29 Σεπ 2014

Ξανά για την Κρατική Τράπεζα Ειδικού Σκοπού

Άρθρο του Νότη Μαριά στα Επίκαιρα 25.09.2014

Νότης Μαριάς, Αντιπρόεδρος Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ευρωβουλευτής,  Καθηγητής Θεσμών Ε.Ε.  στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Η ίδρυση Κρατικής Τράπεζας Ειδικού Σκοπού αποτελεί πλέον πεδίο σύγκλισης των επιλογών των δυνάμεων του Αντιμνημονιακού Πατριωτικού Δημοκρατικού Τόξου, όπως προέκυψε άλλωστε με σαφήνεια από τις διάφορες τοποθετήσεις που έγιναν στο πλαίσιο της ΔΕΘ από τις ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.
Πρόκειται για μια θέση την οποία προτείναμε ήδη από τις αρχές του 2010 πριν καν η πατρίδα μας αλυσοδεθεί με τα δεσμά του Μνημονίου και η οποία δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε.
Μάλιστα τον Οκτώβριο του 2010 στις στήλες των Επικαίρων είχαμε δημοσιεύσει και σχετικό άρθρο για την «Κρατική Τράπεζα Ειδικού Σκοπού» επισημαίνοντας ότι «η χώρα μας οφείλει σε πρώτη φάση να αξιοποιήσει τις διατάξεις του άρθρου 123 παρ. 2 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ, σύμφωνα με τις οποίες η ΕΚΤ και οι λοιπές κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης οφείλουν να επιφυλάσσουν στα πιστωτικά ιδρύματα που ανήκουν στο Δημόσιο την ίδια μεταχείριση όπως και στα ιδιωτικά πιστωτικά ιδρύματα όσον αφορά τη διάθεση αποθεμάτων από τις κεντρικές τράπεζες» (Επίκαιρα τ.χ. 53ο, 21/10/2010, σσ.42-43 ).
Σε επίπεδο Ε.Ε. η Γερμανία αξιοποιεί την παραπάνω μέθοδο μέσω της κρατικής τράπεζαςKreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) . Η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να αξιοποιήσει την εμπειρία της KfW, η οποία μάλιστα δάνεισε τη χώρα μας στο πλαίσιο της Δανειακής Σύμβασης Ελλάδας - κρατών Ευρωζώνης.
Η KfW τελεί υπό την εγγύηση και ενεργεί προς το δημόσιο συμφέρον της Γερμανίας, έχει ως μετόχους της κατά 80% την Ομοσπονδιακή Γερμανία και κατά 20% τα γερμανικά κρατίδια. Αντλεί τα κεφάλαιά της κυρίως από την αγορά με χαμηλά επιτόκια, μέσω της έκδοσης ομολόγων τα οποία εγγυάται η Ομοσπονδιακή Γερμανία, ενώ έχει αποκτήσει το δικαίωμα να δανείζεται από την ΕΚΤ με σημερινό επιτόκιο 0,15%.
Για το λόγο αυτό προτείναμε η Ελλάδα να «ιδρύσει μια τράπεζα ειδικού σκοπού κατά τα πρότυπα της KfW, προκειμένου να δανείζεται φθηνά από την ΕΚΤ και να αξιοποιεί τα κεφάλαια αυτά για την αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους με χαμηλά επιτόκια, μειώνοντας έτσι τους υπέρογκους ετήσιους τόκους που καταβάλει στους δανειστές της»  επισημαίνοντας επίσης ότι η δημιουργία της εν λόγω τράπεζας «θα μπορούσε να ενισχύσει την ανάπτυξη της χώρας προσφέροντας φθηνά κεφάλαια στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς» (Επίκαιρα τ.χ. 53ο, 21/10/2010, σσ.42-43 ).
Την πρότασή μας αυτή μάλιστα θέσαμε ταυτόχρονα σε διάλογο με διάφορους επιστήμονες (ΕΡΤ3, 20/10/2010 και SBC, 22/10/2010), ενώ αναλύσαμε (Νova, 25/10/2010) ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να αξιοποιήσει την εμπειρία της ΚfW.
Ακολούθησε από την πλευρά μας ειδική μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2011 στο Νομικό Βήμα αλλά και στο βιβλίο μας «Το Μνημόνιο της χρεοκοπίας και ο άλλος δρόμος » Εκδόσεις Λιβάνη 2011.
Στη συνέχεια και με αφορμή τη συζήτηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τόσο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2013 όσο και αυτού του 2014 καταθέσαμε ως εισηγητές τη σχετική μας πρόταση στη Βουλή των Ελλήνων για την ίδρυση Κρατικής Τράπεζας Ειδικού Σκοπού α λα  KfW, η οποία όμως απορρίφθηκε πανηγυρικά από τη μνημονιακή πλειοψηφία των βουλευτών.
Έτσι η Κρατική Τράπεζα Ειδικού Σκοπού θα μπορούσε αυτές τις μέρες να δανειστεί με επιτόκιο 0,15% κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή  Κεντρική  Τράπεζα όπως ακριβώς γίνεται και με τις ανακεφαλαιοποιημένες με χρήματα του ελληνικού λαού συστημικές τράπεζες.

