8 Μαρ 2014

«Απάντηση αρμόδιου Υπουργού σε αναφορά του Νότη Μαριά σχετικά με την απαξίωση της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ)»

Δελτίο τύπου 08/03/2014


«Στις 20.1.2014 ο Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς κατέθεσε αναφορά σχετικό έγγραφο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (Ε.Κ.Θ.) και του Σωματείου Εργαζομένων ΕΛ.Β.Ο. Θεσσαλονίκης, το οποίο αναφέρεται στη μεγαλύτερη παραγωγική βιομηχανία της Βόρειας Ελλάδα την ΕΛΒΟ.
Έπειτα από 42 χρόνια λειτουργίας του εργοστασίου της ΕΛΒΟ στη Θεσσαλονίκη με αξιοσημείωτη οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή, η νέα χρονιά βρίσκει τη μεγαλύτερη παραγωγική βιομηχανία της Βόρειας Ελλάδας απαξιωμένη και τους εργαζόμενους απλήρωτους και αβέβαιους ως προς το μέλλον τους.
Αν και η αρχική έκθεση των Συμβούλων που πραγματοποιήθηκε το 2012 για το μέλλον της ΕΛΒΟ ήταν θετική ως προς τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας, στη συνέχεια ζητήθηκε νέα έκθεση με τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2013, περίοδο κατά την οποία το κράτος δεν είχε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του απέναντι στην εταιρεία. Το πόρισμα της τελευταίας έκθεσης δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα γνωστό, παρά μόνο διάφορα σενάρια που θέλουν τους συμβούλους να εισηγούνται τη ριζική αναδιάρθρωση της εταιρείας.
Τα ανωτέρω Σωματεία εκφράζουν, μεταξύ άλλων, την αντίθεσή τους στην πώληση της εταιρείας σε ιδιώτη και δηλώνουν πως, εδώ και μήνες δεν έχουν γνωστοποιηθεί οι προθέσεις της Κυβέρνησης και της Τρόικας για το μέλλος της ΕΛΒΟ με σοβαρό κίνδυνο την πλήρη απαξίωση του εργοστασίου και την αποξένωσή της από τις αγορές, την ώρα που η εταιρεία κάνει σημαντική προσπάθεια συνεργασίας με ξένους οίκους και είσοδό της σε μεγάλες διεθνείς αγορές.
Επίσης, αναπάντητο παραμένει το ερώτημα για το μέλλον των στρατιωτικών οχημάτων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που έχει κατασκευάσει μέχρι σήμερα και συντηρεί η ΕΛΒΟ. Επισημαίνεται πως με την απαξίωση της ΕΛΒΟ θα χαθεί πολύτιμη τεχνογνωσία αλλά και Ελληνική Προστιθέμενη Αξία.

Τα ανωτέρω Σωματεία δηλώνουν πως το δυσμενές κλίμα για την ΕΛΒΟ πρέπει επιτέλους να αλλάξει, ζητούν να γίνει άμεσα η αποπληρωμή των επί 5 μήνες απλήρωτων εργαζομένων της και να διορισθεί νέα διοίκηση, καθώς τους τελευταίους 6 μήνες η εταιρεία παραμένει «ακέφαλη» αδυνατώντας να ανταποκριθεί ακόμα και σε βασικές λειτουργικές της ανάγκες.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ο Νότης Μαριάς ζήτησε απάντηση, ενέργειες και σχετική ενημέρωση, ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή.»

Απαντώντας στην ανωτέρω υπ’αριθ. 2374/24.1.2014 αναφορά του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τομεάρχη Οικονομικών και Βουλευτή Ηρακλείου Νότη Μαριά, η αρμόδια Υπουργός Εθνικής Άμυνας απέστειλε την παρακάτω υπ’αριθ. Φ. 900α/4173/13754/17.02.2014 απάντηση:

«Σας γνωρίζω ότι η έμπρακτη στήριξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας είναι διαχρονική στρατηγική επιδίωξη των Ενόπλων Δυνάμεων. Στο πλαίσιο αυτό καθορίστηκαν οι διαπραγματευτικοί στόχοι στις πρόσφατες συζητήσεις με τους εκπροσώπους της τρόικας για την κατάρτιση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της «ΕΑΣ ΑΒΕΕ», η εποπτεία της οποίας υπάγεται άμεσα στις αρμοδιότητες του ΥΠΕΘΑ, ενώ δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η πολιτική επιλογή για την παροχή κάθε δυνατής και ουσιαστικής συνδρομής στις επιμέρους προσπάθειες που γίνονται από άλλους κυβερνητικούς φορείς για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του συνόλου των βιομηχανιών και εταιρειών του κλάδου.»