1 Απρ 2014

Ο Νότης Μαριάς φέρνει στη Βουλή το θέμα της Μόνιμης Ελληνικής Έκθεσης στο Μουσείο του Άουσβιτς.

Δελτίο τύπου 01/04/2014

Την παραμονή της συνεδρίασης της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών στην οποία συμμετέχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και Τομεάρχης Οικονομικών Νότης Μαριάς, ο Ηρακλειώτης Βουλευτής φέρνει με ερώτησή του στη Βουλή το θέμα της Μόνιμης Ελληνικής Έκθεσης στο Μουσείο του Άουσβιτς.

Σύμφωνα με την επίκαιρη ερώτηση τον Ιανουάριο του 2008 υπεγράφη στην πόλη Άουσβιτς της Πολωνίας μεταξύ του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και του Διευθυντή του Μουσείου Ολοκαυτώματος στο Άουσβιτς συμφωνία για την οργάνωση μόνιμης Ελληνικής Έκθεσης στο εν λόγω Μουσείο. Η πραγματοποίηση των εγκαινίων της Έκθεσης είχε προγραμματισθεί να γίνει πριν το 2013.

Το εν λόγω έργο είχε αναλάβει να χρηματοδοτήσει το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Παρότι η έκθεση θα μπορούσε να αποτελέσει μία από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες της χώρας μας στο πλαίσιο της διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την πατρίδα μας, μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί το εν λόγω εγχείρημα.


Ως εκ τούτου ο Νότης Μαριάς ρωτάει τον Υπουργό Εξωτερικών κ.Βενιζέλο σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να ολοκληρωθεί η μόνιμη Ελληνική Έκθεση στο Μουσείο του Άουσβιτς, ένα τόσο σημαντικό εγχείρημα που θα λειτουργεί ως χώρος μνήμης των Ελλήνων που δολοφονήθηκαν στα κρεματόρια του ναζιστικού στρατοπέδου του Άουσβιτς και θα συμβάλλει στην ενίσχυση των προσπαθειών της πατρίδας μας για την αποτελεσματική διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.