1 Απρ 2014

«Απάντηση αρμόδιου Υπουργού σε αναφορά του Νότη Μαριά σχετικά με την κατάργηση του Τμήματος Πολιτικών Δομικών ΄Εργων στο ΤΕΙ Ηρακλείου»

Δελτίο τύπου 01/04/2014


«Στις 12.02.2014 ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τομεάρχης Οικονομικών και Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς κατέθεσε αναφορά σχετική καταγγελία του Συλλόγου Σπουδαστών Σ.Τ.ΕΦ. του ΤΕΙ Ηρακλείου αναφορικά με την επικείμενη κατάργηση του Τμήματος Πολιτικών Δομικών Έργων στο ΤΕΙ Ηρακλείου.
Σύμφωνα με την καταγγελία του Συλλόγου των σπουδαστών, το αρμόδιο Υπουργείο στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχεδίου «Αθήνα 2» προχώρησε στην αφαίρεση του εν λόγω τμήματος από το μηχανογραφικό δελτίο και στην μη εισαγωγή εισακτέων για το διδακτικό έτος 2014-2015.
Το μοναδικό Τμήμα Μηχανικών στη νότια Ελλάδα με έδρα την Κρήτη καταργείται πλέον αν και έχει προσφέρει, όλα αυτά τα χρόνια, αξιόλογους μηχανικούς στην πατρίδα μας ενώ οι σπουδαστές δεν γνωρίζουν πού και πώς θα αποπερατώσουν τις σπουδές τους.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ο Νότης Μαριάς ζήτησε απάντηση, ενέργειες και σχετική ενημέρωση.»

Απαντώντας στην ανωτέρω υπ’αριθ. 2715/18.2.2014 αναφορά του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τομεάρχη Οικονομικών και Βουλευτή Ηρακλείου Νότη Μαριά, ο αρμόδιος Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων απέστειλε την παρακάτω υπ’αριθ. 44026/ΙΗ ΕΞ/24.3.2014 απάντηση:

Σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης γ' της παρ. 1 του άρθρου 5 του ΠΔ 104/2013 (ΦΕΚ137/Α'), «Το Τμήμα Μηχανολογίας της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του Τ.Ε.Ι. Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο και το Τμήμα Πολιτικών Δομικών Έργων της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του Τ.Ε.Ι. Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο συγχωνεύονται σε Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε. της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του Τ.Ε.Ι. Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο και κατευθύνσεις προχωρημένου εξαμήνου: α) Ενεργειακοί Μηχανολόγοι Μηχανικοί Τ.Ε. και β) Κατασκευαστές Μηχανολόγοι Μηχανικοί Τ.Ε.
Το Τμήμα που προκύπτει από τη συγχώνευση έχει το γνωστικό αντικείμενο των συγχωνευμένων Τμημάτων.»
Συνακόλουθα, το Τμήμα Πολιτικών Δομικών Έργων δεν καταργήθηκε αλλά συγχωνεύθηκε και στο Ίδρυμα, από 1.9.2013, το νεοσυσταθέν Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε. λειτουργεί εκ παραλλήλου προς το συγχωνευθέν Τμήμα Πολιτικών Δομικών Έργων, το οποίο εξακολουθεί να λειτουργεί μεταβατικά με την υφιστάμενη μορφή του μέχρι τις 31-10-2018.
Αναφορικά με τους φοιτητές και το Εκπαιδευτικό Προσωπικό του συγχωνευθέντος Τμήματος Πολιτικών Δομικών Έργων, τους δίνεται η δυνατότητα, μετά τη λήξη της μεταβατικής λειτουργίας του Τμήματος, να ενταχθούν κατ' επιλογήν είτε στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε. της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του Τ.Ε.Ι Κρήτης με έδρα το Ηράκλειο είτε στο Τμήμα Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τ.Ε. της Σχολής Εφαρμοσμένων Επιστημών του Τ.Ε.Ι. Κρήτης με έδρα τα Χανιά.

Τέλος, στο μηχανογραφικό δελτίο στη θέση των δύο συγχωνευμένων Τμημάτων υπάρχει το νέο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε. με ενιαίο αριθμό εισακτέων.»