2 Απρ 2014

«Απάντηση αρμόδιου Υπουργού σε αναφορά του Νότη Μαριά σχετικά με τις ελλείψεις προσωπικού στο Κέντρο Υγείας Αγίας Βαρβάρας του νομού Ηρακλείου Κρήτης»

Δελτίο τύπου 02/04/2014


«Στις 20.11.2013 ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τομεάρχης Οικονομικών και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Νότης Μαριάς κατέθεσε αναφορά σχετικό δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «Πατρίς» αναφορικά με τις ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Αγίας Βαρβάρας του νομού Ηρακλείου Κρήτης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Κέντρο Υγείας Αγίας Βαρβάρας καλείται να καλύψει τις ανάγκες της πόλης (στην οποία λειτουργούν μάλιστα αρκετά σχολεία) και της ευρύτερης περιοχής, χωρίς νοσηλευτή βάρδιας, χωρίς πλήρωμα βάρδιας ασθενοφόρου και με ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό. Συγκεκριμένα:
1) 28-30 κενές βάρδιες μηνιαίως λόγω έλλειψης νοσηλευτών.
2) 15-28 κενές βάρδιες μηνιαίως λόγω έλλειψης πληρωμάτων ασθενοφόρων.
3) Ελλείψεις σε διοικητικό προσωπικό και σε προσωπικό για τη καθαριότητα.
Επίσης ενώ στη δύναμη του ιατρικού προσωπικού του Κέντρου Υγείας ανήκουν 8 ιατροί:
1) Δύο έχουν μετακινηθεί στα νοσοκομεία Πα.Γ.Ν.Η. και Βενιζέλειο και μια ιατρός βρίσκεται σε εκπαιδευτική άδεια στο ΤΕΠ του Πα.Γ.Ν.Η.
2) Ένας ιατρός παρέχει τις υπηρεσίες του, κάθε Τετάρτη στο Βενιζέλειο.
3) Η παιδίατρος κάθε Πέμπτη εξυπηρετεί το Κέντρο Υγείας Βιάννου.
Τα ανωτέρω σε συνδυασμό με τα ρεπό των ιατρών, μετά από εφημερίες, έχουν ως αποτέλεσμα να υπολειτουργεί το Κέντρο Υγείας Αγίας Βαρβάρας με απρόβλεπτες πλέον συνέπειες για την υγεία των πολιτών.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ο Νότης Μαριάς ζήτησε απάντηση, ενέργειες και σχετική ενημέρωση.»

Απαντώντας στην ανωτέρω υπ’ αριθ. 1677/29.11.2013 αναφορά του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τομεάρχη Οικονομικών και Βουλευτή Ηρακλείου Νότη Μαριά, ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας απέστειλε την παρακάτω υπ’ αριθ. Γ.Π.110335/4.2.2014 απάντηση:

«Σύμφωνα με το αρ.πρωτ. 201/10-12-2013 έγγραφο του Πανεπιστημιακού Γ.Ν.Ηρακλείου - Γ.Ν. «ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ», σας πληροφορούμε τα εξής:
1.            Πραγματικά παρατηρούνται κενά στις βάρδιες του νοσηλευτικού προσωπικού και πληρωμάτων ασθενοφόρου του ΚΥ εξαιτίας έλλειψης στο προσωπικό αυτό. Όσον αφορά το διοικητικό προσωπικό και το προσωπικό καθαριότητας και εκεί υπάρχει έλλειψη. Η καθαριότητα του ΚΥ πραγματοποιείται από προσωπικό ιδιωτικού συνεργείου καθαριότητας του Νοσοκομείου, όπως γίνεται σχεδόν σε όλα τα Κέντρα Υγείας.
2.            Προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε Παιδιάτρους, άλλων ΚΥ μετακινούνται από ΚΥ σε ΚΥ μία ή δύο φορές την εβδομάδα.
3.            Στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου λειτουργεί το Τμήμα Διαλογής που στελεχώνεται από γιατρούς των ΚΥ κατά τις ημέρες εφημερίας του Νοσοκομείου (15 ημέρες).
4.            Στο «ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ» λειτουργεί Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας, όπου υπηρετούν δύο γιατροί, η μία είναι σε αναρρωτική άδεια εξαιτίας της εγκυμοσύνης. Προκειμένου να καταστεί δυνατή η νοσηλεία των ασθενών έχει μετακινηθεί μία γιατρός και με δική της επιθυμία.
5.            Επικρατεί η άποψη ότι είναι συμφερότερη η παρουσία προσωπικού διάφορων ειδικοτήτων στο νοσοκομείο που εξυπηρετεί πολλαπλάσιο αριθμό πληθυσμού με σοβαρότερα προβλήματα υγείας από εκείνη των Κέντρων Υγείας.
6.            Όσον αφορά την εφημέρευση των γιατρών αυτή πραγματοποιείται σύμφωνα με τις ανάγκες και τη σύνθεση κάθε τμήματος και τον αντίστοιχο χρόνο και τύπο της εφημερίας (ενεργή, μικτή, ετοιμότητα) με τα αντίστοιχα ρεπό που προβλέπονται.

7.            Οι ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στο ΚΥ Μοιρών και τα κενά των εφημεριών καλύπτονται από γιατρούς του ΚΥ Αγίας Βαρβάρας οι οποίοι δεν εξαντλούν το όριο των εφημεριών τους.»