5 Απρ 2014

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΝΟΤΗ ΜΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ

Δελτίο τύπου 05/04/2014


«Στη χώρα μας δεν υπάρχει Μουσείο θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας»

Η ελληνική πολιτεία δεν ήταν δραστήρια στη διασφάλιση της ιστορικής μνήμης σχετικά με τα εγκλήματα που έκαναν στη χώρα μας οι ναζί τόνισε σήμερα από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Τομεάρχης Οικονομικών και Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του σχετικά με τη μόνιμη Ελληνική Έκθεση στο Μουσείο Άουσβιτς στην Πολωνία.

Ο Νότης Μαριάς επισήμανε ότι σήμερα ναζιστικά μορφώματα διεκδικούν την ψήφο του ελληνικού λαού και πρόσθεσε ότι το 'Άουσβιτς ήταν ένας χώρος στον οποίο εξολοθρεύτηκαν περισσότεροι από 105.000 Έλληνες ζητώντας να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις ώστε να αναδειχθεί η ιστορία όσων δολοφονήθηκαν εκεί. Μάλιστα ο Νότης Μαριάς καυτηρίασε το βρόμικο ρόλο των γερμανικών εταιρειών και ιδίως της SIEMENS στην υπόθεση των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης επισημαίνοντας ειδικότερα ότι η SIEMENS κατασκεύασε του θαλάμους αερίων του Άουσβιτς ενώ ταυτόχρονα στο στρατόπεδο του Άουσβιτς λειτουργούσε ειδικό στρατόπεδο εργασίας της SIEMENS.

Παράλληλα ο Νότης Μαριάς καυτηρίασε την κυβέρνηση για την τακτική κωλυσιεργίας που έχει επιδείξει στη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών και επεσήμανε ότι αφορμή για την επίκαιρη ερώτησή του αποτέλεσε η πρόσφατη επίσκεψή του στην Πολωνία που βρέθηκε με αποστολή του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Όπως παρατήρησε ο Νότης Μαριάς στη χώρα αυτή υπάρχουν καταγεγραμμένες οι ιστορικές μνήμες των θυμάτων του πολωνικού λαού από τη ναζιστική κατοχή και μάλιστα λειτουργούν διάφορα μουσεία προς τιμήν των εν λόγω θυμάτων. Στην Ελλάδα λείπει ένα Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης, καθώς επίσης και ένα Μουσείο για τα θύματα της ναζιστικής κατοχής.

Υπενθυμίζεται ότι η οργάνωση της παραπάνω μόνιμης Ελληνικής Εκθεσης είναι απόρροια συμφωνίας που υπογράφηκε το 2008 στην πόλη Άουσβιτς της Πολωνίας, μεταξύ του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και του Διευθυντή του Μουσείου Ολοκαυτώματος του Άουσβιτς.


Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Α. Γεροντόπουλος δεσμεύθηκε ότι  στόχος του Υπουργείου είναι η υλοποίηση του έργου να γίνει εντός του 2014 ώστε να γίνουν τα εγκαίνια μέσα στο 2015, έτος κατά το οποίο συμπληρώνονται 70 χρόνια από την εκκένωση του στρατοπέδου μετά από επέμβαση των σοβιετικών στρατευμάτων.