28 Μαρ 2014

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΝΟΤΗ ΜΑΡΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΙ ΞΕΠΛΥΜΑ ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ.

Δελτίο τύπου 28/03/2014


«Η κυβέρνηση πρέπει να δημοσιοποιήσει άμεσα ποιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες διώκονται για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος και να μην τους καλύπτει»

«Την μπάλα στην εξέδρα» πετά η κυβέρνηση, καθώς δεν δημοσιοποιεί τα ονόματα Δημάρχων και Περιφερειαρχών αλλά και δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων που διώκονται για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, κατήγγειλε σήμερα στη Βουλή ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και Τομεάρχης Οικονομικών, Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης του.

«Το ζήτημα είναι βαθύτατα πολιτικό» επεσήμανε ο Νότης Μαριάς και συνέχισε: «σε μια φάση που οι πολίτες δεν εμπιστεύονται τους αιρετούς εκπροσώπους τους είτε στην κεντρική πολιτική σκηνή, είτε στην αυτοδιοίκηση, δεν είναι δυνατόν η πολιτεία να αποκρύπτει  τα ονόματα όσων διώκονται για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Τον Μάιο θα διεξαχθούν και οι αυτοδιοικητικές εκλογές, μπορεί κάποιοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι από αυτούς που διώκονται να είναι υποψήφιοι ξανά, δεν πρέπει ο ελληνικός λαός να γνωρίζει ποιοι είναι αυτοί;» αναρωτήθηκε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

Κάλεσε δε, τον Υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου να δεσμευθεί ότι θα δώσει άμεσα  στην δημοσιότητα τα ονόματα δημάρχων και περιφερειαρχών που διώκονται για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, σε αντίθετη περίπτωση, είπε ο Νότης Μαριάς, θα τα ζητήσει άμεσα εγγράφως από την αρμόδια Επιτροπή του Πόθεν Έσχες της Βουλής (Επιτροπή Ελέγχου των Οικονομικών των Κομμάτων και των Βουλευτών) και από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες κατέθεσε στην  αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής την από 18 Ιανουαρίου 2014 σχετική Ετήσια Έκθεση πεπραγμένων για το έτος 2013 στην οποία οι Δήμαρχοι αναδεικνύονται «πρωταθλητές» στη φοροδιαφυγή και το «μαύρο» χρήμα. Και όλα αυτά ελάχιστους μήνες πριν από τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ειδικότερα, από τις 36.000 Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης που υπέβαλαν τα υπόχρεα πρόσωπα για το έτος 2013 στην Αρχή και μετά τους σχετικούς ελέγχους που διενήργησε η αρμόδια Μονάδα της Αρχής παραπέμφθηκαν στον αρμόδιο κατά περίπτωση εισαγγελέα, 413 συνολικά εκθέσεις βεβαίωσης παραβάσεων του Ν. 3213/2003.

Από τις 413 βεβαιωμένες παραβάσεις, οι 75 αφορούν Δήμαρχους και Δημοτικούς συμβούλους έχοντες θέσεις ευθύνης και 6 Περιφερειάρχες και αντίστοιχους περιφερειακούς συμβούλους.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Δικαιοσύνης αρχικά  επικαλέστηκε ως δικαιολογία  για τη μη δημοσιοποίηση της λίστας των ονομάτων το ότι δεν έχει  ασκηθεί ποινική δίωξη.

Ωστόσο μετά την έντονη πίεση του Νότη Μαριά να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα δημάρχων και περιφερειαρχών που διώκονται για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αφού άλλωστε όπως επεσήμανε ο Ηρακλειώτης Βουλευτής στην ίδια την ΄Εκθεση αναφέρεται επί λέξει ότι «ασκήθηκαν ποινικές διώξεις», ο Υπουργός Δικαιοσύνης επιφυλάχθηκε να επανεξετάσει το ζήτημα και να τον ενημερώσει άμεσα.

Το video της σχετικής συζήτησης βρίσκεται στο

https://www.youtube.com/watch?v=V_dq8xs_Cq4&list=UUslHiHdBO8ssho0gdmjSXcA

Το κείμενο της σχετική επίκαιρης ερώτησης βρίσκεται στο


http://notismarias.blogspot.gr/2014/03/blog-post_780.html