Υπέρογκοι τόκοι
Η κρίση χρέους που πλήττει τη χώρα μας αναδεικνύει για άλλη μια φορά την αναγκαιότητα διαμόρφωσης μιας στρατηγικής για την αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού. Η επίσημη  θέση της συγκυβέρνησης, επικεντρώνεται κυρίως σε ρυθμίσεις που έχουν σχέση με την επιμήκυνση του χρέους της χώρας προς το ΔΝΤ και τις χώρες της Ευρωζώνης. Η λύση αυτή σημαίνει χρονική επέκταση της κηδεμονίας της χώρας από την τρόικα. Σημαίνει, επίσης, ότι οι εταίροι μας στην Ευρωζώνη θα συνεχίσουν να εισπράττουν τοκογλυφικά επιτόκια από τη χώρα μας για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με στοιχεία του Μεσοπρόθεσμου, η χώρα μας στο διάστημα 2014-2018, πρόκειται να καταβάλει στη "διεθνή των τοκογλύφων" μόνο για τόκους τα ποσά που αναφέρονται στον σχετικό Πίνακα.
Η δημιουργία όμως της Κρατικής Τράπεζας Ειδικού Σκοπού θα μπορούσε να απαλλάξει την πατρίδα μας και το λαό μας από το βραχνά των τοκογλύφων και των αγορών αφού με τα σημερινά δεδομένα η Κρατική Τράπεζα Ειδικού Σκοπού θα μπορούσε να δανείζεται απευθείας από την ΕΚΤ με επιτόκιο που ανέρχεται επί του παρόντος σε 0,15%.

Κι όμως, οι ελληνικές μνημονιακές κυβερνήσεις διαχρονικά αρνήθηκαν πεισματικά να ιδρύσουν την εν λόγω Τράπεζα, γιατί το κόμμα των τοκογλύφων είχε διαφορετική γνώμη. Όπως, όμως, παρατήρησε ο Άμπρος Έβανς- Πρίτσαρντ, κανένας λαός δεν μπορεί να ανεχθεί μια επαχθή τοκογλυφική εξυπηρέτηση χρέους. Πολλώ δε μάλλον όταν αυτή συνδυάζεται και με την απροκάλυπτη καταπάτηση της εθνικής κυριαρχίας του μέσω του Μνημονίου. Και αυτό είναι βέβαιο ότι θα εκφραστεί στο άμεσο μέλλον με διάφορους τρόπους.

Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας
Είναι λοιπόν προφανές ότι μια κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας του Αντιμνημονιακού Πατριωτικού Δημοκρατικού Τόξου θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην ίδρυση της Κρατικής Τράπεζας Ειδικού Σκοπού κατά τα πρότυπα της KfW,  προκειμένου να δανείζεται φθηνά από την ΕΚΤ και να αξιοποιεί τα κεφάλαια αυτά για την αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους με χαμηλά επιτόκια, μειώνοντας έτσι τους υπέρογκους ετήσιους τόκους που καταβάλει στους δανειστές της.
 Η ΕΚΤ θα μπορούσε να επεκτείνει τη χαμηλότοκη αυτή δανειοδότηση προς την Ελλάδα, ώστε η χώρα μας να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις δανειακές της ανάγκες τα προσεχή χρόνια - έξω από Μνημόνια και κηδεμονίες. Όπως είχαμε δηλώσει τον Ιούλιο του 2013, τα χρήματα που περίσσευαν από την ανακεφαλαιοποίηση θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ίδρυση αυτής της Τράπεζας που θα κάνει μόχλευση και θα μπορεί να έχει άνεση για να διαχειριστεί δισεκατομμύρια ευρώ (Mega 5/7/2013).  
Επιπλέον, η δημιουργία μιας Κρατικής Τράπεζας Ειδικού Σκοπού θα μπορούσε να ενισχύσει την ανάπτυξη της χώρας προσφέροντας φθηνά κεφάλαια στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους νέους επιστήμονες συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της ανεργίας.
Ειδικότερα στη φάση αυτή όπου η ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος TLTROs άρχισε πλέον τη χορήγηση φθηνών 4ετών δανείων με επιτόκιο 0,15% για την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών με στόχο να φτάσουν τα κεφάλαια αυτά στην πραγματική οικονομία.

Ο πίνακας που αναφέρεται στο άρθρο