28 Ιουλ 2014

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΝΟΤΗ ΜΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ (ΤΕΥΧΟΣ: ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2014)

Επιτακτική ανάγκη η αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη
Τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου αποτελούν ορόσημο. Η λαϊκή βούληση, που εκφράστηκε με εμφατικό τρόπο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, έδειξε το δρόμο για άμεση αλλαγή ρότας.
Οι λαοί της Ευρώπης όρθωσαν με την ψήφο τους κραυγή αποδοκιμασίας ενάντια  στη νεοφιλελεύθερη, κοινωνικά ανάλγητη πολιτική που εφαρμόζεται και μαστίζει όλες τις χώρες του Νότου, υπό τις εντολές και την καθοδήγηση της Μέρκελ. Ζήτησαν να δρομολογηθεί άμεσα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή στρατηγική, η οποία θα ενισχύει την Ευρώπη των λαών, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής και θα αντιστρατεύεται την Ευρώπη των τραπεζών, της λιτότητας και της ανεργίας.
Στην χώρα μας, τέσσερα χρόνια τώρα, από τότε που μπήκαμε στην περιπέτεια των μνημονίων, βιώνουμε με οδυνηρό τρόπο τις συνέπειες αυτής της πολιτικής πρακτικής. Τα λεγόμενα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής που μας επεβλήθησαν και οι δήθεν μεταρρυθμίσεις, απεδείχθησαν ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του κοινωνικού ιστού. Ύφεση, μαρασμός των παραγωγικών τάξεων, κατακερματισμός των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων, φτωχοποίηση, ανεργία, ραγδαία αύξηση του μεταναστατευτικού ρεύματος, μία πρωτοφανή αφαίμαξη εγκεφάλων, αυτό που αποκαλείται «brain drain».
Η συμπαιγνία της ντόπιας οικονομικής και πολιτικής ελίτ με τις εποπτικές αρχές της Ε.Ε. και το οικονομικό και βιομηχανικό σύμπλεγμα του ευρωπαϊκού σκληρού πυρήνα, μας οδήγησαν εξαρχής εντέχνως στον δανεισμό με στυγνούς όρους που απομυζούσαν τον Έλληνα πολίτη. Μολονότι όλοι γνώριζαν ότι το χρέος της Ελλάδας όχι μόνο δεν ήταν νόμιμο, αλλά πολύ περισσότερο ήταν επονείδιστο και μη διαχειρίσιμο, εξακολουθούσαν να μας σφίγγουν κι άλλο το ζωνάρι.
Η παραδοχή-ομολογία, άλλωστε, αυτού του γεγονότος, ήρθε από τα πλέον επίσημα χείλη, αυτά του  κ. Γιούνκερ, πριν από μερικές ημέρες. Σε συζήτηση που είχε με την Ομάδα των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και ύστερα από επίμονες ερωτήσεις μου, αποκάλυψε ότι γνώριζε ήδη για την επερχόμενη δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα, πολύ πριν αυτή εκδηλωθεί, είχε επιστήσει μάλιστα την προσοχή στους Έλληνες Πρωθυπουργούς και Υπουργούς Οικονομικών για το «τσουνάμι» που ερχόταν, ήξερε πως Γερμανία και Γαλλία κέρδιζαν τεράστια ποσά από τις εξαγωγές τους στην χώρα μας και μολονότι ο ελληνικός λαός υπερχρεωνόταν, εκείνος έμεινε άπραγος.
Όπως και τότε, έτσι και σήμερα, όμως, φαίνεται πως το αλισβερίσι των μνημονιακών δυνάμεων για τη διατήρηση των κεντρικών θέσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεχίζεται, όπως αποδεικνύεται με το μοίρασμα των θέσεων-κλειδιά. Ο συνασπισμός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που υπερψήφισαν ως Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον αποσυρθέντα από τη διεκδίκηση της θέσεως του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Σουλτς, εν αναμονή της εκλογής του κ. Γιούνκερ, στη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Παρόλα τα παζάρια και τις μηχανορραφίες, η αλήθεια για τον Έλληνα πολίτη είναι μία και πικρή. Πνίγεται με τη θηλιά του χρέους και ενώ από τον Μάιο του 2010 μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει πάρει 214 δισεκατομμύρια ευρώ ως δάνεια, τα χρήματα αυτά δεν επενδύθηκαν ποτέ στην πραγματική οικονομία, με τα γνωστά σε όλους τραγικά αποτελέσματα.
Βασικός πρωταγωνιστής στην έκνομη και ανήθικη κερδοσκοπική πολιτική σε βάρος του δοκιμαζόμενου ελληνικού λαού, είναι και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία ενώ αγόρασε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου με έκπτωση τουλάχιστον 40%, απαιτεί να τα πληρώνεται κάθε φορά στην ονομαστική τους αξία.   
Απέναντι σ’ αυτή την κυνική πολιτική, εμείς πρέπει σθεναρά να απαιτούμε το κούρεμα των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τη διαγραφή του υπέρογκου επονείδιστου χρέους και την καταγγελία των δανειακών συμβάσεων και των μνημονίων που οδηγούν την χώρα μας στο χείλος του γκρεμού.
Ο λαός δεν αντέχει άλλο και κάθε μέρα που συνεχίζεται η ίδια πολιτική, η Ελλάδα και συνολικά η Ευρώπη, δεν πληρώνει μόνο οικονομικό και κοινωνικό τίμημα. Η μακροχρόνια οικονομική δυσπραγία, η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων που οδηγούν στον αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση, αλλά κυρίως η εκτόξευση της ανεργίας των νέων, που αισθάνονται στερημένοι από κάθε προοπτική απασχόλησης και δυνατότητα αληθινής κοινωνικής τους ένταξης, συντελούν  στην έκρηξη των φαινομένων του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.
 Όσο οι «ισχυροί» της Ευρώπης κωφεύουν, όσο αρκούνται απλώς στα λόγια να «ξορκίζουν» τον φασισμό  ή προσπαθούν με ημίμετρα να αντιμετωπίσουν την παράνομη μετανάστευση, τόσο θα καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα ανεβαίνει διαρκώς η πολιτική επιρροή των ακροδεξιών δυνάμεων στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Απαιτείται συλλογική δράση τώρα, συγκεκριμένο και εφαρμόσιμο σχέδιο με αποφασιστική αντιμετώπιση όλων των κρουσμάτων βίας, που στρέφονται ενάντια στην ίδια την κοινωνία και τη δημοκρατία. Κάθε νέα αναβολή θα σημαίνει και συνενοχή, που θα επισύρει βαριά τιμωρία από το λαό.


Νότης Μαριάς,
                                                Ευρωβουλευτής -Αντιπρόεδρος Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών