24 Μαρ 2014

«Απάντηση αρμόδιου Υπουργού σε αναφορά του Νότη Μαριά σχετικά με την υπερεργασία των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία»

Δελτίο τύπου 24/03/2014


«Στις 23.11.2013 ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τομεάρχης Οικονομικών και Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς κατέθεσε αναφορά σχετικό δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «Πατρίς», αναφορικά με την υπερεργασία των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα στο ΠΑΓΝΗ, στο Βενιζέλειο αλλά και σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας η προσέλευση ανασφάλιστων απόρων αλλά και πολιτών που αδυνατούν να πληρώσουν ιδιωτική περίθαλψη είναι πολύ μεγάλη.
Το ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο λειτουργούν πλέον χάριν της υπερεργασίας (παράνομη και απλήρωτη) των ιατρών ενώ δεν είναι πλέον σπάνιο στα ΤΕΠ του ΠΑΓΝΗ αλλά και σε κλινικές να εφημερεύουν μόνο ειδικευόμενοι.
Διπλάσιο χρόνο από αυτόν που προβλέπει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία, απασχολούνται πλέον οι ιατροί στα δημόσια νοσοκομεία.
Οι ιατροί πολύ συχνά εργάζονται άυπνοι χωρίς διακοπή για 32 ώρες με κίνδυνο τον επηρεασμό της κρίσης τους κατά την περίθαλψη των ασθενών.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ο Νότης Μαριάς ζήτησε απάντηση, ενέργειες και σχετική ενημέρωση.»

Απαντώντας στην ανωτέρω υπ’αριθ. 1643/29.11.2013 αναφορά του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τομεάρχη Οικονομικών και Βουλευτή Ηρακλείου Νότη Μαριά, ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας απέστειλε την παρακάτω υπ’αριθ. Γ.Π.111264/4.2.2014 απάντηση:

«Σύμφωνα με το αρ. πρωτ. 16795/9-12-13 έγγραφο του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ Γ.Ν.Η -Γ.Ν. «ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ» το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου κατάρτισε το πρόγραμμα εφημεριών λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των Διευθυντών των Κλινικών Μονάδων και Εργαστηρίων για την σύνθεση της ασφαλούς εφημερίας τόσο σε ειδικευμένους όσο και ειδικευόμενους ιατρούς. Καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια το κόστος του προγράμματος αυτού, να είναι στα πλαίσια του οικονομικού προϋπολογισμού που προβλέπει το Υπουργείο για το Νοσοκομείο.
Σε μερικές κλινικές ή τμήματα για την κάλυψη των εφημεριών υπάρχουν υπερβάσεις που καλύπτονται με την σύμφωνη γνώμη των ιατρών. Οι υπερβάσεις αυτές εγκρίνονται από το Επιστημονικό Συμβούλιο και το Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας και καταβάλλονται οι αναλογούσες αμοιβές.

Όσον αφορά για το πότε και σε τι ποσοστό καταβάλλονται τα δεδουλευμένα είναι θέμα της Οικονομικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου. Η Δ/νση Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου βεβαιώνει τη σκοπιμότητα καθώς και την εκτέλεση των προγραμμάτων των εφημεριών που κατατίθενται από τους Διευθυντές των κλινικών.»