27 Μαρ 2014

Συζητείται αύριο στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του Νότη Μαριά για την αποκάλυψη ονομάτων Δημάρχων και Περιφερειαρχών που κατηγορούνται για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Δελτίο τύπου 27/03/2014


Συζητείται αύριο Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014 η επίκαιρη ερώτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τομεάρχη Οικονομικών και Βουλευτή Ηρακλείου Νότη Μαριά, με θέμα την αποκάλυψη ονομάτων Δημάρχων και Περιφερειαρχών που κατηγορούνται για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
«Αθήνα, 26.3.2014
EΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
κ. Χαράλαμπο Αθανασίου
ΘΕΜΑ: Αποκάλυψη ονομάτων Δημάρχων και Περιφερειαρχών που κατηγορούνται για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Κύριε Υπουργέ,
H Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες κατέθεσε στην  αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής την από 18 Ιανουαρίου 2014 σχετική Ετήσια έκθεση πεπραγμένων για το έτος 2013 στην οποία οι Δήμαρχοι αναδεικνύονται «πρωταθλητές» στη φοροδιαφυγή και το «μαύρο» χρήμα. Και όλα αυτά ελάχιστους μήνες πριν από τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ειδικότερα από τις 36.000 Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης που υπέβαλαν τα υπόχρεα πρόσωπα για το έτος 2013  στην Αρχή και μετά τους σχετικούς ελέγχους που διενήργησε η αρμόδια Μονάδα της Αρχής παραπέμφθηκαν στον αρμόδιο κατά περίπτωση εισαγγελέα, 413 συνολικά εκθέσεις βεβαίωσης παραβάσεων του Ν. 3213/2003.
Από τις ως άνω 413 βεβαιωμένες παραβάσεις, οι 75 αφορούν Δήμαρχους και Δημοτικούς συμβούλους έχοντες θέσεις ευθύνης και 6 Περιφερειάρχες και αντίστοιχους περιφερειακούς συμβούλους.
Ενόψει των επικείμενων περιφερειακών και δημοτικών εκλογών αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας να ενημερώσει τους πολίτες δίδοντας τα ονόματα και ποιές είναι οι κατηγορίες που βαραίνουν δημάρχους, περιφερειάρχες και δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους οι οποίοι πιθανόν να είναι πάλι υποψήφιοι.
Άλλωστε αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών να γνωρίζουν ενόψει των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών τον τρόπο διαχείρισης του δημοσίου χρήματος,  το ήθος αλλά και την τυχόν παράνομη δραστηριότητα Δημάρχων, Περιφερειαρχών και δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων που ενδεχόμενα να είναι και υποψήφιοι στις εν λόγω εκλογές.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1)            Προτίθεται ενόψει των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών να δώσει στην δημοσιότητα τα ονόματα των Δημάρχων, Περιφερειαρχών, δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων που περιλαμβάνονται στην ως άνω Έκθεση πεπραγμένων της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και οι οποίοι κατηγορούνται για φοροδιαφυγή ή άλλα σοβαρά ποινικά αδικήματα καθώς επίσης και για ποια αδικήματα κατηγορούνται;
2)            Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για να επισπευσθούν οι  νομικές διαδικασίες εξέτασης των ως κατηγορουμένων Δημάρχων, Περιφερειαρχών, δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων που περιλαμβάνονται στην ως άνω Έκθεση πεπραγμένων της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες;


Ο Ερωτών Βουλευτής


      Νότης Μαριάς»