πρέπει να γίνουν σημαντικές επενδύσεις για έρευνα και ανάπτυξη των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών.
Και όμως η Ε.Ε. υστερεί δραματικά στον τομέα αυτό και έχει μείνει πίσω σε σχέση με τα κονδύλια που επενδύουν οι ΗΠΑ αλλά και η Ιαπωνία.
Και αυτό δεν είναι τυχαίο επισήμανε ο Νότης Μαριάς.
Συμβαίνει επειδή το οικονομικό μοντέλο στην ΕΕ στηρίζεται στο σύμφωνο για το ευρώ+ δηλαδή στηρίζει την ανταγωνιστικότητα της Γηραιάς Ηπείρου στην κινεζοποίηση των μισθών.
 Όμως η Ευρώπη για να είναι ανταγωνιστική δε μπορεί να στηριχθεί στις χαμηλές αμοιβές αφού δε μπορεί να συναγωνισθεί τους χαμηλούς μισθούς της Κίνας και της Ινδίας.
Αντίθετα πρέπει να επενδύσει στην Οικονομία της γνώσης, στην εκπαίδευση και στην κατάρτιση.
Αυτό όμως προσκρούει στο δόγμα της Μέρκελ για πρωτογενή πλεονάσματα και στη  συνακόλουθη μείωση των δημοσίων δαπανών για εκπαίδευση, κατάρτιση, καινοτομία και νέες τεχνολογίες.
Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε:
«Για το λόγο αυτό πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση:
1.Να εγκαταλείψει το παρωχημένο οικονομικό μοντέλο της.
2.Να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες όπως κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
3.Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κόψει χρήμα όπως κάνει η Αμερικανική FED και
4.Να στηρίξει την ανταγωνιστικότητά της στην Οικονομία της γνώσης και στην ψηφιακή τεχνολογία.»

Ακολουθεί βίντεο με την ομιλία του Νότη Μαριά στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο: