10 Ιουν 2014

Νότης Μαριάς από το Δίστομο: Να εκτελεστεί άμεσα η αμετάκλητη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς για τη σφαγή του Διστόμου

Δελτίο τύπου 10/06/2014

Την άμεση εκτέλεση της υπ’ αριθμ. 137/1997 αμετάκλητης απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς με την οποία επιδικάστηκαν αποζημιώσεις για τα θύματα της σφαγής του Διστόμου από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής τον Ιούνιο του 1944, ζήτησε χθες 09/06/2014 από το Δίστομο ο  νεοεκλεγείς ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς μιλώντας στην Συνέλευση Μαρτυρικών Πόλεων Ελλάδος που έλαβε χώρα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τα 70 χρόνια από τη σφαγή του Διστόμου.
Ο Νότης Μαριάς επισήμανε ότι αν και παρήλθαν 14 χρόνια από την ιστορική απόφαση11/2000 του Αρείου Πάγου η Ελληνική Πολιτεία δια του εκάστοτε Υπουργού Δικαιοσύνης κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου δεν δίνει έγκριση για την εκτέλεση της υπ’ αριθμ. 137/1997 αμετάκλητης απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειά κατά του γερμανικού δημοσίου.
Ο Νότης Μαριάς κατήγγειλε επίσης την κυβέρνηση διότι στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων (γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις, κατοχικό δάνειο, αποζημιώσεις θυμάτων κλπ) πετά τη μπάλα στην εξέδρα και δεν προχωρά στην άμεση διεκδίκηση τους.
Μάλιστα η κυβέρνηση καλύπτεται πίσω από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους από το οποίο αναμένει δήθεν την περίφημη γνωμοδότηση του για τη στοιχειοθέτηση από πλευράς Ελληνικού Δημοσίου των αξιώσεων του για το κεφαλαιώδες αυτό εθνικό θέμα για το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα.