10 Απρ 2014

Συζητείται αύριο στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του Νότη Μαριά για το θέμα των οφειλών της Ο.Δ. Γερμανίας προς την Ελλάδα και την υπογραφή Συνθήκης Ειρήνης Ελλάδας - Ο.Δ. Γερμανίας.

Δελτίο τύπου 10/04/2014


Συζητείται αύριο Παρασκευή 11 Απριλίου 2014 η επίκαιρη ερώτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τομεάρχη Οικονομικών και Βουλευτή Ηρακλείου Νότη Μαριά, με θέμα τις οφειλές της Ο.Δ. Γερμανίας προς την Ελλάδα και την υπογραφή Συνθήκης Ειρήνης Ελλάδας - Ο.Δ. Γερμανίας.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Αθήνα 8/4/2013
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο

ΘΕΜΑ: Οφειλές της Ο.Δ. Γερμανίας προς την Ελλάδα και υπογραφή Συνθήκης Ειρήνης Ελλάδας - Ο.Δ. Γερμανίας

Πρόσφατα το περιοδικό Επίκαιρα δημοσίευσε σε ειδικό ένθετο την Έκθεση του Ματίας Ρος προς το γερμανικό Κοινοβούλιο  για τις οφειλές της Ο.Δ. Γερμανίας προς την Ελλάδα (πολεμικές επανορθώσεις, κατοχικό δάνειο, ατομικές αξιώσεις συγγενών θυμάτων γερμανικής κατοχής κλπ). Σύμφωνα με την εν λόγω Έκθεση οι απαιτήσεις της πατρίδας μας που προκύπτουν από τις ως άνω γερμανικές οφειλές ισχύουν κανονικά. Ταυτόχρονα ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής 6 Απριλίου 2014 ισχυρίζεται ότι το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων έχει δήθεν διευθετηθεί μέσω διεθνών Συνθηκών.

73 χρόνια μετά τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα στις 6 Απριλίου 1941 η Γερμανία «προκαλεί» για άλλη  μια φορά την πατρίδα μας καθώς την Παρασκευή 11 Απριλίου η καγκελάριος της Γερμανίας κ. Μέρκελ επισκέπτεται την Αθήνα.

Παρότι παρήλθαν 69 χρόνια από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δεν έχει υπογραφεί ακόμα Συνθήκη Ειρήνης μεταξύ Ελλάδας και Ο.Δ. Γερμανίας. Δεδομένου ότι η εξόφληση των οφειλών της Γερμανίας (πλην του κατοχικού δανείου) είναι συνυφασμένη με την υπογραφή Συνθήκης Ειρήνης  Ελλάδας -  Ο.Δ.  Γερμανίας ερωτάται ο Υπουργός:

1.            Εάν η Ελλάδα θα θέσει αρμοδίως δια του Υπουργού των Εξωτερικών ή δια του Πρωθυπουργού  στη κ. Μέρκελ αλλά και στις αρμόδιες γερμανικές αρχές  το ζήτημα της υπογραφής Συνθήκης Ειρήνης μεταξύ Ελλάδας – Ο.Δ. Γερμανίας;

2.            Εάν η Ελλάδα θα θέσει αρμοδίως δια του Υπουργού των Εξωτερικών ή δια του Πρωθυπουργού στην κ. Μέρκελ και στις αρμόδιες γερμανικές αρχές το ζήτημα της εξόφλησης των παραπάνω οφειλών της Γερμανίας προς την πατρίδα μας αξιοποιώντας πέραν των άλλων και την ως άνω Έκθεση του Ματίας Ρος προς το γερμανικό Κοινοβούλιο;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ


        Νότης Μαριάς»