-Γιατί οι Ευρωπαίοι δεν ανταποκρίνονται στη δέσμευση που ανέλαβαν το Νοέμβριο του ’12 στοEurogroup για ελάφρυνση του χρέους;
Κανείς δεν πρέπει να εκπλήσσεται από τη στάση των Ευρωπαίων δανειστών απέναντί μας. Είναι η ίδια σκληρή, αδιάλλακτη τακτική που χρησιμοποιούν εδώ και τέσσερα χρόνια, από τότε δηλαδή που η πατρίδα μας με ύποπτες μεθοδεύσεις μπήκε στη μέγγενη των μνημονίων.
Όλα τα υπόλοιπα περί δήθεν δεσμεύσεων δεν είναι τίποτε άλλο παρά στάχτη στα μάτια του δοκιμαζόμενου Έλληνα πολίτη. Ο ελληνικός λαός όχι μόνο δεν έχει βιώσει ελάφρυνση του χρέους, αλλά αντιθέτως έχει φορτωθεί στις πλάτες του δυσβάσταχτα βάρη, με απόλυτη ευθύνη του ΔΝΤ, των ευρωπαίων αξιωματούχων και της μνημονιακής συγκυβέρνησης.
-Φταίνε οι Ευρωπαίοι ή η ελληνική κυβέρνηση, κατά τη γνώμη σας, που δεν έχει καταστεί ακόμα βιώσιμο το χρέος;
Η ιστορία της υπερχρέωσης της χώρας στήθηκε εξαρχής με στόχο να μας οδηγήσει στο ΔΝΤ και στον δήθεν μηχανισμό διάσωσης και στη συνέχεια στο ξεπούλημα των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας και της δημόσιας περιουσίας. Η ανίερη συμμαχία της ντόπιας οικονομικής και πολιτικής ελίτ με τις εποπτικές αρχές της Ε.Ε. και το οικονομικό και βιομηχανικό σύμπλεγμα του ευρωπαϊκού σκληρού πυρήνα, μας έστειλαν στον δανεισμό με όρους επαχθείς και με τρόπο που εξυπηρετούσε απολύτως τα οικονομικά τους συμφέροντα.
Τρανή απόδειξη είναι η πρόσφατη δημόσια ομολογία του νέου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ, ο οποίος σε συνάντηση που είχε με τους Ευρωπαίους Αντιφεντεραλιστές, μετά από επίμονες ερωτήσεις μου, επιβεβαίωσε τη δήλωση που είχε κάνει τον Οκτώβριο του 2010, ότι δηλαδή γνώριζε για την επερχόμενη κρίση στην Ελλάδα, είχε μάλιστα προειδοποιήσει τις ελληνικές αρχές ενώ ταυτόχρονα γνώριζε πως Γερμανία και Γαλλία κέρδιζαν τεράστια ποσά από τις εξαγωγές τους στην Ελλάδα.
Αφού λοιπόν ο Γιούνκερ ως επικεφαλής του Eurogroup και τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. δεν έκαναν τίποτε αν και γνώριζαν ότι υπερχρεώνεται η Ελλάδα προκειμένου να συνεχίσουν να κερδίζουν τα διάφορα γερμανικά και γαλλικά οικονομικά συμφέροντα αποδεικνύεται καθαρά ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι επονείδιστο και παράνομο και η ελληνική πλευρά, όχι μόνο δικαιούται αλλά έχει ύψιστο χρέος και ευθύνη απέναντι στους Έλληνες πολίτες να προχωρήσει στη μονομερή διαγραφή του.
Αυτός ήταν άλλωστε και ο κύριος λόγος που καταψήφισα την υποψηφιότητα του κ. Γιούνκερ για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ήταν μια πολιτική πράξη καταδίκης εκείνων των προσώπων που με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους συνετέλεσαν στη δημιουργία του δημόσιου χρέους της Ελλάδας και οδήγησαν στην φτωχοποίηση του ελληνικού λαού και στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας έναντι πινακίου φακής.
Μην ξεχνάτε ότι στη μνημονιακή εποχή από το Μάιο του 2010 η Ελλάδα έχει λάβει δανειακά κεφάλαια ύψους 214 δις ευρώ, τα οποία όμως ουδέποτε επενδύθηκαν στην ελληνική οικονομία, αλλά επέστρεψαν ξανά στις τσέπες των δανειστών αφού δόθηκαν για την εξόφληση παλαιοτέρων δανείων.
Επίσης, υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να πιέσει επιτέλους τη γερμανική πλευρά να εξοφλήσει τις οφειλές της προς την πατρίδα μας, ύψους τουλάχιστον 162 δις ευρώ πλέον τόκων. Η δυναμική διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων είναι αταλάντευτη θέση μου από τότε που ήμουν Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου και συνεχίζω αδιάκοπα να το πιστεύω και να το παλεύω και ως Ευρωβουλευτής.
Μάλιστα πριν από μερικές ημέρες έθεσα επισήμως με τοποθέτησή μου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο το ύψιστο αυτό εθνικό ζήτημα. Εξέθεσα τα επιχειρήματα της χώρας μας στους υπόλοιπους συναδέλφους Ευρωβουλευτές και τους ζήτησα να στηρίξουν τις ελληνικές διεκδικήσεις.
Αξίζει νομίζω για τους αναγνώστες σας να αναφέρω ότι οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα προέρχονται κυρίως:
1. Από τις πολεμικές επανορθώσεις για την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, που επιδίκασε η Διεθνής Διάσκεψη των Παρισίων το 1946, ύψους 108 δις ευρώ πλέον τόκων.
2. Από το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο ύψους 54 δις ευρώ πλέον τόκων και
3. Από τις οφειλές της Γερμανίας για την αποζημίωση των συγγενών των χιλιάδων θυμάτων που προκάλεσαν οι θηριωδίες των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής σε εκατοντάδες μαρτυρικές πόλεις και χωριά όπως είναι το Δίστομο, τα Καλάβρυτα, η Βιάννος και αλλού.
-Εκτιμάτε ότι μια άλλη κυβέρνηση θα μπορούσε να πετύχει καλύτερα αποτελέσματα και ποια κυβέρνηση θα ήταν αυτή;
Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η τωρινή μνημονιακή συγκυβέρνηση που ευθύνεται για την οδυνηρή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην χώρα μας, δεν μπορεί επουδενί να παρουσιάζεται ως σωτήρας. Πρέπει να φύγει το συντομότερο.
Πιστεύω πως η κυβέρνηση που αξίζει στον ελληνικό λαό, είναι εκείνη που θα προχωρήσει, όπως είπα, στη μονομερή διαγραφή του επονείδιστου χρέους και στην καταγγελία των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, καθώς και στην κατάργηση όλων των νόμων που εκδόθηκαν σε εκτέλεσή τους.
Άποψή μου, επίσης, είναι ότι πρέπει να γίνει κούρεμα των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα οποία ενώ τα αγόρασε με έκπτωση τουλάχιστον 40%, απαιτεί να τα πληρωθεί κάθε φορά στην ονομαστική τους αξία, κερδοσκοπώντας έτσι ασύστολα σε βάρος του ελληνικού λαού.
Συνολικά μιλώντας, πρέπει να ανατραπεί αυτή η πολιτική της λιτότητας και να δοθούν δυνατότητες σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και ιδίως στις χώρες του Νότου να μπορέσουν να επιτύχουν την πολυπόθητη οικονομική μεγέθυνση. Είναι κρίσιμο να επιδιώξουμε να αναπτυχθεί ένα κοινό μέτωπο αντίστασης των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, στις οποίες επιβλήθηκαν οι λογικές των μνημονίων, ώστε να δυναμώσει η φωνή όλων μας και να ανατραπεί αυτή η άνιση σχέση μεταξύ ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου.
Μόνο αν συνθέσουμε δυνάμεις θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το οξύτατο πρόβλημα της ανεργίας, να δώσουμε χειροπιαστές ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους να εξελιχθούν σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη. Μια ανάπτυξη που θα στηρίζεται στο σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων και στην ευημερία των πολιτών.
-Εάν υποθέσουμε ότι στις επόμενες εθνικές εκλογές επαναληφθούν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, ποια θα ήταν η καλύτερη δυνατή κυβέρνηση που θα μπορούσε να προκύψει με αυτά τα δεδομένα;
Καταρχάς, αρκετοί θα μπορούσαν να πουν ότι οι εθνικές εκλογές δεν είναι το ίδιο με τις Ευρωεκλογές. Όμως, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι αυτές οι Ευρωεκλογές δεν είχαν τα χαρακτηριστικά των προηγούμενων. Και αυτό γιατί στην Ευρώπη έχουν εφαρμοστεί οι πολιτικές των μνημονίων. Τα μνημόνια είναι επιλογές της Ε.Ε., μια και αυτή άλλωστε συγκροτεί κατά τα 2/3 την τρόικα. Επομένως, οι Ευρωεκλογές αυτές έκριναν ότι δεν θα πρέπει να συνεχιστούν αυτές οι πολιτικές λιτότητας που εκτελούνται από τις εθνικές κυβερνήσεις. Υπό αυτή την έννοια, υπάρχει άμεση συνάφεια των εθνικών επιλογών με τις Ευρωεκλογές. Και έτσι, η αποδοκιμασία της μνημονιακής συγκυβέρνησης, όπως εκφράστηκε στις ευρωεκλογές με την ψήφο των πολιτών, έχει την έννοια της πολιτικής αποδοκιμασίας και άρα θέτει ζήτημα πολιτικής νομιμοποίησης.
Από κει και πέρα, έχουμε μπροστά μας ένα διάστημα που αναμένεται θερμό. Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και οι ζυμώσεις που αυτή προοιωνίζεται, η λήψη νέων επώδυνων μέτρων και η επιβολή και νέου μνημονίου θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις και θα οδηγήσουν σε εθνικές εκλογές.
-Κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα ποσοστά των ΑΝΕΛ υποχώρησαν λόγω της ήπιας στάσης του προς το ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα. Οι ψηφοφόροι των ΑΝΕΛ πάντως, κρίνοντας και από τα πρόσωπα που ψηφίστηκαν στο ευρωψηφοδέλτιό του, δε φαίνεται να επέλεξαν σκληρή δεξιά γραμμή.
Για μένα, τα θέματα των συνεργασιών είναι πρακτικά και προχωρούν, εφόσον τίθενται κάθε φορά σε συγκεκριμένη βάση. Ο σχεδιασμός επί χάρτου δεν έχει κανένα ενδιαφέρον.
-Τι φταίει κατά τη γνώμη σας για την υποχώρηση των ποσοστών των ΑΝΕΛ;
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών για τους ΑΝΕΛ ήταν άσχημο. Υπήρξε μία ραγδαία αποκλιμάκωση της δύναμης και της επιρροής του Κινήματος. Τίθενται σοβαρά ερωτήματα και μια σειρά από θέματα που θα πρέπει να συζητηθούν με νηφαλιότητα στα όργανα του Κινήματος για την αναζήτηση των αιτιών. Θέματα που σχετίζονται τόσο με τη φυσιογνωμία των ΑΝΕΛ όσο και με το ενδεχόμενο συμμαχιών και όχι μόνο. Ψυχραιμία και σύνεση απαιτείται αυτή την ώρα.
Για μένα πάντως το κυρίαρχο, έτσι όπως έχει σήμερα η κατάσταση στην χώρα, είναι να γίνουν εκλογές το συντομότερο. Είναι βέβαιο ότι ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει να αποφύγει την προσφυγή στις κάλπες, γιατί ξέρει ότι θα ηττηθεί. Για το λόγο αυτό επιδιώκει τη συγκρότηση της αναγκαίας προεδρικής πλειοψηφίας των 180 βουλευτών. Από την άλλη πλευρά η αντιπολίτευση του αντιμνημονιακού πατριωτικού δημοκρατικού τόξου δεν θα πρέπει να δώσει στον κ. Σαμαρά αυτή την ευκαιρία, αλλά αντίθετα θα πρέπει εντός βουλής να επιδιώξει τη συγκρότηση της «αναστέλλουσας μειοψηφίας» των 121 βουλευτών προκειμένου να μην εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας και να προκηρυχθούν εθνικές εκλογές ενισχύοντας παράλληλα εκτός βουλής τα κοινωνικά κινήματα.