7 Απρ 2014

Ο ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΝΟΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΦΕΡΝΕΙ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΚΩΛΥΜΑΤΟΣ ΕΚΛΟΓΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΏΝ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Δελτίο τύπου 07/04/2014

Στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο έφερε σήμερα 7/4/2014 ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και Τομεάρχης Οικονομικών, Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς το ζήτημα της παράνομης επιβολής κωλύματος εκλογιμότητας στους Έλληνες βουλευτές στις επικείμενες ευρωεκλογές του Μαΐου. 
Η επιτυχία μάλιστα του Ηρακλειώτη Βουλευτή συνίσταται στο γεγονός ότι μίλησε εκ μέρους της Πολιτικής Ομάδας των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών - Δημοκρατών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης οι οποίοι αποδέχθηκαν πλήρως τις θέσεις του Νότη Μαριά για το σημαντικό αυτό ζήτημα.
 Με τον τρόπο αυτό ο Νότης Μαριάς φέρνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο το σοβαρό αυτό θέμα που μεθοδεύεται μάλιστα να γίνει και νόμος του κράτους. 
Ως γνωστόν αύριο 8 Απριλίου εισάγεται για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το σχετικό νομοσχέδιο για τις ευρωεκλογές το οποίο πέραν των άλλων επιβάλλει κώλυμα εκλογιμότητας στους Έλληνες βουλευτές. Αυτό σημαίνει ότι όσοι Έλληνες βουλευτές επιθυμούν να είναι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου θα πρέπει να παραιτηθούν και να παραδώσουν τη βουλευτική τους έδρα.
Όπως επισήμανε ο Νότης Μαριάς η πρωτοφανής αυτή νομοθετική ρύθμιση αποτελεί ευθεία παραβίαση του δικαίου της Ευρωπαϊκής  Ένωσης αλλά και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ενώ ταυτόχρονα δεν ισχύει  σε καμία άλλη χώρα μέλος της ΕΕ. Έτσι Κύπριοι βουλευτές αλλά και βουλευτές από την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Πολωνία και άλλες χώρες της ΕΕ κατεβαίνουν ήδη ως υποψήφιοι στις ευρωεκλογές χωρίς βεβαίως να παραιτηθούν.
Και αυτό γιατί η νομοθεσία της ΕΕ η οποία εφαρμόζεται εν προκειμένω καθιερώνει ασυμβίβαστο και όχι κώλυμα εκλογιμότητας για τους εθνικούς βουλευτές γεγονός που σημαίνει ότι στο βαθμό που οι εν λόγω βουλευτές συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές και εκλεγούν ευρωβουλευτές  τότε υποχρεούνται να επιλέξουν μεταξύ εθνικής βουλής και ευρωβουλής και αναλόγως να παραιτηθούν από το μη επιλεγέν αντίστοιχο αξίωμα.
Η παρέμβαση του Νότη Μαριά έκανε ιδιαίτερη αίσθηση σε όλους τους βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης οι οποίοι ήδη έχουν αρχίσει να εκφράζουν τη δυσφορία τους για την παράνομη αυτή μεθόδευση της συγκυβέρνησης η οποία υπηρετεί στενές εκλογικές σκοπιμότητες και μικροκομματικούς τακτικισμούς.

Κλείνοντας την παρέμβαση του ο Νότης Μαριάς ενημέρωσε την Λουξεμβούργια Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τις ευρωεκλογές αυτή θα μπορούσε να είναι υποψήφια ευρωβουλευτής στην Ελλάδα χωρίς να χρειάζεται να παραιτηθεί από μέλος του Κοινοβουλίου του Λουξεμβούργου γεγονός που δεν ισχύει για τους Έλληνες βουλευτές οι οποίοι υποχρεώνονται από την παραπάνω παράνομη υπό θέσπιση διάταξη να παραιτηθούν από μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου.